Mide Yanması Nedir? Mide Yanmasını Azaltacak 10 Yöntem
Mide yanması nedir, mide asidinin yemek borusuna sızması sonucu göğüs bölgesinde oluşan yanma hissidir. Genellikle yemekten sonra ortaya çıkar ve bulantı ve şişkinlik eşlik edebilir. Mide yanması, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) için tıbbi terim olan asit reflü olarak da adlandırılır. GÖRH, mide içeriğinin ağzınızı midenize (yemek borusu veya yemek borusu) bağlayan tüpe geri gelmesi veya yemek borusuna (yemek borusu) daha yükseğe çıkmasıdır.
Alt özofagus sfinkterinizin daralması, hiatus hernisi, çikolata veya nane gibi bazı yiyecekler, sigara içmek, alkol almak ve ailesel adenomatöz polipoz gibi kalıtsal bozukluklar da mide yanmasına neden olabilir. Mide yanmasının önlenmesi çoğunlukla kafein, çikolata, alkol, nane, yağlı ve baharatlı yiyecekler gibi yiyecek ve içeceklerden kaçınmakla ilgilidir. Ayrıca yemekten sonra uzanmaktan kaçının.
Mide yanması tedavisi, sorunun altında yatan nedene bağlıdır. En etkili tedavi seçeneği, Hiatal-Nissen veya laparoskopik Heller miyotomi (Hemmyo) operasyonu olarak bilinen gastro-sfinkter implantının yerleştirilmesidir. Hiatal-Nissen ameliyatı, üst karnınızda göbek deliği (karın) üzerinde küçük bir kesi ile gerçekleştirilir.
Heller miyotomisi midenin üst kısmındaki küçük kesilerden gerçekleştirilir ve LES kasının bir daha kasılmaması için bölünmesine neden olur. İlaçları ve diğer konservatif tedavileri deneyen ve başarılı olamayan GÖRH hastalarına her iki cerrahi operasyon da önerilir.
Mide Yanmasını Azaltacak Yöntemler
Mide yanması, kolayca yönetilebilen küçük bir tıbbi durumdur. İlaca başvurmadan önce, mide yanması semptomlarını hafifletmeye yardımcı olacak bu kolay çözümlerin her birini deneyin.
1) Üst bedeniniz yastıklara yaslanmış şekilde uyuyun, böylece yemek borusundaki mide asidinin normal yolunu boğazınıza bırakmak için zamanı kalmaz.
2) Yemek yerken su veya asitsiz meyve suları için. Yemek borusunu tahriş eden kısmen sindirilmiş yiyecekleri yıkayacaklar.
3) Yemek borunuzdaki asidi nötralize etmek için birkaç yudum süt alın.
4) Mide yanmasını azaltmak için üst karın bölgesine baskı uygulayın. Göğsünüze soğuk bir paket koymak, midenizin üzerine sıcak su şişesi koymak gibi ağrı ve rahatsızlığı azaltmaya da yardımcı olabilir. Mide yanması çekiyorsanız, bazı durumlarda semptomları kötüleştirebileceğinden yüzüstü uyumaktan kaçının. Yemekten sonra uzanmak da karındaki basıncı artırır ve birçok insan için mide yanmasını daha da kötüleştirir.
5) Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Bunlar yemek borusunun astarını tahriş ettikleri için mide yanmasına neden olabilir.
6) Herhangi bir zamanda midenizdeki yiyecek miktarını azaltmak için daha küçük öğünler yiyin. Günde iki öğün, aşırı çalışan bir mide için üç veya daha fazla öğünden daha az stresli olabilir. Haftada dörtten az mide yanması krizi geçiriyorsanız, öğlen ile akşam 8 arasında daha küçük atıştırmalıklarla günde sadece bir ana öğün yemeyi deneyebilirsiniz.
7) Çok yemekten dolayı mide yanması belirtileri yaşıyorsanız, yavaş yemeye çalışın ve sık sık küçük yudumlarda su alın. Su içmek mide asidini seyreltmeye ve gıda emilimini yavaşlatmaya yardımcı olacaktır.
8) Mide yanmasını kötüleştirebilecek kafeinli kahve ve içeceklerden kaçının. Bazıları için kahveden uzak durmak söylemesi yapmaktan daha kolay olabilir, ancak bunu başarabiliyorsanız, mide ekşimenizin düzelip düzelmediğini görmek için haftada en az birkaç gün deneyin. Ayrıca midede asit üretimini artırdıkları için alkol ve tütün ürünlerinden de kaçının.
9) Baharatlı yiyecekleri, çikolatayı, nane/sakızları ve gazlı içecekleri çoğu insanda sıklıkla mide yanmasını neden olduklarından sınırlayın veya bunlardan kaçının.
10) Bir yemek günlüğü tutun. Ne yediğinizi, ne içtiğinizi ve ne zaman belirtiler hissetmeye başladığınızı yazın; meydana gelirlerse, tespit edilmeleri daha kolay olacaktır. Ayrıca mide ekşimenizi neyin daha kötü ya da daha iyi yaptığını da not edin. Alerjiniz varsa, ne zaman reaksiyon gösterdiğinizi ve tetikleyicinin ne olduğunu not edin.
Mide yanması için, durumun hafif vakalarında kullanılabilecek birçok reçetesiz (OTC) tedavi de vardır.
Hamileliğe Bağlı Mide Yanması
Hamileliğe bağlı mide yanması normalden daha yaygındır çünkü daha yüksek östrojen seviyeleri alt özofagus sfinkterini (LES) gevşetir. Bununla birlikte, bu duruma sahip kadınların çoğunun, bununla ilgili ciddi tıbbi sorunları olmadığı sıklıkla anlaşılmaktadır. Artan oluşum, o sfinkterin normal kas tonusunu azaltan vücuttaki hamilelikle ilişkili hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır.
Hamilelikle ilgili mide yanması sorunları genellikle bir kadının ikinci veya üçüncü üç aylık döneminde ortaya çıkar. En sık görülen semptomlar bulantı, kusma ve üst karın ağrısıdır. Şiddetli mide yanması kusma, baş dönmesi, bayılma ve geçici bilinç kaybına neden olabilir. Diğer yaygın semptomlar şunları içerir:
Mide yanması, hamileliğin ilk bölümünde daha sık ve doğuma doğru veya doğumdan sonra daha az sıklıkta olma eğilimindedir.
Bazı durumlarda (önlenmezse) şiddetli mide yanması, mideye kanamadan aşırı kan kaybına neden olabilir ve bu da anemi ve/veya demir eksikliği ile sonuçlanabilir (aşağıya bakınız). Mide yanması ve gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) sıklıkla karıştırılır, ancak iki farklı hastalıktır.
Mide yanması, mideden yemek borusuna veya göğse geri çıkan asit nedeniyle göğüs kemiğinin arkasındaki göğüste yanma veya rahatsızlık hissidir. GÖRH yemek borunuzun zarar görmesidir ve genellikle mide yanması semptomlarının belirli bir süre boyunca birçok kez ortaya çıkmasından sonra ortaya çıkan kronik bir durumdur. GÖRH, tedavi edilmezse çoğu insanda kalıcı semptomlara ve hatta kalıcı hasara neden olabilir.
Mide yanmasının yanma hissi, uzanırken mide asidinin yemek borunuza gelmesinden kaynaklanır. Buna reflü denir. Mide asidi yemek borunuza geldiğinde, astarı tahriş eder ve mide yanması gibi hissetmenize neden olur.
Mide yanması, sindirim sisteminizde alt özofagus sfinkteri (LES) olarak bilinen zayıf bir nokta olduğunda ortaya çıkar. LES, normalde mide asidinin yemek borunuza geri gelmesini önleyen, karnınızın alt kısmında bulunan küçük bir kas halkasıdır. Yatarken bu zayıf nokta, bu asidin bir kısmının boğazınıza geri akmasına izin verir. Bu yanma hissine, mide yanmasına neden olur.
Mide yanmasının herhangi bir zamanda ortaya çıkabileceğini hatırlamak önemlidir. Çok nadir durumlarda aşırı salgı hastalığı, lösemi veya apandisit gibi tıbbi bir duruma bağlı olabilir.
Daha küçük öğünler yerseniz ve “geğirmeyi” önlemeye yardımcı olması için 25 gramdan fazla yağ, kafein ve alkol içeren yiyeceklerden kaçınırsanız mide yanması önlenebilir. Yağ içeriği ne kadar yüksek olursa, mide yanması o kadar olasıdır. Bu durum için diğer tedaviler arasında baharatlı yiyeceklerden, gazlı içeceklerden kaçınmak ve ağır fiziksel iş yaparken öksürük kesici kullanmak yer alır.