Ovulasyon Testi Nedir, Nasıl Yapılır?
Ovulasyon yani yumurtlama , adet döneminin ortalarında yumurtalıklarda yer alan folikül adlı keseciklerin yumurtadan salınmasına verilen addır. Ovulasyon testi , kadınlar tarafından evde kendi kendilerine yapabilecekleri bir testtir.
Bu yumurtlama testinin yapılma amacı yumurtlama gününe en yakın süre içerisinde ilişkiye girerek ve bu durumda da hamile kalma oranının arttırılmasıdır.
Ovulasyon Testi Nasıl Çalışır ?
Adet kanamasının gelmesi ile ilk günü bir adet döneminin de başlangıcıdır ve toplam adet dönemi bir ay sürmektedir. Adet dönemi derken kanamanın olduğu günler değil , bir adetin ilk gününden diğer adet döneminin ilk gününe kadar geçen zamandır.
Bu dönemin başlarında beyinde bulunmakta olan hipofiz bezinden salgılanan FHS hormonunda artış meydana gelir ve yumurta yavaş yavaş gelişmeye başlar.
Yavaş yavaş büyüyen yumurta folikülü östrojen hormonu salgılar. Östrojen hormonu da tıpki FSH gibi gittikçe artan bir hormondur. Adet zamanının ortasında yani kanamanın başlangıcından on dört gün kadar sonra FSH ve östrojen hormonları ulaşabilecekleri en yüksek seviyelere ulaşmış olurlar.
Ayrıca FSH ve östrojen hormonun maksimum seviyeye ulaştığı zamanda hipofiz bezinin salgılamış olduğu LH hormonunda da artış yaşanmaktadır. LH hormonunda ki artış yumurtlamayı sağlayan ana kaynaktır. LH artışı ile 24 saat ile 36 saat içerisinde ovulasyon ( yumurtlama ) meydana gelir.
İdrardan yapılan ovulasyon testleri ise bu LH artışını ölçümler. Tükürük ile yapılan testler ise östrojenin artışını ölçmektedir. Yumurtlamanın gerçekleşmesinden sonra östrojen ve LH horrmonlarında azalma meydana gelir ve progestron hormu seviyesinde artış meydana gelir.
Ovulasyon Testi Ne Zaman Yapılır ?
İdrar ile yapılacak olan ovulasyon (yumurtlama ) testlerinde LH hormonunun artışı ölçülmektedir. LH hormunun kanda artması durumunda idrara geçecektir. İdrarda bulunan LH artışını yakalayabilmek için yumurtlama gününe yakın günlerde her gün yumurtlama testi yapılması gerekmektedir.
Adet dönemeleri düzenli olan kadınlar ise adet kanamalarının başlamasından sonra on iki gün sonra test yapmaya başlayarak beş gün boyunca testi her gün yapabilirler. Adet dönemi süreleri farkrlı olan kadınların ise teste başlama zamanları değişecektir.
Adet süresi yirmi bir gün olanlarda beşinci gün olarak başlayan test süresi her gün bir gün ileri atılır. Bu durumda ise adet süresi kırk gün olan bir kadın testlere yapmaya başlamaya yirmi üçüncı gün başlaması gerekmektedir. Yumurtlama dönnemi adet kanamasının başlamasından on dört gün önce gerçekleşmektedir.
Burada bahsedilen adet süresinin kanamanın başladığı ilk günden diğer kanamanın gelmiş olduğu ilk güne kadar olan süre zarfı olduğu unutulmamalıdır.
Ovulasyon Testi Nasıl Yapılır ?
Ovulasyon testlerinin yapılışı kullanılacak olan marka ya da ürüne göre değişiklikler gösterebilmektedir.
Bazı test ürünlerinde idrar kap içerisine konularak test çubuğunun idrara batırılması sağlanır. Bazı testlerde de idrar yaparken akan sıvıya test çubuğunun tutulması istenmektedir. Testin nasıl yapılabileceği satın alan testlerin içerisinde detaylıca anlatılmaktadır.
Bu anlatıma göre test yapılması gerekmektedir. Yumurtlama testi sabah saatlerinde olan ilk idrar ile yapılmamalıdır. Sigara , ağrı kesici , alkol , antibiyotik gibi benzeri malzemelerin kullanılması testi etkilememektedir.