Sağlıklı Yaşam

Kuyruk Yağının Faydaları ve Zararları!

Kuyruk yağı hayvanın kuyruk bölümünden çıkan, halk arasında iç yağı denilen bir hayvansal yağ çeşididir. Vücudumuzun sağlıklı işleyişi için, beslenme şeklimizin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Özellikle tek tip beslenmemeli ve protein- karbonhidrat dengesine dikkat etmeliyiz.

Kasaplarda don yağı adıyla satılan ve günlük olarak tükettiğimiz yemeklerin içerisine konulduğunda ayrı bir tat veren bu yağ, sağlığımıza önemli katkılarda bulunuyor. Üstelik iç yağı yalnızca gıda olarak değil, kozmetik ürün yapımında da sıkça tercih ediliyor. Sabun, mum, krem ve bazı makyaj malzemelerinin yapımında yer aldığı ve bir takım cilt problemlerine iyi geldiği belirtiliyor.

kuyruk yağı faydaları ve zararları

İşte biz de bu yazımızda sizlere hem hayvansal gıda, hem de bir kozmetik ham maddesi olarak hayatımızda bulunan iç yağının faydalı ve zararlı etkilerinden, kullanım şekillerinden ve özelliklerinden söz ediyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.

Kuyruk Yağının Faydaları Nelerdir?

  • Hayvanın bir parçası olması nedeniyle vücuda en az diğer hayvansal gıdalar kadar yararı bulunmaktadır. Omega yağ asitleri hem bilişsel fonksiyonları destekleyerek nörolojik sorunlarla savaşır, hem de bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalığa karşı koruma sağlar.
  • Kalp ve damar sağlığına dost bir besin maddesi olan kuyruk yağı; damar tıkanıklığı, damar sertliği, kalp krizi ve pıhtılaşma bozukluğu gibi ciddi sağlık sorunları yaşanma ihtimalini en aza indirger.
  • Kemik erimesi; çağımızın önemli problemlerinden biri haline gelmiş durumda..! Yemeklerinize katacağınız az miktardaki iç yağı sayesinde, vücudunuzdaki kemik bütünlüğünü korumuş ve osteoporoza karşı mücadele etmiş olabilirsiniz.
  • Kolajen hem vücut direncine hem de hücre yenilenmesine olan büyük katkılarıyla biliniyor. Hatta, öyle ki; kozemetik sektöründeki kolajen takviyeli ürünler, oldukça revaçta! İşte kuyruk yağı vücuttaki doğal kolajen üretimini hızlandırıyor. Böylece dolaylı yoldan, cildinizin ışıl ışıl ve pürüzsüz bir görünüme sahip olmasını sağlıyor.
  • Eklem ağrıları… Günlük koşuşturmalar, hareketsiz yaşam biçimi, yanlış beslenme tarzı, stres, ilerleyen yaş, genetik faktörler ve çevresel etmenler nedeniyle sıklıkla yaşadığımız bir sorun..! Kuyruk yağı ise; eklem ve kemik sistemini güçlendiren, aynı zamanda da doğal ağrı kesici görevi gören bir besin kaynağı..!
  • Boyun ve bel fıtığı başta olmak üzere diğer fıtık çeşitlerine karşı da etkili bir gıda olarak karşımıza çıkıyor.

kuyruk yagii

Kuyruk Yağı Nasıl Saklanır?

Buzdolabında uzun süre saklanarak bozulmasını önleyebileceğiniz kuyruk yağını, özellikle etli yemeklerinize koyarak besin değerini arttırabilirsiniz. Ayrıca daha dayanıklı ve uzun ömürlü olacak şekilde muhafaza etmek için aşağıdaki maddeleri uygulayabilirsiniz;

  1. Öncelikle tavada yağsız ya da çok az bir yağ ile iyice kavurun. Kavurduktan sonra bir saklama kabının içerisinde birkaç saat dinlendirin.
  2. Derin dondurucuya atacaksanız; kuyruk yağını soğuduktan sonra saklama kabına koyun.
  3. İster cam ister plastik kap içerisine koyarak buzdolabında uzunca bir süre koruyabilirsiniz.
  4. Ayrıca kuyruk yağını buzdolabına veya derin dondurucuya koymadan önce iyice katılaşmasını beklemelisiniz.

Kuyruk Yağının Kalori ve Besin Değerleri

Ciğer şişlerinde veya kuşbaşı olarak et pişirileceği zaman; iki et arasına bir kuyruk yağı yerleştirerek dizdiğinizde, muhteşem bir lezzet elde etmiş olursunuz. Ayrıca hazırladığınız lahmacun harcının içerisine bir miktar iç yağı ekleyebilir ve yine yumuşacık bir kıvam oluşturabilirsiniz. İşte bu küçük dokunuşun besin değerleri nelermiş, bir göz atalım..

kuyruk yagiii

  • 0.02 gram Demir
  • 0.2 mg Kalsiyum
  • 1.7 mg Potasyum
  • 2.3 mg Sodyum
  • 6.8 mg Kolesterol
  • 8.61 gram Yağ
  • 0.29 gram Protein
  • 100 gram kuyruk yağı: 787 kalori
  • 1 yemek kaşığı kuyruk yağı: 79 kalori şeklinde hesaplamıştır.

Kuyruk Yağının Zararları Var Mıdır?

Hem yiyeceklerimizde hem de kozmetik bakımımızda önemli bir yer edinmiş olan iç yağı, tıpkı her faydalı besin gibi, doz aşımı yapılmadan kullanıldığında sayısız fayda sağlamaktadır. Ancak gereğinden fazla kullanımı halinde, vücuda bir takım zararlı etkileri de mevcuttur. Bunlar neymiş, bir bakalım..

  1. Uzun yıllardır mangal yemekleri başta olmak üzere sofraları şenlendiren bu besin yüksek kalorili sayılabilir. Bundan dolayı aşırı tüketimi halinde kilo alımına ve bölgesel yağlanmaya yol açabilmektedir.
  2. Yine çok sık ve fazla miktarlarda tüketilmesi halinde kandaki kolesterol düzeylerinde artışa neden olabilir.
  3. İç yağı, yapısı ve içerdiği bileşenler nedeniyle, sindirimi zor olan bir besin kaynağıdır. Özellikle 40 yaşından sonra fazla tüketildiği takdirde gaz birikimi, şişkinlik, kabızlık gibi bir takım sindirim sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle ölçülü olarak kullanılması önemlidir.

Kuyruk Yağı İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu