Osman Gazi Kimdir?
Tam adı: Osman Gazi / Osman bin Ertuğrul
Doğum tarihi: 1258
Doğum yeri: Söğüt
Ailesi: Süleyman Şah (dedesi), Ertuğrul Gazi, Halime Hanım
Eşi: Malhun Hatun
Çocuk (ları): Orhan Gazi, Pazarlı Bey, Çoban Bey, Hamid Bey, Alaeddin Bey, Melik Bey, Savcı Bey, Fatma Hatun
Mesleği: Türk Hükümdarı
Aktif Yılları: 17 Ocak 1299 – 29 Temmuz 1326
Hakkında
Osman Gazi kimdir? Osman Gazi, Söğüt doğumlu Ertuğrul Gazi’nin oğlu, üç kıtada hüküm süren Osmanlı Devleti’nin ilk padişahı ve kurucusudur. Babası Ertuğrul Gazi, Batı Anadolu’da Oğuz Türkleri’nin Kayı kolundan olan obaya başkanlık etmekteydi. Osman Bey, Ertuğrul Gazi’nin küçük oğludur. 1. Osman veya Osman Bey isimleriyle de bilinmektedir.
1281 yılında babası Ertuğrul Bey vefat etmiştir. Aynı yıl Osman Bey, Ahi’lerden Şeyh Edebali’nin kızı olan Malhun Hatun’la evlenmiş ve ilerde Osmanlı Devleti’nin 2. padişahı olacak olan Orhan Gazi doğmuştur. Babasının vefatının ardından Anadolu Selçuklu Devleti’nin uç beyi olmak için için diğer beylerle çatışma ve taht mücadelesine girmiştir.
Bu mücadelenin sonunda Kayı boyunun başına geçmiş ve Türkmen boylarını yanına toplamıştır. 1284 senesinde ilk Osmanlı savaşı olarak bilinen Bursa yakınındaki Ermeni-Beli savaşı gerçekleşmiştir. Ertesi sene ise Osmanlı tarihindeki ilk fetih olan Kulaca Hisar’ı fethedilmiştir. 1288 yıllarında Dursun Fakih’e kendi adına hutbe okutarak yarı bağımsızlığını kazanmıştır.
Bizans sınırındaki beylikleri birer birer kendisine katarak yanına çekince Bizans’ın tepki görmeye başlamıştır. Bizanslılar telaşlandıkları için bir düğüne baskın yapmışlardır. Bu baskına karşılık Osman Gazi, 1299 senesinde karşı baskın yaparak Yarhisar ve Bilecik’i alarak beyliğinin merkezini Bilecik yapmıştır.
Başarıları üzerine 1299 yılında Selçuklu Hükümdarı Osman Bey’i bağımsız bir uç beyi yapmıştır. Birçok tarihçiye göre bu tarih Osmanlı Devleti’nin kuruluşu olarak bilinmektedir.
Osman Gazi, 1301 yılında Yenişehir’i alarak İznik ve Bursa’nın fethi için oğlu Orhan Gazi’ye büyük bir yol açmıştır. Yenişehir’i aldıktan sonra saltanat merkezini buraya taşımıştır. 1302 tarihinde Bizanslarla yapılan ilk savaş olan Koyunhisar Savaşı’nın ardından tüm Anadolu Osmanlı’yı tanımıştır. 1308 yılında Selçuklu Devleti’ne İlhanlı Hükümdarı tarafından son verilince beylikler dağılmış ve Osmanlı Devleti tamamen bağımsız hale gelmiştir. Aynı sene İznik abluka altına alınarak Bizans’ın tüm ticaret yollarına sahip olundu. Osman Gazi 1315 yılında Bursa’yı kuşattı ancak alamadı. 2 yıl sonra Tuzpazarı, Ebesuyu, Karatekin kalelerini fethetti ve Kocaeli bölgesini de Osmanlı’ya kattı.
1320 yılında sağlığının bozulması üzerine görevini oğlu Orhan Gazi’ye devretti. 1326 yılında Nikris hastalığından dolayı vefat eden Osman Gazi, geride değerli bir mal varlığı bırakmasa da ilerde üç kıtaya hükmedecek bir devletin başlangıcını miras bırakmıştır.