Yaşam

Orucu Bozan Durumlar Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Orucu Bozan Durumlar Nelerdir? Orucun temel prensibi, yemek, içmek ve cinsel ilişkiden uzak durarak nefsi bu arzulardan arındırmaktır. Bu nedenle oruçlu iken bu eylemler ve bu eylemlere benzer davranışlar orucu bozabilir. Yemek ve içmek, genellikle tüketilen her şeyi içermektedir. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün ürünleriyle alınan uyuşturucular ve tiryakilikle bağlantılı tüm maddeler, oruç kurallarını ihlal eder. Sebep ne olursa olsun, ağız yoluyla alınan ilaçlar da aynı kısıtlamalara tabidir.

orucu bozan durumlar nelerdir 1

Orucu Bozan Durumlar Nelerdir?

Unutarak Yemek İçmek Orucu Bozar Mı?

Bir kişi oruçlu olduğunu unutup bir şeyler yer içerse orucu bozulmaz. Hz. Peygamber (s.a.v.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir” (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.

Unutarak yiyip içen bir kişi, oruçlu olduğunu hatırladığında hemen ağzındaki besinleri çıkarmalı ve ağzını temizlemelidir. Oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra mideye bir şey indiyse, oruç bozulmuş olur.

İlginizi çekebilir: Su Orucu Nedir? Nasıl Yapılır?

Ağız Spreyi Kullanmak Oruca Zarar Verir Mi?

Ağız ve burundan alınan her türlü madde, mideye ulaştığında orucu bozar. Bu bağlamda, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek amacıyla kullanılan sprey ve benzeri ürünler, ağızdan yutulduğu takdirde orucu bozar; yutulmadığı durumda ise orucu etkilemez.

Aşı Olmak Orucu Bozar Mı?

Oruç, yeme içme, cinsel ilişki ve bu kategorilere giren etkinliklerle bozulur. Dolayısıyla, besin değeri taşımayan aşılar orucu etkilemez. Devam eden tedavisi bulunan hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri tamamlanana kadar oruçlarını erteleyebilirler. Ancak, Ramazan ayında oruç tutmak isteyen ve başka bir engel olmayan hastalar, iğnelerini iftardan sonra yaptırabilirler.

Bu imkana sahip olmayanlar ise tedavi veya aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranlar, ağızdan aşı alanlar, damardan serum ve kan verilenlerin oruçları bozulur. Bu durumda, bozulan oruçlar daha sonra kaza edilmelidir.

orucu bozan durumlar nelerdir 3

Diş Tedavisi Orucu Bozar Mı?

Orucun bozulması için yeme, içme, cinsel ilişki veya bu eylemleri ifade eden bir fiili hareketin oluşması şarttır. Bu nedenle, sadece dış tedavi sebepleriyle oruç bozulmaz. Ağrısız bir şekilde gerçekleşen enjeksiyonlar, beslenme amacı taşımadığı için orucu etkilemez. Ancak tedavi sırasında gerçekleştirilen diğer işlemler nedeniyle -örneğin, ağız su ile çalkalanırken- boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden biri sızarsa, oruç bozulur ve bu durumda kaza edilmesi gerekmektedir.

Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak, orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da orucu etkilemez. Fakat boğaza kaçma durumunda oruç bozulabilir. Orucun bozulma riskini göz önünde bulundurarak, dişlerin imsak öncesinde ve iftardan sonra fırçalanması tavsiye edilir.

Duş Almak Orucu Bozar Mı?

Ağız ve burundan su alıp mideye ulaşmadıkça, oruçlu bir bireyin yıkanması orucuna hiçbir şekilde zarar vermez. Bu konuda Hz. Aişe ve Ümmü Seleme validemiz, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Ramazan ayında imsaktan sonra yıkandığını bildirmişlerdir. Dolayısıyla, ağız ve burundan su kaçırmadan oruçlu bir kişi yıkanabilir Hatta havuz veya denize girebilir. Ancak, yüzme sırasında su yutmaktan kaçınmak zor olduğu için dikkatli davranmak önemlidir.

İnsülin İğnesi Orucu Bozar Mı?

İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanım amacına bağlı olarak değerlendirilebilir. Ağrıyı hafifletmek, tedavi etmek, vücut direncini artırmak, gıda takviyesi sağlamak gibi nedenlerle yapılan enjeksiyonlar bulunmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyon dışında kalan durumlar, orucu etkilemezler.

Şeker hastalarının kullandığı insülin iğnesi bu kapsamda olmadığı için orucu bozmaz. İnsüline bağımlı yaşayan hastalar, sağlıklarına zarar verecekse oruç tutmayabilirler. Tutamadıkları oruçlar için her gün için bir fidye verme yükümlülüğüne tabidirler.

orucu bozan durumlar nelerdir 2

Anestezi Orucu Bozar Mı?

Anestezi, nefes yolu ya da iğne aracılığıyla vücuda ilaç verilerek uygulanan bir işlemdir. Hem nefes yolu hem de iğne ile yapılan anestezi, mideye ulaşmaz ve yeme-içme anlamını içermez. Ancak bölgesel ve genel anestezi uygulamalarında, acil durumlarda ilaç ve sıvı vermek amacıyla damar yolu açılarak, bu açıklık süreci boyunca serum verilmektedir. Bu nedenle, lokal anestezi orucu etkilemez. Ancak bölgesel ve genel anestezi uygulamalarında serum verildiği için oruç bozulur.

Kulak, Göz ve Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

Kulak ile boğaz arasında duvar görevi gören bir kanal vardır. Kulak zarı bu kanalı tıkadığı zaman, ilaç boğaza ulaşamaz. Bu nedenle, kulağa damlatılan ilaç orucu bozmaz.

Tedavi amaçlı olarak buruna damlatılan ilacın bir damlası yaklaşık olarak 0,06 cm3 hacminde bulunmaktadır. Bu miktarın bir kısmı burun çeperleri tarafından emilirken, sadece çok küçük bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu durum, ağız çalkalama sonrasında ağızda kalan rutubetle orucu bozacak düzeyde gözlemlenmemiştir. Bu sebeple burun damlası orucu bozmaz.

Uzman görüşlerine göre, göze damlatılan ilaç miktarı genellikle fazladır ve bir kısmı göz kırpılmasıyla dışarı atılmaktadır. Bu nedenle, göz damlasının orucu bozmadığı kabul edilmektedir.

Orucu Bozan Durumlar İle İlgili Videolar

İlginizi çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu