Meryem İsminin Anlamı Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Meryem ismi geçmişten günümüze popüler olmuştur ve kızlarımız arasında oldukça sık kullanılmaktadır. Bunun nedeni, sık kullanımının en başındaki dini önemi ve önemidir. Meryem isminin anlamı ve özellikleri anne baba adayları tarafından da merak ediliyor.
Meryem İsminin Anlamı Nedir?
Meryem isminin ilk anlamlarından biri de pek çok güzel anlamı olan Hz. İsa’nın annesinin ismidir. Diğer bir anlamı ise dindar kadındır. Meryem isminin anlamı da isyan demektir. Kökeni Arapça’dan gelmiştir.
Meryem ismi Farsçadan Türkçe Marı kelimesidir. Rumeli Kayı Türkçesinde Mari adı, “Mari nerede?” anlamında bir sıfat olarak da karşımıza çıkmaktadır. Meryem, Türk dilinin en çok Müslümanlık öncesi Farsçadan etkilendiği bir dönemde, kız anlamına gelen “Mari” olarak Türkçe’ye girmiştir.
Hatta bunda Selçuklu Oğuz boyunun menşei olduğu Balkan vilayeti ve Türkmenistan’ın Mali vilayeti var. Marie eyaletindeki Merv şehri, 11. yüzyılda dünyanın en büyük şehriydi ve buna Marie deniyordu. Hatta Türkmenler hala zaman zaman Marı olarak kullanmaktadır. Bu anlamın yanı sıra fiil olarak kullanıldığında “dikkat et, bak, hey, hazırlan, nöbetçi ol” anlamlarında da kullanılmaktadır.
Meryem İsminin Özellikleri Nelerdir?
- Liderlik becerileri ile tanınırlar. Yönetmeyi severler.
- Altından kalkamayacakları şeyler bile onları tedirgin eder ve başkasının halletmesini istemezler. Bu durum çoğu zaman mümkün olmadığı için hayatlarında sorunlara yol açabilmektedir.
- Onlar özgürlüğü çok seven insanlardır. Kendilerine dayatılan kurallardan hoşlanmazlar. Ancak kurallar koymayı ve başkalarına rehberlik etmeyi severler. Aksi takdirde işlerinin iyi gitmeyeceğini düşünürler. Bu yüzden bildiklerini yapmayı tercih ediyorlar.
- Cesaretleri ve özgüvenleri doğal ve rahat hareket etmelerini sağlar.
- Başkalarının ne düşündüğünü pek umursamazlar. İş hayatında liderlik vasıflarını göstererek iktidar partisi olmayı tercih ederler. Amaçları, kendilerini başrolleriyle sunmaktır. Bu yüzden hep daha çok çalışarak ilgi çekmeye çalışırlar.
- Olumsuzluk üzerinde durabilir ve kendilerini gereksiz yere hayallere kaptırabilirler. Bu bazen çevrenizdekileri olumsuz etkiler. Bunun için her şeyinizi tamamen bu insanlarına vermeniz ve aklında soru işareti bırakmamanız tavsiye edilir.
Meryem İsmi Kur’an-ı Kerim’de Geçiyor Mu?
Meryem ismi Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette geçmektedir.
- Bakara süresinin 87. Ayetinde,
- Bakara süresinin 253. Ayetinde,
- Al-i İmran süresinin 36. Ayetinde,
- Al-i İmran süresinin 42. Ayetinde,
- Al-i İmran süresinin 43. Ayetinde,
- Al-i İmran süresinin 44. Ayetinde,
- Al-i İmran süresinin 45. Ayetinde,
- Nisa Süresinin 157.Ayetinde,
- Nisa Süresinin 171.Ayetinde,
- Maide Süresinin 17. Ayetinde,
- Maide Süresinin 46. Ayetinde,
- Maide Süresinin 72. Ayetinde,
- Maide Süresinin 75. Ayetinde,
- Maide Süresinin 78. Ayetinde,
- Maide Süresinin 110. Ayetinde,
- Maide Süresinin 112. Ayetinde,
- Maide Süresinin 114. Ayetinde,
- Maide Süresinin 116. Ayetinde,
- Tevbe Süresinin 31. Ayetinde,
- Meryem süresinin 17. Ayetinde geçmektedir.
Meryem İsminin Harf Analizi
M: Her zaman fiziksel boyutu düşünürler ve tutumlu bir yapıya sahiptirler. Her zaman kendilerini sigortalarlar. Zekasıyla büyüler ve ticaret beyni harika çalışır.
E: Zihinsel durumu karmaşık ve çeşitlidir. Sevinçleri ve hüzünleri bir arada yaşarlar, duymanın karmaşasına kapılırlar. Bu nedenle, istenmeyen ani yükselmeler görünebilir.
R: Belirli durumlara aşırı tepki vermeleriyle tanınırlar. Sonra tepkilerinden pişman olurlar. Karar vermede zorlandıkları zamanlar da olur.
Y: Geçmişte yaşadıkları olumsuz duyguları düşündüklerinde ve aynı olayları tekrar tekrar yaşadıklarında üzülürler. Bu olayları asla unutmazlar.
E: Zihinsel durumu karmaşık ve çeşitlidir. Sevinçleri ve hüzünleri bir arada yaşarlar, duymanın karmaşasına kapılırlar. Bu nedenle, istenmeyen ani yükselmeler görünebilir.
M: Her zaman fiziksel boyutu düşünürler ve tutumlu bir yapıya sahiptirler. Her zaman kendilerini sigortalarlar. Zekasıyla büyüler ve ticaret beyni harika çalışır.