Mesaneniz Aslında Ne Yapar?
Çoğu insanın günde ortalama dört ila on kez işediğini biliyor muydunuz? İşemek zorunda kaldığımızda vücudumuzun istenmeyen sıvılardan kurtulduğunu hepimiz biliyoruz. Mesane olmadan bu mümkün olmazdı.
Ancak mesane gerçekte nasıl çalışır ve çalışmayı bırakırsa ne olur? Bu yazıda mesanenin işlevlerine ve vücudunuz için neler yaptığına bakacağız. İşte;
Mesaneniz Aslında Ne Yapar?
Mesane ne yapar?
Mesane, çoğu insan için günde dört ila on kez olan banyoyu kullanmamız gerekene kadar idrarımızı tutan bir kesedir. Vücudumuzdaki sıvılar böbreklerden geçtikten sonra mesaneye akar.
Mesane idrarımızla doldukça genişler ve dolduğunda mesane duvarlarındaki sinir uçları beyne sinyaller gönderir. Bu sinyaller dolu olduğunu ve ondan kurtulmamız gerektiğini gösterir.
Beynimiz daha sonra idrarı serbest bırakmak için kasılmaya başlaması için mesaneye bir sinyal gönderir. Banyoya gidip gevşediğimizde mesanenin duvarları idrarı dışarı atmak için kasılır ve sfinkter gevşer.
Sfinkter, üretradan önce mesanenin çıkışında bulunan bir kastır. Çiş daha sonra biz mesanemizi boşaltana kadar idrar yolundan dışarı akar.
İşemenin amacı nedir?
İşemenin ne anlamı var diye düşünebilirsiniz, su içiyoruz ve çiş olarak çıkıyor. Ama bunun vücudumuza ne faydası var? İşeme, vücudumuzun istenmeyen hücrelerden ve toksinlerden kurtulmasının bir yoludur.
Böbreklerimiz kanımızdaki istenmeyen hücreleri ve toksinleri filtreler. Böbreklerimiz kanımızı filtrelediğinde, kan dolaşımına su, kan ve proteinler ve besinler gibi iyi hücreleri değiştirirler.
Yani aslında, çişimiz kanımızdan kalan tüm kötü şeylerdir.
Mesanemiz çalışmayı bırakırsa ne olur?
Mesanemiz çalışmayı durdurursa, vücudunuzun böbreklerin filtrelediği toksinleri atması mümkün olmayacaktır. Mesane çalışmayı durdurursa, bunun nedeni genellikle sinir hasarıdır.
Mesane duvarlarındaki sinirler hasar görürse, mesaneniz beyninize mesaj göndermekte zorlanır ve aniden işemek istediğinizi fark edebilirsiniz.
Üç tip mesane kontrol sorunu vardır.
Aşırı aktif mesane
Aşırı aktif bir mesane, beyninizin mesanedeki sinirlere beklenmedik sinyaller göndermesidir. Sonuç olarak, işemeniz gerektiğini hissedebilirsiniz, ancak mesaneniz dolu olmayabilir.
Sfinkter kaslarının kontrol eksikliği
Mesane sorununun ikinci en yaygın şekli, sfinkter kaslarınızın kontrolünün olmamasıdır. Sfinkter kasları üretranın çıkışını kontrol eder, bu nedenle bu kaslarda sinir hasarı varsa, o zaman çişinizi tutamadığınızı fark edebilirsiniz.
Bazen biraz çiş sızabilir veya istemsiz olarak işeyebilirsiniz.
İdrar tutma
Sinir hasarının üçüncü şekli idrar retansiyonu olarak bilinir. Bu, mesanenizin ya kasılmak için çok zayıf olduğu ya da sinirlerin beyinden işemek için mesaj alamayacak kadar hasar gördüğü zamandır.
Bu, işeme ihtiyacı hissetmeyeceğiniz, ancak mesanenizin dolu olduğu anlamına gelir. Bazen bu, idrar geri gelmeye başlarsa böbreklerde enfeksiyonlara neden olabilecek aşırı dolu bir mesaneye yol açabilir.
Düzgün çalışmayan bir mesaneyi tamir edebilir misiniz?
Mesane kontrol sorunlarınız varsa, sinir hasarının nedenine veya düzeyine bağlı olarak çeşitli tedavi seçenekleri vardır. En yaygın tedavi biçimleri mesane eğitimi, ilaç, elektrik stimülasyonu ve son olarak ameliyattır.
Durumunuz hafifse, büyük olasılıkla mesane eğitimi veya ilaç tedavisi ile başlayacaksınız. Sadece ameliyat gerektiren ciddi vakalardır; ancak size mesanenin elektrik ile uyarılması önerilebilir.
Mesane olmadan hayatta kalabilir misin?
En az bir böbrek olmadan yaşayamayacağınızı biliyoruz, peki ya mesaneniz? Cevap maalesef hayır. Mesane işemek ve vücuttaki toksinlerden kurtulmak için önemli bir rol oynar, bu yüzden onsuz yaşayamazsınız.
Mesaneniz ile ilgili sorunlarınız varsa, sistektomi adı verilen bir yöntemle çıkarılabilir. Ancak, mesaneniz olmadan idrardan kurtulamazsınız, bu nedenle çişinizden kurtulmak için alternatif bir yola ihtiyacınız var.
Genellikle, giydiğiniz ve çişinizi toplayan ve mesane görevi gören ancak vücudunuzun dışında olan bir stoma torbası takılır.
Ya da orijinal mesanenin yerine mesane tipi bir saklama kesesi oluşturmak için bağırsaklarınızın bir kısmını kullanabilir ve işemenize yardımcı olması için bir sonda kullanabilirsiniz.
Sonuç olarak, mesane idrar sistemimizin küçük bir parçası gibi görünse de işeme sürecinde önemli bir rol oynar.
Mesanelerimiz olmasaydı vücudumuzdaki istenmeyen toksinlerden kurtulamazdık.