Yerli Erkek Ünlüler

Münir Özkul Kimdir?

munir ozkul neseli gunler
Tam adı: Münir Özkul
Doğum tarihi: 15 Ağustos 1925
Doğum yeri: İstanbul /Türkiye
Ölüm tarihi ve Ölüm yeri: 5 Ocak 2018-  İstanbul /Türkiye (92 Yaşında)
Eşi:  Umman Özkul (1986–2018)
Çocuk (ları): Güner Özkul
Mesleği:  Meddâh , Oyuncu
Aktif Yılları: 1950’den bu yana
imdb-logo

Hakkında

Münir Özkul Kimdir? Münir Özkul, 05 Ocak 2018 tarihinde bir yeşilçam çınarı daha diğerlerinin yanına gitti. Giderken bize öyle şeyler bırak tı ki…

15 Ağustos 1925 tarihinde İstanbul’un Bakırköy semtinde, eski Osmanlı paşalarından birinin torunu olarak dünyaya geldi. İstanbul Erkek Lisesi’ndeki eğitiminin ardından oyuncu olmaya karar vererek gözünü sahnelere dikti.

İlk amatör sahne deneyimlerini Bakırköy’de bulunan Halkevi’nde gerçekleştiren Özkul, İstanbul Devlet Tiyatrosu, Ankara Devlet Tiyatrosu, ardından da İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda profesyonel oyunculuk kariyerine devam etti.
Artık bağımsız çalışabilecek düzeye geldiğine kanaat getirerek, özel sektöre geçiş yaparak Ses Tiyatrosu’nda sergilenen oyunlarda rol almaya başladı. Daha sonra geçiş yaptığı Küçük Sahne, genç oyuncunun kariyerinin yükselişinde bir dönüm noktası oldu.

Çünkü, ilk defa önemli bir oyunda rol alma şansı doğdu. Sadri Alışık, Nevin Akkaya, Şükran Güngör ve Cahit Irgat gibi güçlü oyuncularla, yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul’un yaptığı ve Steinbeck’in aynı adlı romanından tiyatroya uyarlanan “Fareler ve İnsanlar”da oynadı. Küçük Sahne’de ayrıca, “Yarış”, “Onikinci Gece”, “Aşağıdan Yukarı” ve “Karışık İş” gibi başarılı oyunlarda da yer aldı.

Tiyatro sahnelerinden “tesadüfen” film setlerine geçişi 40′lı yılların sonuna denk düşen Özkul, askerliğini yaptığı dönemde, biraz da komik bir anı olsun diye “Vatan ve Namık Kemal” adlı filmde, figüran olarak kamera karşısına geçti ve rol aldığı 400′ün üzerinde filmle, Türk sinemasına damgasını vuran önemli karakter oyuncuları arasına girmesini sağlayacak sinema serüveni böylece başlamış oldu.

İlk olarak beyaz perdenin siyah-beyaz karelerinde küçük rollerle karşımıza çıkan Özkul, ilk defa 1950 yılında, senaryosu İhsan Koza ile Nazım Hikmet tarafından yazılan ve Vedat Ar’ın yönetmenliğinde çekilen “Üçüncü Selim’in Gözdesi” adlı bir İpek Film yapımında yer aldı. Hemen ardından, 1951′de, yine birer İpek Film yapımı olan “Yavuz Sultan Selim ve Yeniçeri Hasan” ile “Lale Devri”nde yardımcı oyuncu olarak kamera karşısına geçen Özkul, aynı yıl, Muhsin Ertuğrul’un yönetmenliğinde çekilen “Evli mi Bekar mı” ve Baha Gelenbevi’nin yönettiği “Barbaros Hayrettin Paşa” adlı filmlerde başrol oynadı.

Yabancı sinemanın tipik karakterlerinden etkilenen Türk sinemasında, Burhan Felek tarafından Lorel-Hardi ikilisinin kendi kültürümüze uyarlanmasıyla dönüştüğü Edi-Büdü ikilisinin 1952 yılında sinemaya aktarılmış versiyonu olan “Edi ile Büdü Tiyatrocu” ve “Edi ile Büdü” filmlerinde Vasfi Rıza Zobu ile birlikte rol alan Özkul, artık sinema çevrelerinde adını duyurmaya, halktan büyük ilgi görmeye başlamıştı. İlk yıllarında genellikle İpek Film yapımlarında yer alan oyuncu, çoğu zaman komedi türü filmlerde rol aldı.

Özellikle mimikleriyle, samimi tavırlarıyla halk tarafından kısa sürede benimsendi. Ancak asıl başarısını Arzu Film yapımlarıyla yakaladı. 1953 yılında, Muhsin Ertuğrul’un yönettiği “Halıcı Kız” filminde yer aldıktan sonra kariyerinin önü iyice açıldı. Aynı yıl, fantastik bir komedi olan ve senaryosu yine İhsan İpekçi ile Nazım Hikmet tarafından yazılan “Balıkçı Güzeli/1002. Gece” ve ardından, 1956′da çekilen “Kalbimin Şarkısı” adlı duygusal film ile karakter oyunculuğuna doğru yönelişe geçen Özkul, “Miras Uğrunda” ve Zeki Müren’in başrolünü oynadığı “Altın Kafes” ile oyunculuk gücünü ortaya koyarak; dram, duygusal, komedi gibi farklı türlerde her kalıba girebilen bir oyuncu olduğu kanısını pekiştirmeye başladı.

Sinema çalışmalarının yanı sıra, gönül verdiği tiyatro sahnelerini de bırakmayan Özkul, 1957 yılında Devlet Tiyatroları’nın yönetmenliğine getirildi. Sanat kariyerinde adeta bir atılım olarak değerlendirilebilecek bu gelişmenin ardından, Küçük Sahne’yi terk etmek zorunda kaldı. Bu durum, sanatçının profesyonel oyunculuğa adım attığı Küçük Sahne’nin, ustasını kaybetmesiyle birlikte daha fazla tutunamayarak dağılmasına neden oldu.

1960 ile 1970 yılları arasında kırkın üzerinde filmde rol alan Özkul, daha önce Atlan Karındaş’la birlikte tiyatro sahnesine de aktardığı ve oyunun inanılmaz başarısı sonucunda, 1971 yılında Türk tiyatro ve ortaoyunu üstadı İsmail Dümbüllü’den “ortaoyuncular kavuğu”nu devralmasını sağlayan, Sadık Şendil’in yazdığı “Kanlı Nigar” adlı muhteşem eserin sinema versiyonunda da yer aldı. 1968 yılında, Ülkü Erakalın’ın yönetmenliğinde çekilen filmde, Belgin Doruk ve Selma Güneri’yle birlikte rol aldı.

Türk sinemasının en verimli dönemlerinden olan 70′li yıllara gelindiğinde, geniş bir oyuncu kadrosuna sahip, aile filmlerinde rol almaya başlayan Özkul, özellikle Adile Naşit’le iyi bir ikili oluşturdu ve bu ikili halk tarafından da çok sevildi; benimsendi. Yakışıklı olmasa da, hatta çirkince bir yüze, uzun ve ince bir fiziğe sahip olsa da birkaç filmde jön rollerde yer alan ve hiçbir zaman kötü rollere yakıştırılamayan Özkul, özellikle bu yıllarda Türk sinemasının klişe konularında “fakir ama gururlu”, iyi kalpli, babacan karakterleri canlandırdı.

Münir Özkul, 1972 yılında, başrollerini Hülya Koçyiğit ile Tarık Akan’ın paylaştığı “Sev Kardeşim” adlı Ertem Eğilmez filmindeki başarılı performansıyla, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Erkek Oyuncu” ödülüne layık görüldü.

70′li yıllarda, Ertem Eğilmez imzalı filmlerde unutulmaz rollere hayat veren, ağlatan duygusal replikleri o etkileyici sesiyle Türk izleyicisinin hafızasına kazıyan Özkul, “Neşeli Günler”, “Mavi Boncuk”, “Aile Şerefi”, “Gırgıriye” serileri, “Gülen Gözler” ve “Bizim Aile” gibi filmlerle karakter oyunculuğundaki ustalığını ortaya koydu. Sanatçının unutulmaz rolleri arasında zirveyi ele geçirmesine, “Hababam Sınıfı” seri fimlerinde canlandırdığı, disiplinli, ancak yufka yürekli öğretmen “Kel Mahmut” karakteri oldu. Öyle ki, bu tipleme neredeyse adını aşarak sanatçının lakabı haline geldi ve bu şekilde anılmaya başlandı.

80′li yıllarda duraklama dönemine giren Yeşilçam’da video filmlerine yönelişi izleyen Özkul, bu dönemde kalitesi düşük birtakım sinema ve video filmlerinde rol aldı. Ardından, tek televizyonlu dönemin sonlarına doğru dizi çekimlerinin artış göstermesiyle birlikte, 1987 yılında TRT’de yayınlanmak üzere çekilen “Uzaylı Zekiye” adlı dizi için kamera önüne geçti. Bu dizinin ardından birkaç filmde daha rol alan ünlü oyuncu, içkiye olan düşkünlüğünün de etkisiyle sağlığı ile ilgili sorunlar yaşamaya başladı ve özel projeler dışında herhangi bir çalışma yapmadı.

1995 yılında, Kemal Sunal’la birlikte, “Şaban ile Şirin” adlı filmde yer aldı.
90′lı yılların ikinci yarısında, bilhassa özel televizyon kanallarının sayısı artış gösterdikçe, Yeşilçam’a olan rağbet azalmış; televizyon ekranlarına yönelik çalışmalar; özellikle de dizi yapımları ön plana çıkmıştı. Ancak bu furyadan kendini uzak tutan Özkul, 1996′da, izleyiciden büyük ilgi gören ve senaryosu Kandemir Konduk tarafından yazılan “Ana Kuzusu” adlı dizide Perihan Savaş ve Ayşen Gruda ile birlikte rol aldı.

Aynı yıl, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle, jübilesini yaparak tiyatro sahnelerine veda etti.
Yaşamı boyunca pekçok tiyatro ve sinema yapımında emeği geçmesine rağmen, zaman zaman ciddi maddi zorluklar içine girmiş olan Özkul’a, bu geceden elde edilen gelirle bir ev alındı.

Yine 1996 yılında, Veli Çelik’in yönetmenliğinde çekilen televizyon filmi “Ay Işığında Saklıdır”da, Aydan Şener ve Toprak Sergen’le birlikte yer aldı. Ardından, 1998 yılında, Hamdi Alkan’ın “Reyting Hamdi” adlı televizyon eğlence programında, kısa bir süre için Yarmagül tiplemesinin dedesi rolünü canlandırdı.
Usta oyuncunun son kez beyaz perdede göründüğü sinema yapımı ise, 2000 yılında Serdar Akar tarafından çekilen “Dar Alanda Kısa Paslaşmalar” oldu.

Sanat yaşamı boyunca 400′e yakın sinema filminde ve sayısını kendisinin bile tam olarak bilmediği sayıda tiyatro oyununda rol alan Münir Özkul adına, 26 Mart 2005 tarihinde İstanbul Beylikdüzü Academia Center içerisinde “Münir Özkul Sahnesi” açılmıştır. Mankenlik ve CNN Türk’te televizyon programcılığı yapan kızı Güner Özkul’un girişimiyle, 2005 yılında, sanatçıyı birçok yönden ele alan ve yaşamının bir dönemine farklı şekillerde tanıklık etmiş kişilerin kaleme aldığı yazılardan derlenmiş, “Aktör Dediğin Nedir Ki? / Münir Özkul Kitabı” adlı bir kitap yayımlanmıştır.

1998 yılında, T.C. Kültür Bakanlığı, Münir Özkul’a Devlet Sanatçısı ünvanını vermiştir. Özkul, İsmail Dümbüllü’den aldığı ünlü kavuğu, 1989 yılında tiyatro oyuncusu Ferhan Şensoy’a devretmiştir. 1991 yılında ise, en önemli tiyatro ödülleri arasında gösterilen, Dümbüllü Ödülü’ne layık görülmüştür. 8 Nisan 2007 tarihinde, Mizah Üretenler Derneği, Karikatürcüler Derneği ve Bakırköylü Sanatçılar Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen “II. Mizah Ödülleri” töreninde, Münir Özkul Özel Ödülü, ünlü tiyatrocu Nejat Uygur’a verilmiştir.

Münir Özkul Filmleri :

  1. Ay Işığında Saklıdır 1996
  2. Nasreddin Hoca 1993
  3. Al Dudaklım 1993
  4. Arabesk 1988
  5. Acı Gurbet 1988
  6. A Ay 1988
  7. Afife Jale 1987
  8. Kuşatma 2 / Şok 1987
  9. Aile Pansiyonu 1987
  10. Günah 1987
  11. Kadersiz Kullar 1987
  12. Yaşamaya Mecburum 1987
  13. Yıllar 1987
  14. Uzaylı Zekiye 1987
  15. Otobüs Yolcuları / İhsaniye – Karasu 1987
  16. Ana Kucağı 1986
  17. Kızlar Sınıfı Tatilde 1986
  18. Babalar da Ağlar 1986
  19. Dayak Cennetten Çıkma 1986
  20. Elmayı Kim Isırdı 1986
  21. Milyarder 1986
  22. Büyük Günah 1985
  23. Ya Ya Ya Şa Şa Şa 1985
  24. Deliye Her gün Bayram 1985
  25. Çalınan Hayat 1985
  26. Duyar Mısın Feryadımı 1985
  27. Sarı Öküz Parası 1985
  28. Şaşkın Gelin 1984
  29. Küçük Ağa 1984
  30. Geçim Otobüsü 1984
  31. Çaresizim 1984
  32. Kızlar Sınıfı 1984
  33. Gırgıriyede Büyük Seçim 1984
  34. Şaşkın Ördek 1983
  35. Dostlar Sağolsun 1983
  36. İlişki 1983
  37. Gırgıriyede Cümbüş Var 1983
  38. Gazap Rüzgarı 1982
  39. Bir Yudum Mutluluk 1982
  40. Islak Mendil 1982
  41. Ağlayan Gülmedi mi? 1982
  42. Altın Kafes 1982
  43. Buyurun Cümbüşe 1982
  44. Talih Kuşu 1982
  45. Adile Teyze 1982
  46. Şıngırdak Şadiye 1982
  47. Görgüsüzler 1982
  48. Beni Unutma 1982
  49. Deliler Koğuşu 1981
  50. Bizim Sokak 1981
  51. Gırgıriyede Şenlik Var 1981
  52. Gırgıriye 1981
  53. Banker Bilo 1980
  54. İbiş 1980
  55. Erkek Güzeli Sefil Bilo 1979
  56. Gelinciklerim 1979
  57. Aşkın Gözyaşları 1979
  58. İbiş in Rüyası 1979
  59. Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor 1978
  60. Neşeli Günler 1978
  61. Cennetin Çocukları 1977
  62. Gülen Gözler 1977
  63. Hababam Sınıfı Tatilde 1977
  64. Aşk Dediğin Laftır 1976
  65. Aile Şerefi 1976
  66. Hababam Sınıfı Uyanıyor 1976
  67. İşte Hayat 1975
  68. Gülşah 1975
  69. Bizim Aile / Merhaba 1975
  70. Hababam Sınıfı 1975
  71. Gece Kuşu Zehra 1975
  72. Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı 1975
  73. Beş Milyoncuk Borç Verir Misin 1975
  74. Hasret 1974
  75. Beş Tavuk Bir Horoz 1974
  76. Gariban 1974
  77. Mavi Boncuk 1974
  78. Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz 1974
  79. Salak Milyoner 1974
  80. Niyet 1973
  81. Çulsuz Ali 1973
  82. Izdırap 1973
  83. Şaban İstanbul’da 1973
  84. Kaynanam Kudurdu 1973
  85. Oh Olsun 1973
  86. Yalancı Yarim 1973
  87. O Ağacın Altında 1972
  88. Üç Sevgili 1972
  89. Karamanın Koyunu 1972
  90. Ver Allahım Ver 1972
  91. Yiğitlerin Kaderi 1972
  92. Tatlı Dillim 1972
  93. Sev Kardeşim 1972
  94. Senede Bir Gün 1971
  95. Kezban Paris’te 1971
  96. Son Hıçkırık 1971
  97. Bebek Gibi Maşallah 1971
  98. Beklenen Şarkı 1971
  99. Solan Bir Yaprak Gibi 1971
  100. Donkişot Sahte Şövalye 1971
  101. Yedi Kocalı Hürmüz 1971
  102. Beyoğlu Güzeli 1971
  103. Aşk Uğruna 1971
  104. Beyaz Kelebekler 1971
  105. Gönül Hırsızı 1971
  106. Hayatım Senindir 1971
  107. İbiş Gangsterlere Karşı 1971
  108. İşte Deve İşte Hendek 1971
  109. Kadifeden Kesesi 1971
  110. Tophaneli Murat 1971
  111. Ayşecik Ve Sihirli Cüceler Rüyalar Ülkesinde 1971
  112. Aşk Hikayesi 1971
  113. Hayat Sevince Güzel 1971
  114. Tatlı Meleğim 1970
  115. Kara Dutum 1970
  116. Bütün Aşklar Tatlı Başlar 1970
  117. Kalbimin Efendisi 1970
  118. Yuvasız Kuşlar 1970
  119. Yumruk Pazarı 1970
  120. Ali İle Veli 1970
  121. Allı Yemeni 1970
  122. Berduş Kız 1970
  123. Dikkat Kan Aranıyor 1970
  124. Dönme Bana Sevgilim 1970
  125. Yavrum 1970
  126. Küçük Hanımefendi 1970
  127. Şoför Nebahat 1970
  128. Son Kızgın Adam 1970
  129. Hayatım Sana Feda 1970
  130. Seven Ne Yapmaz 1970
  131. Arım, Balım, Peteğim 1970
  132. Sevgili Babam 1969
  133. Boş Çerçeve 1969
  134. Uykusuz Geceler 1969
  135. Gelin Ayşem 1969
  136. Nisan Yağmuru 1969
  137. Sevdalı Gelin 1969
  138. Ayşecik’le Ömercik 1969
  139. Fakir Kızı Leyla 1969
  140. Bana Derler Fosforlu 1969
  141. Nilgün 1968
  142. Artık Sevmiyeceğim 1968
  143. Kanlı Nigar 1968
  144. İstanbul’da Cümbüş Var 1968
  145. Kara Gözlüm Efkarlanma 1968
  146. Yayla Kartalı 1968
  147. Urfa İstanbul 1968
  148. Kalbimdeki Yabancı 1968
  149. Çifte Tabancalı Damat 1967
  150. Elveda 1967
  151. Sürtüğün Kızı 1967
  152. Yaşlı Gözler 1967
  153. Bir Millet Uyanıyor 1966
  154. Denizciler Geliyor 1966
  155. Ben Bir Sokak Kadınıyım 1966
  156. Aşkın Kanunu 1966
  157. Seni Sevmiyorum 1966
  158. Fakir Bir Kız Sevdim 1966
  159. Kan Gövdeyi Götürdü 1965
  160. Senede Bir Gün 1965
  161. Kart Horoz 1965
  162. İnatçı Gelin 1965
  163. Bilen Kazanıyor 1965
  164. Seveceksen Yiğit Sev 1965
  165. Şoför Nebahat Bizde Kabahat 1965
  166. Şekerli Misin Vay Vay 1965
  167. Yalancının Mumu 1965
  168. Cezmi Band 007.5 1965
  169. Gönül Kuşu 1965
  170. Dokunma Bozulurum 1965
  171. Kahreden Kurşun 1965
  172. Bir Bahar Akşamı 1961
  173. Yumurcak 1961
  174. Yaman Gazeteci 1961
  175. Taş Bebek 1960
  176. Gurbet 1959
  177. Altın Kafes 1958
  178. İftira 1958
  179. Kalbimin Şarkısı 1956
  180. Bir Aşk Hikayesi 1955
  181. Tuş / Bir Aşk Hikayesi 1955
  182. Ah gönlüm, Vah gönlüm 1954
  183. Balıkçı Güzeli / 1002. Gece 1953
  184. Edi İle Büdü 1952
  185. Edi İle Büdü Tiyatrocu 1952
  186. Barbaros Hayrettin Paşa 1951
  187. Evli Mi Bekar Mı 1951
  188. Lale Devri 1951
  189. Yavuz Sultan Selim Ve Yeniçeri Hasan 1951
  190. Üçüncü Selim’ın Gözdesi 1950

Videoları

Fotoğrafları

Kaynak
GarnizoneYoutubeGoogle

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu