Kupa Tutmanın Faydaları Neler? İnanılmaz 7 Fayda!
Kupa tutmanın faydaları deyince bazı insanlar “böyle eski adetler hala var mı?” diye bir çıkış içine giriyor. Belki inanmayacaksınız ama artık böyle bir tıp dalı da var. Adı da Cupping. Türkçe adı Kupa Tedavisi olarak geçiyor. Halk arasında kupa çekme, bardak tutma ya da bardak çekme olarak da biliniyor. Bundan 5 bin yıl önce Mısırlılar tarafından bile kullanılıyordu.
Kupa Nasıl Tutulur?
Piyasada bu için üretilmiş bazı ürünler var. Fakat ata usulü gidelim. Size lazım olan malzemeler bir su bardağı, pamuk ve çakmak. Hatta bir ince detay daha vereyim. Bu sadece eski insanlar bilir. Kupa tuttuğunuz yere vikis kremi sürün.
Aslında adı Vicks ama halk arasında vikis olarak söyleniyor. Fakat ben güvenmiyorum derseniz kullanmayabilirsiniz. Ben evde yaptırdığım zaman mutlaka sürdürüyorum. Karar size kalmış.
Gelelim “kupa nasıl tutulur?” sorusunun cevabına. Biz sırttan yapılışını anlattık.
- İlk olarak düz bir zemine yatın. Sırtınız yukarıya baksın. Üzerinizdeki kıyafeti ya çıkarın ya da sıyırın.
- Daha sonra pamuğu hafif yakın ve bardağın içine atıp hemen uygulanacak kişinin sırtına bardağı kapatın. Pamuğu çok alev alev yakmayın. Azıcık tutuşsun yeter.
- Eğer doğru uygulamış iseniz içerideki basınç sırt etini bardağın içine doğru çekecektir. Çekmemiş ise olamamış demek. Tekrardan yapın.
- Etiniz o kadar çekilecek ki bardak kırılacakmış gibi hissedeceksiniz. Ama merak etmeyin kırılmayacak.
- Bardağın içine çekilen sırt etiniz kızaracak. Hatta morarır. Ne kadar çok şişer ve morarırsa o kadar çok üşütmüşsünüzdür. Bu arada merak etmeyin morarma deyince korkmayın. Bardağım izi 1-2 güne geçer.
- Bu işlemi sırtın farklı bölgelerine 9-10 kere yapabilirsiniz.
Kupa Tutmanın Faydaları Neler?
1) Kan Dolaşımını Hızlandırır
Kupanın çekilmesi, bardağın yerleştirildiği bölgenin dolaşım hızını arttırır. Bu bölgeye akan ekstra kan, kas gerginliğini gidermeye ve hücre onarımına yardımcı olur. Kupa tedavisi ile dolaşımın arttırılması, dolaşım bozukluklarının neden olduğu selülit görünümünün azalmasına da olanak sağlar.
2) Toksinleri Atmanızı Sağlar
Vücudumuzda kandan toksinleri atabilen detoksifikasyon organlarımız bulunmakta. Fakat metropolün yaşam tarzının başlıca sorun tarzları olan stres, kaygı, uykusuzluk ve düzensiz beslenme gibi faktörler vücudunuzu toksinlerle doldurabilir. Kupa tutmak, vücudun bu toksinleri atmasına teşvik edebilir. Kan akışı, lenfatik sistemde biriken toksinleri atarak vücudunuza yardımcı olur.
3) Soğuk Algınlığı ve Grip Gibi Hastalıklara İyi Gelir
Soğuk algınlığı, grip ve bronşit gibi mevsim hastalıkları ile pek çok insan mücadele eder. Bu hastalara da kupa tedavisi uygulanmaktadır. Sırtınızdan yapıldığı için ciğerlerinizi açılmasına da yardımcı olur.
4) Kaygıyı Ortadan Kaldırır
Uygulayan kişi bardakları cildinizle temas ettiğinde parasempatik sinir sistemi aktive olur. Bu, tüm vücudumuza nüfuz etmek için derin gevşemeyi uyarır.
5) Yara İzlerini ve Çatlakları Azaltabilir
Artan kan akışı, lenfatik dolaşımı geri kazanılmasına, toksinlerin atılmasına ve yara izlerinin görünümünü azalmasına yardımcı olan fazla sıvının yani ödemin giderilmesine yardımcı olur. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar ilk defa yapılan kişilerde yaraların daha hızlı iyileştiği gözlemlenmiştir.
6) Varisli Damarları İyileştirir.
Varisli damarlar, genellikle bacaklarda olur. Bu bölgelere kupa tedavisi yapıldığı zaman kan akışı ve oksijen geri kazandırılır. Uygulamadan sonra varisli damarların azaldığı gözle görülebilmektedir.
7) Sindirime İyi Gelir
Kupa tutmanın sindirime de iyi geldiği de biliniyor. Karın üzerinden yapılan kupa tutma işlemi sindirim organizmalarını uyarır. Kolon tıkanıklıklarını da açtığı söylenir.