Sağlıklı Yaşam

Muga Taraması Nedir?

Muga Taraması Ne İşe Yarar?

mugo taraması nedir 2 e1583617575732

İnsanların hastalıklarında birçok testlerden geçirilerek teşhis konulması hastalığın iyileşmesinde önem taşır. Kalp hastalıklarını ve fonksiyonlarını anlamada kullanılan muga testide sağlıkla ilgili sorunların ortaya çıkarılıp tedavi edilmesinde yardımcı olur. Daha çok kanser hastalarının kalp ritimlerinin ölçülmesinde muga taraması yapılması tedavi süreçlerinde oldukça önemlidir. Muga taraması RNA radyonüklid anjiografi RVG ise diyadyoniklid olarak bilinmektedir.

Kalp fonksiyonlarını bilgisayarlı görüntü yöntemi ile takip etmek ve değerlendirmek amacı ile kullanılmakta olan muga taraması yapılmasında ilk aşama 9 Technetium denilen radyo aktif maddenin hastaya enjekte edilmesi ile başlamasıdır.

mugo taraması nedir 1 e1583617482549

Muga Taraması Nasıl Yapılır?

Hastaya ilk etapta kan dolaşımına katılan Techneium enjekte edilir. Techneium etiketi olan kırmızı hücreler tarafından doldurulan kalp odaları içerisi incelenip kalp atışlarının filmi elde edilir. Çekilen kalp filmi sayesinde kalp sağlığı hakkında detaylı bilgiye ulaşılabilir.

MUGA taramasındaki Amaç

Kalp fonksiyonların özellikleri hakkında bilgi edinmek amaçlı Muga araması yapılır. Bu sayede anormal olan kapakçık sorunlarının tespiti kolaylaşmaktadır. Kalp krizleri sonucunda mugataraması ile hangi kısımda sorun olduğu kolaylıkla tespit edilebilir. Tarama doktora kroner arterlerde hangi ölçüde engelleme ve bloke yapılması gerektiği hakkında ayrıntılı ipuçları vermektedir.

muga taraması e1583607750351

MUGA Taraması Diğer Kalp Testlerinden Daha Kullanışlı mı?

Diğer tekniklere göre Muga LVEF’den avantajı doğru olan güvenilir bir testtir. LVEF yüksek ejeksiyon ile tekrarlanabilir. Muga taramalarına göre LVEF testinden elde edilen sonuçlar farklıysa sonuç hakiki netice anlamına gelmez. Son zamanlarda Muga taramasının yapılmasının nedeni kemoterapi alan hastaların kalp fonksiyonlarının  ölçümü için önemlidir.Kalp ölçümlerinin yapılması ilaç kullanımı gibi planlar bu testler doğrultusunda değerlendirilir.

MUGA Taramasının Sınırı Var mı?

Radyoaktif maddeler kullanılarak yapılan testte kişinin radyosana maruz kalması nedeni ile zararı olmaktadır. Radyasyon miktarının 6.2 oranlarına sahip olduğu ve bir yılda alınan radyasyon arka planda iki kat olarak belirlenmiştir. Mamogram radyasyonunun 10 kat olması nedeni ile muga taraması tercih edilebilir. Kalp ile ilgili sorunların incelenmesi için kişiye genelde muga taraması testi yapılmaktadır.

Ana avantajlardan biri olan tekrarlanabilir ve sol ventrikü ejeksiyon’un doğru ölçümlerde olması kalp fonksiyonlarını tespit etmesi ve kemoterapi gören hastaların yakinen takip edilmesi için oldukça önemlidir. Kalple ilgili sıkıntıların nedenlerinin araştırılmasında duka önem taşan testlerden biri olan muga taraması sayesinde kalbinizin nasıl durumda olduğunu görebilirsiniz. Oldukça önemli bir yere sahip olan bu testleri mutlaka yaptırmak gereklidir. Tedavide kullanılacak  ilaçların ve tedavi açısından izlenmesi gereken yollardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu