Mental Sağlık

Gestalt Psikolojisi Nedir, Nasıl Uygulanır?

instagram takipçi hilesi

Gestalt Psikolojisi Nedir?

Gesfalt Psikolojisi Nedir, insanın bazı durumları özellikle de dünyayı anlamlandırmaya çalıştığı süreçte küçük bir noktaya odaklanmasını değil, bütününe odaklanmasını öneren anlayış diyebiliriz. İnsan davranışlarını ve zihnini bütün olarak ele alan kavramdır. İnsan zihni, küçük parçaları değil bütünün parçalarını algılamaya yönelik çalışır. Kuram olarak da adlandırabileceğimiz bu psikoloji, insanın algı ve duyumlarının gelişmesinde büyük rol oynar.

gestalt psikolojisi

Gesfalt, Almanca bir kelimedir. Kelimenin anlamında, parçaların bir araya gelmesiyle bütün nesne oluşturan şekiller kavramı geçer. Biraz daha temele inecek olursak bu psikolojinin inanç temelinde Holizm yatar. Holizm kavramı, kendisini oluşturan parçaların, toplam olandan daha fazla olduğunu savunan bir görüştür.

Max Wertheimer çalışmaları sayesinde Gesfalt Psikolojisini elde etmiştir. Bu psikolojinin üzerinde ise Wilhelm Wundt’un değişiklikler yapmıştır. Bu anlayışa yapısalcılık ekleyerek cevap verir nitelikte şekle sokmuştur. Ernst MachJohann Wolfgang von Goethe ve Immanuel Kant gibi önemli isimler bu psikolojinin gelişmesine katkı sağlamıştır.

Kurt Koffka‘da Gestalt Psikolojisi için çalışmalar yapmıştır. Aynı zamanda Max Wertheimer ve Wolfgang Köhler ile birlikte kurmuşlardır. Kurt Koffka, Gestalt Psikolojini çocuklar için uyarlamıştır. Çocukların ve bebeklerinde nesneleri parçalara ayırma eğiliminde olduğunu vurgulamıştır.

Wolfgang Köhler‘de Gestalt psikolojini doğa bilimleriyle ilişkilendirenlerdendir.

Gestalt Psikolojisinde İlkeler Nelerdir?

gestalt psikolojisi nedir nasil uygulanir 2

Bu psikolojinin, insan algısının çevremizde olan dünya ile bağlantısını ve gerçekte neler olduğunu görmemize yardımcı olduğu gerçektir. Max Wertheimer çalışmalarını yaparken aynı zamanda bu psikoloji için bir çok temel ilke de ortaya atmıştır.

Devamlılık İlkesi

Bu ilkenin anlayışına göre, eğri üzerinde dizilen öğelerin ilişkili olduğu, eğri üzerinde olmayan öğelerin ise ayrı olduğunu düşünüp, algılarız.

İyi Gestalt İlkesi

Bu psikolojinin en temel ilkesi olarak değerlendirilir. İnsan algısı, karmaşık bir nesneyle karşılaştığında bunu basit hale getirmeye çalışır.

Benzerlik İlkesi

İlkenin anlayışına göre boyutu, rengi ve yönleri aynı olan nesnelerin insan zihninde gruplaştırılmasıdır.

Kapatma İlkesi

Tamamlama ilkesi olarak da adlandırılabilir. İnsan zihni daha önce gördüğü bir resmi, sonrasında eksik görüyor olsa bile zihnindeki resim ile bunu tamamlayabilir. Görmediği resimlerde de aynı durum söz konusudur. Bu ilkeye Gestalt Psikolojisi içerisinde kapatma veya tamamlama ilkesi denilebilir.

Ortak Kader ilkesi

Bu ilkeye göre ise bazı nesneler eğer aynı sınırlar alanında duruyor ise aynı gruba aitlerdir.

Yakınlık İlkesi

Yakınlık ilkesini insan zihninde, birbirine yakın olan nesnelerin grup halinde görülmesi olarak değerlendirebiliriz. Görseller birbirlerine ne kadar yakın ise birbirleriyle ilişkileri de o kadar yüksektir.

Gestalt Psikoloji ve Gestalt Terapisi Nasıl Uygulanır?

gestalt psikolojisi nedir nasil uygulanir 1

Gestalt psikoloji aynı zamanda terapi olarak uygulanabilmektedir. Gestalt terapisinde önemli olan etmenlerden bazıları çevremiz, duygularımız, deneyimlerimiz, ihtiyaçlarımız ve genel algımızdır. Bu faktörlerin birbirleriyle etkileşim halinde olduğu düşünülerek terapiye başlanır. Bazı araştırmalar sonucunda bu terapinin anksiyete ve depresyon belirtilerini azalttığı da gözlemlenmiştir. Kişinin kendine olan şefkati, güveni ve inancı bu terapi sayesinde artabilir.

Gestalt terapisinde önemli adımlardan birisi, terapinin şuana odaklanmasıdır. Geçmişe bağlı kalmanın, insanın kendisini bütün görmesi için önemi vardır fakat yine de şuan daha önemlidir. Gestalt psikolojisi ilk başlarda ne kadar kabullenilmemiş olsa da, örnekleriyle birlikte işlendiğinde oldukça etkili olmuştur.

Gestalt Psikolojisi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu