TarihYaşam

Marakeş Neden “Yedi Aziz Şehri” Olarak Bilinmektedir?

instagram takipçi hilesi

marakes 6

Fas’ın Marakeş şehri, ilginç ve uzun bir geçmişi olan eski bir imparatorluk başkentidir. Kültürel mirasın başkenti olarak addedilen Marakeş, Fas’ın en popüler turistik şehirlerinin başını çekmektedir. Eski dönemlerde Medine’yi çeviren yüksek duvarların renginden ötürü, Gül Şehri, Kızıl Şehir olarak bilinse de en çok Yedi Aziz Şehri olarak bilinmektedir.

Yedi Aziz Hikayesi

marakes 5

Marakeş şehri, ilginç ve uzun bir geçmişi olan eski bir imparatorluk başkentidir. Kültürel mirasın başkenti olarak addedilen Marakeş, Fas’ın en popüler turistik şehirlerinin başını çekmektedir. Eski dönemlerde Medine’yi çeviren yüksek duvarların renginden ötürü, Gül Şehri, Kızıl Şehir olarak bilinse de en çok Yedi Aziz Şehri olarak bilinmektedir.

marakes 10

Marakeş şehrin tarihinin ayrıntılarını bilenler burayı sıkça Yedi Aziz Şehri olarak nitelendirirler. Marakeş, 200’den fazla azizin manevi ve dini öneme sahip dinlenme yerlerinden birisidir. Bunların yedi tanesi ise günümüz dünyasında bile saygı ile anılmaktadır.

Marakeş’in Yedi Azizleri İle Regraga’nın Yedi Azizleri

marakes 11

Moulay İsmail’in Marakeş’teki türbeleri teşvik etme konusundaki birincil motivasyonlarından birisinin o dönemin Regraga Yedi Azizlerinin popüler tapınaklarıyla yarışmak olduğunda inanmaktaydılar. Bu söz konusu tapınaklar Essaouria’nın yakınında yer almaktadır.

Mezarlar, Mekke’yi ziyaret etikten ve Hz. Muhammed ile görüştükten hemen sonra İslam’a dönüş yapan Hristiyan kalıntılarını barındırmaktadır. Fas’a döndükten sonra azizler islamiyeti yayabilmek adına çok çalışmışlardır. Marrakshi mabetlerinin tanıtımını yapmakta olan Moulay İsmail, Marakeş’in bölgede yer alan önemli dini merkezlerden birisi olduğunu kanıtlamıştır.

Yedi Azizlere Genel Bakış

marakes 2

Abou Yaacoub Ben Ali Assenhaji Marakeş’te doğmuş ve bütün yaşamını bu şehirde geçirmiştir. Ayrıca Sidi Youseff Ben Ali olarak bilinmekte olan mağarada yaşayabilmek için emekli olmuştur. Cüzzamdan acı çekmekte olan yerli halk, onun uzun sürelerce yaşamasını beklemiyorlardı. Beklenenden çok daha uzun bir sürede yaşadı ve merakla uyandı, sonucunda insanlar farklı farklı konular üzerinde tavsiyelerde bulunmak adına mağarayı ziyaret etmeye başlamışlardır. 1196’da ise vefat etmiştir.

marakes 3

Şimdiki zamanda bir İspanyol yerleşim bölgesi olan Ceuta!nın kuzey bölgesinde yaşama gözlerini açan Qadi Iyad İbn Musa, dönemin saygın dini liderlerindendi. Bununla beraber, Kadık Ayyad olarak da bilinmekte olan Marakeş üniversitelerinden birisi bilgin onuruna seçilmiştir. 1149 tarihinde hayatını kaybetmiştir.

İspanya’nın Malaga şehrinde dünyaya gelen İmam Abderahim Souhaili, yoksul bir ailenin kör bir çocuğuydu. Kuran’ı ezberlemiş ve bilgin olmuştur. Endülüs’ten ayrıldıktan sonra 1185’te Marakeş’te ölmüştür.

marakes 4

Belabbas Ahmed Sebti Ceuta’da doğmuştur. Sidi Bel Abbas olarak da tanınan ve sık sık Marakeş Patronu Aziz olduğu iddia edilir. Annesinin sık sık çalışmasını diretmesine karşı çıkmıştır. Öğrenmesini ilerletebilmek adına annesine aylık bir ödenek erek Şeyh’in dikkatini çekmiş ve yoksulların şampiyonu olmuştur. 1204 yılında yaşama gözlerini yummuştur.

Essaouria’ya yakın ufak bir kasabada dünyaya gelen Ebu Abdullah Muhammed el Cezuli, Berberi kabilesinin Sufi liderlerinden birisiydi. Sidi Süleyman Al Jazul olarak da tanınan ve büyük başarılarından birisi de dönemin popüler bir dua kitabını “Dala El-Khairat” bir araya getirmek olmuştur. 1465 yılında hayatını kaybetmiştir.

marakes 8

Sidi El Aziz dindar bir insandı. Yaşadığı süre boyunca tanınmış bir kişi oldu. 1508 yılında yaşamını yitirdi. Sidi Abdel Aziz olarak da tanınmaktadır.

Sidi Abdullah Ghazouani, Sidi Abdel Aziz’in takipçileri arasındaydı ve kendi başına saygı duyulan bir kimseydi. 1500’lü yılların başında Marakeş’i istila etmek istedikleri sırada Portekiz’e karşı direnişin öncülerindendi 1528’de ölmüş ve mezarı Marakeş’teki yedi bölgeden birisi olmuştur.

Kaynak
bilgiustam.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu