Sağlıklı Yaşam

Metabolik Sendrom Nedir?

Metabolik sendrom, kalp hastalığı, felç ve diyabet geliştirme şansınızı artıran bir kalp hastalığı risk faktörleri koleksiyonudur. Bu hastalık ayrıca X Sendromu, insülin direnci sendromu ve dismetabolik sendrom gibi isimler ile de bilinmektedir.

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre, pek çok insan metabolik sendrom hastalığını taşımaktadır. Metabolik sendromlu kişilerin sayısı yaşla birlikte artmaktadır. 60’lı ve 70’li yaşlarındaki insanların %40’ından fazlasını etkileyebilmektedir.

Metabolik Sendrom

Metabolik Sendrom Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalıkta genellikle anında fiziksel belirtiler görülmez. Metabolik sendromla ilişkili tıbbi sorunlar zamanla meydana gelir. Metabolik sendromunuz olup olmadığından emin değilseniz, kesinlikle bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuz lipid profili, kan basıncı ve kan şekerini içeren gerekli testler yapılarak tanı koyabilecektir.

Metabolik Sendromun Nedenleri Nelerdir?

Metabolik sendromun kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Metabolik sendromun pek çok özelliği insülin direnci ile ilişkilidir. İnsülin direnci, vücudun glikoz ve trigliserit seviyelerini düşürmek için insülini verimli bir şekilde kullanmasıdır

Genetik ve yaşam tarzı faktörlerinin bir kombinasyonu insülin direncine sebep olabilir. Yaşam tarzı faktörleri arasında beslenme alışkanlıkları, aktivite ve belki de uyku apnesi gibi sebepler büyük rol oynayabilir.

Metabolik Sendrom

Nasıl Teşhis Edilir?

Aşağıdakilerden üç ya da daha fazlasına sahip iseniz size büyük ihtimalle metabolik sendrom teşhisi konulabilir;

  • Erkekler için 101 cm ya da daha fazla ve kadınlar için 89 cm ya da daha fazla bel ölçüsü
  • 130/85 mm Hg ya da daha yüksek bir tansiyon
  • 150 mg / dl’nin üzerinde bir trigliserit seviyesi
  • 100 mg / dl’den yüksek açlık kan şekeri seviyesi
  • Glikoz seviyesi düşürücü ilaçlar alıyorsanız
  • Erkekler için 40 mg / dl’den düşük ve kadınlar için 50 mg / dl’den düşük yüksek yoğunluklu lipoprotein seviyesi

Metabolik Sendromunun Önlenmesi

Fiziksel hareketsizlik ve aşırı kilo, metabolik sendromun gelişmesine katkıda bulunan ana faktörler olduğundan, egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve şu anda aşırı kilolu ya da obeziteli iseniz, kilo vermeye çalışmak, bu durumla ilişkili komplikasyonları azaltmaya hatta önlemeye yardımcı olacaktır.

Aynı zamanda doktorunuz metabolik sendromla ilişkili sorunlarınızın bazı yönlerini azaltmak için ilaçlar da yazacaktır. Doktorunuz çizdiği tedavi yolunu takip etmeli ve talimatlar dışına çıkmamanız gerekmektedir. Pek çok insan doktor tavsiyelerine uymadığı için tedavilerden olumsuz yanıtlar almakta ve hastalıkları daha da kötü bir hal almaktadır.

Metabolik Sendrom

Metabolik Sendrom ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu