TarihYerli Erkek Ünlüler

Mehmet Akif Ersoy Kimdir?

instagram takipçi hilesi

mehmet akif ersoy 1
Tam adı: Mehmed Ragîf / Mehmet Akif Ersoy
Doğum tarihi: 20 Aralık 1873
Doğum yeri: İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm tarihi: 27 Aralık 1936
Ölüm yeri: İstanbul, Türkiye
Boyu: 
Ailesi: Emine Şerife Hanım (Annesi), İpekli Tahir Efendi (Babası), Nuriye (Kardeşi)
Eşi: İsmet Ersoy (1898 – 1936)
Çocuk (ları): Mehmet Emin Ersoy, Suat Argon, Tahir Ersoy, Feride Akçor, İbrahim Naim Ersoy, Cemile Doğrul
Mesleği: Şair, Yazar
Aktif Yılları: 1890’lı ve 1936 yılları arası
imdb-logo
youtube-chanel

Hakkında

Mehmet Akif Ersoy Kimdir? Mehmet Akif Ersoy, 20 Aralık 1873 tarihinde İstanbul’da dünyaya gözlerini açmıştır. Annesi Buharalı Mehmet Efendi’nin Emine Cemile Hanım, babası ise Mehmet Tahir Efendi‘dir. Nuriye isminde bir kız kardeşi vardır. Çocukluğu “hasta adam” olarak adlandırılan döneme denk gelmiştir. Henüz 4 yaşında iken İstanbul, Fatih’te bulunan Emir Buhariye Mahalle Mektebi’ne gitmiştir. İki yıl eğitim aldıktan sonra Fatih İbtidaisi’ne geçmiştir.

Babası Emin Paşa‘nın çocuklarına Arapça dersi verdiği zamanlarda onlarla arkadaş olmuştur. 1882 yılında ilkokul eğitimini tamamlamış ve Fatih Merkez Rüştiyesi‘ne başlamıştır. Lise eğitimine Mülkiye’nin idadisinden başlamıştır. Kısa bir süre sonra evleri yanmış ve babası vefat etmiştir. Babası vefat edince okulu bırakmış ve Baytar (Veterinerlik) Okulu‘na geçmiştir. İlk şiirlerini de bu dönemde yazmaya başlamıştır.

Mehmet Akif Ersoy, 22 Aralık 1893 tarihinde birinci olarak mezun olmuştur. Daha sonra Orman ve Ma’adin ve Ziraat Nezare’Baytar Müfettiş Muavini olarak atanmıştır. 1895 yılında ilk eseri “Kur’an’a Hitab” Servet-i Fünun Gazetesi’nde yayınlanmıştır. 4 yıllık süre içerisinde Arabistan, Rumeli ve Anadolu’da görev yapmıştır. Yaptığı bu seyahatler düşüncelerini etkilemiştir.

İlginizi çekebilir: Akif Film Konusu ve Oyuncuları

1 Eylül 1898′de Tophane-i Amire veznedarı olan Mehmet Emin Bey‘in kızı İsmet Hanım ile evlenmiştir. Bu evliliklerinden Mehmet Emin Ersoy, Suat Argon, Tahir Ersoy, Feride Akçor, İbrahim Naim Ersoy, Cemile Doğrul isimlerinde çocukları dünyaya gelmiştir. Yine 1898 yıllarında Resimli Gazete ve Muarif Dergisi‘nde şiir yazıları yayınlanmıştır. 1906 yılında  Halkalı Ziraat Mektebi‘ne Kitabet-i Resmiye Muallimi ve 1907 yılından Çiftlik Makinist Okulu‘na Türkçe Öğretmeni olarak tayin edilmiştir.

Mehmet Akif Ersoy, 1908 ve 1910 yılları arasında “Sırat-ı Mustakim” dergisinde “Seyfi Baba” ve “Küfe” isimli şiirleri yayınlamıştır. 1913 yılında İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne girmiştir. Birinci Dünya Savaşı zamanında Teşkilat-ı Mahsusa vasıtası ile Almanya’da yaşayan Müslümanların durumunu incelemek için Berlin’e gitmiştir. Daha sonra Arabistan ve Lübnan‘a geçmiştir. Ankara Hükümeti’nin kurulmasından sonra Burdur Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi‘ne girmiştir.

İstiklal Marşı Şiiri İle Birinci Oldu

Hamdullah Suphi Tanrıöver‘in destekleri ile İstiklal Marşı için düzenlenen yarışmaya katılmıştır. Ersoy, 724 şiir arasında yarışmayı kazanmış ve birinci olmuştur. 12 Mart 1921 tarihinde TBMM‘de düzenlenen oylama ile Mehmet Akif Ersoy‘un yazdığı şiir “İstiklal Marşı” olarak kabul edilmiştir. İstiklal Marşı, 1922 yılında Osman Zeki Üngör tarafından bestelenmiştir. 1924 yılında Ankara‘da bir kurul toplanmış ve 24 beste arasından Ali Rıfat Çağatay‘ın bestesi seçilmiştir. Daha sonra İstiklal Marşı’nın bestesi tüm okullara gönderilmiştir.

1930 yılında bestenin Türk Müziği‘nin etkisi altında kaldığı belirtilmiş ve İstiklal Marşı‘nın bestesi Osman Zeki Üngör‘ün bestesi olarak değiştirilmiştir. Bu beste artık “Türkiye Cumhuriyeti Milli Marşı” olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy‘a dönemin parası ile 500 Lira ödül verilmiştir. Fakat o ödülü kabul etmemiş ve Türk Ordusu‘na armağan etmiştir.

Mehmet Akif Ersoy, 1936 yılında Mısır‘a gitmiş ve Türk Dili ve Edebiyatı dersleri vermiştir. Siroz hastalığına yakalanarak 1935 yılında ilk olarak Lübnan’a, daha sonra 1936 yılında Antakya’ya gelmiştir. Fakat hastalığı daha da ilerlemiştir. 27 Aralık 1936 yılında İstanbul’da hayatını kaybetmiştir. Edirnekapı Şehitliği’ne defnedilmiştir.

Mehmet Akif Ersoy Kaleme Aldığı Bazı Şiirler

  1. Acem Şahı
  2. Âhiret Yolu
  3. Âmin Alayı
  4. Azimden Sonra Tevekkül
  5. Bayram
  6. Bir Gece
  7. Bir Mersiye
  8. Bülbül
  9. Çanakkale Şehidlerine
  10. Ezanlar
  11. Fatih Camii
  12. Geçinme Belâsı
  13. İstiklal Marşı
  14. Mahalle Kahvesi
  15. Pek Hazin Bir Mevlid Gecesi

Kitapları

  1.  Safahat (1911)
  2. Süleymaniye Kürsüsünde (1912)
  3. Hakkın Sesleri (1913)
  4.  Fatih Kürsüsünde (1914)
  5. Hatıralar (1917)
  6. Asım (1924)
  7. Gölgeler (1933)
  8. Safahat (Toplu Basım) (ilki 1943)

Videoları

https://www.youtube.com/watch?v=P5KKZlbC1Uk

Fotoğrafları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu