Muz Yemeden Önce Sizi Düşündürecek10 Zararı!
Muz Yemeden Önce Sizi Düşündürecek10 Zararı! Muz harika bir alternatif yiyecek, tek bir tane ile bile bir öğünü geçiştirebilirsiniz çoğu zaman. Fakat muz, bedenimiz için zararlı olabilmekte. Özellikle bel ve kalp çevresi için risk barındıran muz hakkında 10 bilgiyi okuduktan sonra çok sık muz tüketemeyeceksiniz!
1) Diyet Bir Yiyecek Değil
Muzlardaki besin değeri oldukça fazla fakat diyete uygun besinler kategorisine girmez. Ortalama bir muz, 100 kalori, diğer meyvelere kıyasla oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte lif miktarının az karbonhidrat miktarının da fazla olmasından dolayı 1 porsiyon muz 3 porsiyon elmaya tekabül etmektedir. Bir muz iyi bir atıştırmalık olabilirken hesap yapıldığında muzdan daha sağlıklı ve iyi atıştırmalıklar da mevcut. Ayrıca uzmanlar diyabet hastalarının muzdan kaçınmalarını önermekte.
2) Migren
“Titramin” genel itibari ile insan sağlığı için riskli bir madde olduğu belirtiliyor ve tiraminin migren ağrısına neden olduğunu söylüyor. Muz, lifinde ve kabuğunda fazla tiramin bulundurduğu için, migren ağrılarından rahatsız olanlar özellikle muzu soyduğu sırada liflerini de tamamen soymaya özen göstermelidirler. Muz birçok ülkede atıştırmalıkların içinde yer aldığından ötürü bu atıştırmalıklar tüketilmeden önce dikkat edilmelidir.
3) Çok Fazla Potasyum
Muzu az miktarda tüketirseniz kalbiniz için faydalıdır. Fakat aşırı derecede muz tüketiyorsanız bedeniniz hiperkalemi geliştirebilmektedir. Bu da kanda aşırı derecede potasyum olduğu anlamına gelmektedir. Hiperkalemi geçici felç, kas güçsüzlüğü ve düzensiz kalp atışına yol açabilir. Yüksek potasyum kan düzeyiyle gelen böbrek rahatsızlıkları gibi diğer rahatsızlıklara da sahipseniz ya da takviyeleri alıyorsanız risk altında olmanız muhtemel.
4) İyi Bir Kahvaltı Değil
Hemen hemen hepimiz kahvaltı yapamadan evden çıkmak zorunda kaldığımız zaman yolda giderken ya da otobüste, taksideyken muz yiyerek o öğünü geçiştiririz. Fakat durum sandığınız kadar da masum değil! Sabah muzunun ardından kendinizi uykulu hissediyorsanız, triptofanın etkilerini hissediyorsunuzdur. Triptofan reaksiyon süresi ve zihinsel süreçleri yavaşlatır. Magnezyumdan gelen kas rahatlaması ile bunu bir araya getirdiğinizde; işte size kaçınılmaz son, uyku!
5) Dişler
Muz dişler için de sağlıklı olabilir. İçeriğinde yer alan D vitamini, kemiklerin güçlenmesini sağlamaktadır. Fakat muzun içindeki şeker ve nişasta, uzun sürelerce dişlerin üzerinde kalması durumunda dişlere zarar verir. Fazla miktarda muz yemek, ağzınızdaki pH seviyesini geçici olarak değiştirerek emayeyi aşındırır. Muz yedikten sonra dişlerinizi fırçalamayı unutmayın.
6) Sinir Hasarı
Fazla muz tüketimi olursa yine çok miktarda B6 vitamini alıyor iseniz bu sinirlerinize zarar verebilmektedir. Ancak endişelenmeye gerek yok, bu seviyeye ulaşabilmek için 500 miligramın çok üzerinde B6 almanız gerekiyor.
7) Alerji
İnsanlar muzdan ötürü alerjik olabilirler. Eğer ragweed alerjisine sahipseniz, büyük ihtimalle muzlara da alerjiniz vardır. Muzlar doğal latekse benzer proteinler barındırır. Latekslere karşı duyarlı iseniz muzlara da duyarlı olabilme ihtimaliniz yüksek.
8) Karın Ağrısı
Muz yedikten sonra karnınız mı ağrıdı? Bunun birden fazla nedeni olabilir. Muzlarınızın yeterince olgun olduğundan emin olun. Olgunlaşamamış muzlar fazla miktarda nişasta içerirler ve bedeniniz o miktarda nişastayı sindirmek için çok çalışması gerekir. Bu durum kabızlığa da neden olmaktadır.
9) Bebekler için İyi Olmayabilir
Bebeklere 6. aydan sonra muz vermek daha uygundur. Ancak buradaki en uygun zaman şekli meyvenin mevsiminde tüketilmesidir. Aynı zamanda muzun potansiyel bir alerjen ve kabızlık yaptığını unutmadan çok sık yedirilmemelidir.
10) Gaz
Muzlar, gaz oluşturabilen fruktoz ve çözünür lif içerrler. Eğer ki lif alımını bir anda artırırsanız ya da aşırı miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalamak için aşırı çaba içine girerek gaza sebep olabilir. Benzer şekilde, fruktoz da çok miktarda alındığı taktirde, bedeninizin sindirmesi çok güç olur.