Narsist Aile Özellikleri Nelerdir? Eyvah Annem Narsist mi?
İş, arkadaş ve aile ortamında sıklıkla narsist insanlarla karşı karşıya kalırsınız. Bu insanlar, sizi istediği gibi manipüle ederek farklı yönlere doğru çeker. Söz konusu aile olduğunda narsist davranışlarla baş etmek zor hale gelir. Narsist aile ile büyüyen çocuklar, hayatları boyunca onların istediği şekilde davranış sergiler.
Buraya tıklayarak narsistlik hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Narsist Nedir? Narsist Aile Özellikleri Nelerdir?
“Narsistlik” Yunan Mitolojisinde “Narkissos” isimli kahramandan gelir. Narsist insanlar kendilerine karşı büyük bir hayranlık duyarlar. Sadece kendilerini beğenerek, dışardaki insanları küçük görürler.
Narsist anne babalar ise çocuklarına adeta bir oyun hamuru muamelesi yapar. Bu hamuru istedikleri gibi şekillendirerek, hayal ettikleri sembole dönüşmesini sağlar.
1. Çocuktan Büyük Şeyler Beklemek
Her anne – baba çocuğunun iyi şartlar altında yaşamasını ve kaliteli bir gelecek kurmasını ister. Fakat bu uğurda çocuğuna büyük sorumluluklar yükleyen birçok ebeveyn vardır.
Ebeveynler kendilerinin sahip olamadığı statüye çocuğunun olması için sözcükleriyle kullanma yolunu tercih ederler. Çocuğa kendisini bulma şansı vermeden, meslekten eş seçimine kadar her konuda yönlendirme yoluna girerler.
2. Narsist Aile Özellikleri Nelerdir? Çocuğu İstediği Şekilde Kullanmak
Anne – babalar çocuklarının istediği gibi olması için bir nevi kullanma yoluna giderler. Davranışlarıyla ve sözcükleriyle onları kullanırlar. Bu şekilde çocukta yetersizlik algısı yaratırlar. Bu konuda bir video bıraktık, buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.
3. Diğer İnsanlara Karşı Kendini Üstün Görmek
Narsist ebeveynlerde görülen en belirgin davranışlar arasında “üstünlük” yer alır. Bu tarz ailelerin şişirilmiş bir egosu bulunur. Aile kendini o kadar üstün görür ki karşısında kim olursa olsun umursamazlar.
Çocuğu, kişisel çıkarları uğruna bir nesne olarak görerek istedikleri şekilde empoze ederler. Çocuğa durmadan “Biz daha iyiyiz” cümlesini sarf eder. Bu davranış şekli çocuğa daima daha iyi olmayı aşılar. Çocuk “iyi” olmadığı zamanlarda kendini değersiz hisseder.
4. Kıskançlık
Bazı aileler çocuğuna karşı büyük bir kıskaçlık besler. Çocuğun etrafındaki kişilere karşı büyük bir kalkan kuşanırlar. Çocuk ne zaman kendi başına bir seçim yapsa kıskanç bir tutum sergileyerek, endişeyle yaklaşır. Özellikle anneler çocuğunun karşı cinse yaklaşmasından büyük bir korku duyar.
Karşı cinsten bir yaklaşımı büyük tehdit olarak algılar. Çocuğu o kişiden vazgeçirmek için elinden geleni yaparlar.
5. Narsist Aile Özellikleri Nelerdir? Empatiden Yoksun Davranmak
Bu tarz aileler çocuğun duygu ve düşüncelerini göz ardı ederler. Çocuğa karşı empatiden uzak davranarak, onun fikirlerini önemsemezler. İstediklerini elde etmek uğruna hiçbir şeyi ciddiye almazlar. Çocuğun üzülmesi aile için hiçbir şey ifade etmez.
6. Çocuğa Bağımlı Davranmak
“Sen olmasan ne yapardım”
“Sana bir şey olursa ben yaşayamam”
“Sen evlenirsen ben çok yalnız kalırım”
Bu cümleler size tanıdık geliyor mu? Eğer evet ise sizin de aileniz “bağımlı” demektir. Çocuğa bağımlı davranarak onun kendine ait bir yaşam kurmasına bilerek ya da bilmeyerek engel olurlar.