Yapraklarının limon kokusuna benzer kokmasından dolayı limon nanesi olarak da bilinen melisa otunun oğul otu, temre otu, kovan otu, mavi balsam, bal bitkisi olarak da isimlendirdiğini duyarız halk arasında. Melisa otunu kokusundan dolayı ayırt etmeniz çok kolaydır. Baharat olarak da kullanıla bilen melisa otunun en çok bilinen kullanımı ise çay olarak demlenmesidir. Melisa Çayı, melisa bitkisinin yapraklarından yapılan doğal bir bitki çayıdır.
Melisa Çayının 10 Faydası Neler?
1) Mantar, egzama, uçuk, kızarıklık gibi problemlere iyi gelir çünkü melisa otunda antiseptik (mikrop kırıcı) özellik bulunmaktadır.
2) Melisa çayını hazımsızlık problemi yaşadığınız zamanlar da tüketirseniz hazmı kolaylaştırır. Ayrıca, düzenli kullanımda sindirim sistemini düzenler ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde yardımcı olur.
3) Kış aylarında melisa çayının çok fazla tercih edilmesinin sebeplerinden birisi de doğal ağrı kesici ateş düşürücü olarak bilinmesidir ve bu sayede grip, nezle gibi hastalıkların iyileşmesine büyük oranda yardımcı olur.
4) Doğal ağrı kesici olarak birçok problemde kişilere çözüm olan melisa çayı, regl dönemlerinde kadınların da ağrılarını hafifletir.
5) Özelliklerinden bir tanesi de sedatif maddeler bulundurmasıdır. Bu özellik ile yatıştırıcı ve sakinleştirici güce sahiptir. Stres, gerginlik, depresyon, anksiyete iyi gelir.
6) Sedatif özelliği uyku problemi yaşayanlar için de çözümdür özellikle stres ve yorgunluğa bağlı olan uykusuzluk problemlerinde çok etkilidir.
7) Cilt bakımınız da sizi memnun eden bir bitki çayıdır. Cildin temizlenmesi, nem dengesinin korunması, sivilce ve siyah noktalar ile savaşması , gözeneklerin küçülmesine yardımcı olması gibi bir çok cilt problemlerinde size yardımcı olur. Ayrıca melisa çayı cildinizi güneşin zararlı etkilerinden de korur.
8) Melisa çayını düzenli olarak tükettiğinizde tansiyonunuzun dengelenmesini sağlar. İlerleyen zamanlarda meydana gelecek çeşitli kalp ve damar rahatsızlıkları riskinizi de en hafife indirmiş olur.
9) Konsantrasyonu arttıran ve hafızayı güçlendiren melisa çayı ilerleyen yaşlarda meydana gelebilecek Alzheimer riskinizi de azaltır.
10) Son olarak çok nadir bilinen faydası ise melisa çayının boy uzatma özelliğidir. Düzenli kullanım ile boy uzatma etkisine sahiptir melisa çayı.
Melisa Çayı Nasıl Demlenir?
Melisa çayını demlerken ölçünüz bir su bardağı su ve bir çay kaşığı melisa otu. Suyu kaynattıktan sonra suyunuza ölçüsüne göre taze melisa otunu suya koyun ve 10 dakika bekletin ardında süzün ve ardından afiyetle içebilirsiniz. Eğer poşet çay halinde aldıysanız ürünün bir poşetini kaynatmış olduğunuz bir fincan suyun içerisinde 5 dakika kadar bekletmeniz gerekir.
Melisa Çayı Zararlı Mıdır?
Melisa çayının bilinen herhangi bir zararı veya yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak melisa otuna herhangi bir ürünü veya bitkiyi karıştırmamanızı öneririz.