Yerli Erkek Ünlüler

Osman Kavala Kimdir?

instagram takipçi hilesi

osman kavala
Tam adı: Mehmet Osman Kavala
Doğum tarihi: 2 Ekim 1957
Doğum yeri: Paris / Fransa
Boyu: 1. 83 m
Ailesi: Necla Kavala, Mehmet Kavala
Eşi: Ayşe Buğra (e. 1988)
Çocuk (ları): 
Mesleği: İş insanı ve İnsan hakları savunucusu.
Aktif Yılları: 1982’den bu yana
Sosyal Medyada
instagram-hesabi facebook-sayfasi twitter-hesabi

Hakkında

Osman Kavala kimdir? Osman Kavala, Türk iş insanı ve insan hakları savunucusu. Sivil toplum kuruluşlarında başarılı girişimleriyle ve aldığı ödüllerle adından sıkça bahsettirmiş bilinmiş kişidir. Gezi Parkı eylemleri kapsamındaki davada suçlu görünmüş, ancak bu davadan berat etmişti. Fakat 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili davalar kapsamında, 1 Kasım 2017 tarihinden bu yana tutuklu olarak yargılanıyor.

Tam adıyla, Mehmet Osman Kavala 2 Ekim 1957 tarihinde Fransa’nın Paris kentinde dünyaya geldi. Annesin adı Necla Kavala, babasının adı ise Mehmet Kavala‘dır.

Eğitimini 1975 yılında İstanbul Robert Lisesinden mezun olmuş. Ardından, İngiltere’ye gitmiş ve burada Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun olarak eğitim hayatını noktaladı.

Aile şirketinin başında babası bulunuyordu. Babası Mehmet Kavala, 1982 yılında vefat etti. Vefat etmesinden sonra, Kavala Grubu‘nda yönetici olarak iş kariyerine adım attı. 1983 yılında İletişim Yayınları’nın kuruluşunda yer aldı. Bu adımla birlikte sonraki gelen yıllardaki çalışmalarında, kültürel çeşitliliğin tanınması adına ve kültür-sanat diyaloğunu arttırdı.

1984 yılında Cihangir’de açılan BİLSAK yani Bilim Sanat Kültür Hizmetleri Kurumu’nun kurucu üyeleri arasında yer aldı. Bu kurum dönemin toplumsal cinsiyet, ekoloji, kültür ve sanat tartışmalarını öncülük ediyordu.

1985 yılına gelindiğinde, Ana Yayıncılık‘ın kurucu ekibindeydi. Bu ekipteki diğer isimler ise Nazar Büyüm ve Selahattin Beyazıt idi. Doksanlı yıllarda ve hatta 2000’li yılların da başlarında çok kez gördüğümüz Britannica Ansiklopedisi’nin Türkçe versiyonu olan Ana Britannica’yı, Britannica Compton’s’u ve Temel Britannica’yı yayımladılar.

Osman Kavala 1990‘lı yılların başında, başladığı birçok sivil toplum kuruluşlarında yönetim kurulunda görev almıştır. TEMA Vakfı‘nın Helsinki Yurttaşlar Derneği ile birlikte, Demokrasi ve Uzlaşma Merkezi‘nin kurucuları arasında yer aldı.

Hatta ülkemizin başına gelen en büyük doğal felaketlerin başında gelen 1999 Ağustos depreminde, dayanışma faaliyetlerinde aktif bir şekilde yer aldı. 1990’lı yıllardan itibaren ülkemizde aktif rol oynamaya başlayan sivil toplum dayanışma faaliyetlerinde önemli aktörü olmuş.

Bu yıllarda da bunun gibi faaliyetler ve sosyal yardım dayanışma gibi birçok alanda daha aktif olabilmek için aktif iş hayatını sonlandırmış.

Osman Kavala, TÜRSAK yani Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı’nda kurucuları arasındaydı. TESEV (Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı), KMKD (Kültürel Mirası Koruma Derneği) ile birlikte Tarih Vakfı’nın yönetim kurulu üyeliği yaptı.

Kavala, vakıflar ve kurumların yönetim kurulu üyeliğinde yer alırken, bir yandan başka sivil toplum örgütlerinde bağışçısıydı. Bunlarından biri de Uluslararası Af Örgütü‘dür.

Türkiye’de 2002 yılında Türk kültürünün paylaşılmasını, izlenilmesini, yayılmasını destekleyen ve bu konuda aktif işler yapan Anadolu Kültür‘ü kurdu. Anadolu Kültür olarak girişimler öyle etkiliydi ki, Diyarbakır Sanat Merkezi (DSM), ardından Kars Sanat Merkezi (KSM) ile bu bölgedeki yerel sanatçıların ve diğer bölgelerde hatta komşu ülkelerdeki sanatçıları bir araya gelmesini kaynaşmasını sağladı.

Osman Kavala’nın kurucusu olduğu veya yönetiminde bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının listesini hemen aşağıda listelemiş olacağım. Buradan daha anlaşılır bir şekilde bakabilirsiniz.

Osman Kavala’nın medyada kendisiyle ilgili çıkan haberlerde, Kızıl Soros lakabı ile anılır. Kavala, Türkiye’de risk altında olan kültürel tarihi mirasın korunmasında ön ayak olduğu için Avrupa Arkeoloji Mirası Ödülü‘ne layık görüldü.

1988 yılında yazar Tarık Buğra‘nı kızı Ekonomist Yazar Prof. Dr. Ayşe Buğra ile dünya evine girdi.

Osman Kavala Neden Tutuklu?

Yukarıdaki bahsettiğim sivil toplum kuruluşları, dernekler, vakıflar ile insanı yardım ve kültürel mirasımızın tanıtılması anlamında birçok alanda aktif rol oynayan bir isim olan Osman Kavalı’nın tutuklanması oldukça ilginçtir.

Peki neden tutuklu?

Kavala, daha önce Gezi Parkı olayları sırasında hakkında “hükümeti kaldırmaya teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verirken casusluk” suçlaması ile dava açıldı. Ancak tutuksuz yargılanmıştı.

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, 19 Ekim 2017 tarihinde gözaltına alındı ve tutuklandı. Tutukluluk sebebinin ilki 309. madde olmasıyla birlikte yeni bir dava ile TCK’nın 328. maddesinden (“devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin etmek”) suçlanmasıyla tutuklandı.

Gezi Parkı Davasından Beraat Etti!

15 Temmuz yüzünden tutukluyken, 18 Şubat 2020’de Gezi Parkı davasında beraat etti. 20 Mart 2020’de ise TCK’nın 309. maddesinden yapılan suçlamadan beraat etti. 

Osman Kavala 1 Kasım 2017 tarihinden itibaren, Silivri Cezaevinde hakkında açılan davalardan beraat etmiş tutukluluk kararı olan, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davasından kesintisiz tutulu bulunmakta. Tabi şunu da hatırlatmak gerekir, Tutuklanma sebebi Gezi davası ve TCK’nın 309. maddesiydi. Bunlardan beraat ederken ve yeni davası 15 Temmuz darbe girişimi davasıyla birlikte hep tutukluydu.

Konuyla ilgili sizler için derlediğim aşağıdaki videoları izlemenizi öneririm.

Kurucu Üyesi Olduğu, Yönetiminde Olduğu Kuruluşlar

  1. Aile şirketi olan Kavala Grubu
  2. BİLSAK  (Bilim Sanat Kültür Hizmetleri Kurumu)
  3. Ana Yayıncılık
  4. TEMA Vakfı
  5. Helsinki Yurttaşlar Derneği
  6. Demokrasi ve Uzlaşma Merkezi
  7. TÜRSAK  (Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı)
  8. TESEV (Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı)
  9. KMKD (Kültürel Mirası Koruma Derneği)
  10. Tarih Vakfı
  11. Uluslararası Af Örgütü
  12. Anadolu Kültür
  13. DSM (Diyarbakır Sanat Merkezi)
  14. KSM (Kars Sanat Merkezi)
  15. Açık Toplum Vakfı
  16. DEPO
  17. Kültürel Miras Koruma Derneği
  18. Türk-Polonya İş Konseyi
  19. Türk-Yunan İş Konseyi
  20. Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa’da Demokrasi Merkezi)
  21. İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’ne destek verdi.

Alığı Ödüller

  1. 2019- Avrupa Arkeoloji Mirası Ödülü
  2. 2019- Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü

Videoları

Fotoğrafları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu