Sağlıklı Yaşam

Diyabetin Teşhisinde Kritik Rol Oynayan 8 Belirti Nedir?

diyabet 6

Görülme olasılığı günden güne artmakta olan diyabet, bilinen adı ile şeker hastalığı, insülin hormonu üretiminin herhangi şekilde yetersiz gelmesi, üretiminin hiç olmaması ya da beden dokularının insüline karşı duyarsız bir yapıya bürünmesiyle kendini göstermektedir. Ciddi etkileri olan diyabet; sürekli şeker ölçümü, dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve farkındalıkla kontrol altına alınabilmektedir. Şeker hastası olup olmadığınızı anlayabilir misiniz? İşte bu ve benzeri soruların yanıtları…

1-) Ani Ve İstemsiz Kilo Kayıpları

diyabet 1

Kontrolsüz ve hızlı kilo kaybı, diyabet belirtileri içinde en önemlileri olarak bilinmektedir. Diyabetle beraber bedende insülin eksikliği oluşur. Beden, aslında glikozdan alması gereken enerjiyi elde edebilmek adına yağ ve kas dokularını yıkma çabasına girer. Bu da hastalarda ciddi anlamda kilo kayıplarına neden olmaktadır.

2-) Bitmeyen Açlık Hissi

diyabet 5

Diyabet hastaları yeterli oranda insülin üretemediklerinden ötürü organlar ve kaslar enerji kaybeder. Bu bağlamda beden, enerji kazanabilmek için kalori arayışına girmektedir. Bu nedenle kişiler yemek yeseler dahi açlık hissini yaşarlar. Besinlerin bünyelerinde yer alan şeker, insülin kullanılmadan, tek başına bedenin enerji ihtiyacına karşılık veremez.

3-) Ağız Kuruluğu Ve Sık Sık Su İçme

diyabet 4

Kan şekerinin artması ile beraber böbrekler, bedende yer alan fazla şekeri atmaya çalışmaktadır. Bu da dehidrasyona, yani bedenin susuz kalmasına neden olmaktadır. Böylelikle diyabetin başlıca belirtilerinden olan ağız kuruluğu ve susuzluk kendisini göstermektedir.

4-) Sık Sık Tuvalete Çıkma

diyabet 3

Hissedilen susuzluk ve ağız kuruluğu sonucu itibari ile diyabet hastası kişi sık şekilde su içmeye başlar. Bu da standarttan çok daha fazla tuvalete çıkmaya neden olmaktadır. Gece boyunca sık sık tuvalete çıkma isteği, bedenin insülin üretmekte sıkıntı yaşamamasından ve kanda bulunan fazla miktardaki şekerin idrar ile karışmasından kaynaklanmaktadır.

5-) Uyku Hali Ve Yorgunluk

diyabet 9

Diyabet hastaları, hücre içinde enerji kaybı yaşadıkları için kendilerini yorgun ve huzursuz hissederler. Geceleri sürekli olarak tuvalete çıktıklarından dolayı uyku düzenleri ve kaliteleri alt üst olur. Bu durum da gün içinde yorgunluğa ve uyu halini tetiklemektedir.

6-) Ellerde Ve Ayaklarda Uyuşma

diyabet 8

Diyabet hastalarının genelinde gözüken ve şeker dengesizliklerinin bedendeki sinirlere vermiş olduğu hasar olarak tanımlanan “diyabetik nöropati”; hastaların bileklerinde, ayaklarında ve ellerinde uyuşmalara neden olmaktadır.

7-) Bulanık Görme

diyabet 10

Kan şekeri oranı düştüğünde veya yükseldiğinde retinada yer alan damarlar durumdan olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Bu nedenle de ortaya “diyabetik retinopati” adı verilmekte olan başka bir hastalık çıkabilmekte. Diyabetin ilk zamanlarında, bulanık görme sorunu ile sık sık karşılaşılır. Bunun nedeni ise retinopati değil, kanda yer alan glikoz seviyesinin yükselmesidir. Diyabetli kişi gün içinde şeker değerlerini kontrol altında tutarak düzenli olarak şeker ölçümlerini yaparsa, yaşanan geçici bulanıklık sorunu da ortadan kalkacaktır.

Diyabetin belirtileri nelerdir?

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu