Sağlıklı Yaşam

Nefes Darlığı Neden Olur?

Nefes darlığı, kişinin yeteri kadar nefes alamadığını düşünmesidir. Eğer siz de derin nefes almakta zorlanıyorsanız, durduk yere nefesiniz kesiliyor gibi oluyorsa nefes darlığı yaşıyorsunuz demektir.

nefes

Nefes darlığı yaşadığınızı anladığınız an, derhal sebebini araştırmaya koyulmalısınız. Nefes darlığına neden olabilecek pek çok hastalık vardır. Bu hastalıkların pek çoğu ciddi hastalıklardır. En kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gereklidir. Bunun yanı sıra kişi, yeteri kadar nefes alsa dahi nefes alamadığı hissine kapılabilmektedir. Bu da bir çeşit hastalıktır ve en kısa sürede doktor kontrolünden geçilmesi gerekir.

Nefes darlığına sebep olan hastalıklar çok geniş bir alana yayılır. Kalp hastalıkları, sindirim sorunları, böbrek hastalıkları nefes darlığına sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra obezite de nefes darlığına yol açar. Ayrıca kullanılan bir ilacın yan etkisi veya sahip olunan bir alerji de nefes darlığına yol açabilmektedir.

nefes3

Nefes darlığının en çok görüldüğü hastalıklar akciğer kaynaklıdır. Bu hastalıkların başında astım yer almaktadır. Astım hastalığı, nefes darlığıyla kendini gösterir. Hastanın yeteri kadar nefes almasına engel olur. Bu nedenle pek çok ölüm dahi meydana gelebilmektedir.

Ayrıca KOAH hastalığı da akciğerin yapısını bozarak nefes alışverişimizi bozan hastalıklardandır. Çoğunlukla sigara nedeniyle baş gösteren bu hastalık, son yıllarda oldukça fazla görülmektedir.

Sigara içmek, hiçbir hastalık gerekmeksizin nefes darlığına yol açar. Sigara, akciğer yapımızı, solunum organlarımızı bozar ve bizi ciddi hastalıkların pençesine atar.

Bunların dışında nefes darlığına yol açan hastalıklar şunlardır;

nefes2

-Akciğerdeki su toplanması: Halk arasında zatülcenp adıyla anılır. Akciğer içerisinde oksijenin geçişini engeller nefes alamama şikayetlerine yol açar.

-Kansızlık: Kişi ne kadar nefes alırsa alsın, kansızlık nedeniyle vücudundaki oksijeni taşıyacak olan hemoglobin seviyesinin düşmesiyle nefes alamama sorunu yaşıyor.

Tiroit: Hastanın tiroit hormonunun yeteri kadar çalışmaması ile metabolizması yavaşlıyor. Bu da solunuma zarar veriyor.

-Reflü: Mide asidinin nefes borusuna kaçmasıyla akciğerde hasarlar meydana gelebiliyor.

Obezite ve Hamilelik: Karın içindeki basıncın artmasıyla nefes darlığı şikayeti da artıyor.

Skolyoz: Bu hastalık da akciğerin yeteri kadar hacminin olmaması sebebiyle nefes darlığına rastlanıyor.

-Psikolojik Hastalıklar: Çoğunlukla anksiyetede görülen bu rahatsızlık, kişinin heyecanı, üzüntüsü veya aşırı mutluluğuyla kendini gösteriyor.

Kaynak
acıbadem

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu