Gonadotropin Nedir, Gonadotropin Hormonlar Nelerdir?
Gonadotropin Nedir, Gonadotropin Hormonlar Nelerdir?…Sizlere en önemli vücut işlevlerinden olan üremede görevli son derece hayati öneme sahip bir hormon olan Gonadotropin hakkında bilgiler sunacağım.
Gonadotropin Nedir?
Gonadotropinler insan beyninin hipotalamus hücreleri tarafından üretilir. Ancak hipofiz denilen bölgesindeki küçük kan damarlarına salınır. Aynı zamanda ön lob olarak bildiğimiz yerde salınır. Hem erkek hem kadın vücudundan salınan bir hormon çeşididir.
Luteinize edici hormon olarak bilinen ”LH” ve Folikül uyarıcı hormon ”FSH” üretir. Salgılanması artan östrojen hormonunu kontrol eder. Erkeklerde testisleri düzenleyen, kadınlarda ise overleri düzenleyen bir hormondur. Üremenin olmazsa olmaz hormonudur.
Çocukluk dönemlerinde az seviyelerde olan bu hormon 15-18 yaşlarından itibaren artmaya başlar. Ergenlik çağında gelişen testis ve yumurtalar ile birlikte seviyesi artar. Bu şekilde kızlarda ve erkeklerde yumurtaların enerjisini sağlayarak östrojen ve progesteron hormonu salınımını arttırmaktır. Erkeklerde ise testesteron için önemli olan bu hormon aynı zamanda iyi kalitede spermlerin olmasında da önemlidir.
Üremeyi destekleyen bir hormondur. Folikül uyarıcı hormon ve Luteinleştirici hormon diye de adlandırılmaktadır. Yumurtalar ve Sperm üzerinde etkisini gösterir. Gnrh hipofiz bezinden FSH ve LH salgılar.
Üremenin gerçekleşebilmesi için ovülasyon ve spermatogenez olmazsa olmazdır. Bu süreçlerin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi ise Gonadotropin hormonunun salınımına bağlıdır. Sağlıklı bir vücuda sahip her bireyde normal olarak salgılanır. Cinsel ilişkilerde ve sonrasında da hormon salınımı gerçekleşmektedir.
Gonadotropin Nerede Bulunur?
Kan yoluyla vücuda yayılır. Bu hormonun normal seviyesinde olması gerekmektedir. Aksi halde başlıca üreme, büyüme gibi fonksiyonlarda aksamalar meydana gelebilir. Ayrıca iştah, kilo alma, kan basıncı değişimi gibi fonksiyonları da sekmeye uğratabilir.
Gonadotropin Nasıl Ölçülür?
Öncelikle hipofiz bezinden salgılanan bu hormon vücuda yumurtalıklara uyarı olarak aktarılır. Hipofizde, hipotalamusta ya da cinsiyet hormonlarında meydana gelebilecek kusurların bilinmesi için gnrh seviyesinin bilinmesi gerekmektedir. LH değerinin bilimesi bu anormallikleri tespit etmede yardımcı olur.
LH seviyesi kan testi ile belli olur. Hastaya gnrh hormonu enjekte edilir. Daha sonra düzenli aralıklarla hastadan kan testi istenir ve LH seviyeleri detaylı olarak kontrol edilir. Buradaki amaç LH salgılanmasının olup olmadığının tespit edilmesidir. Yapılan testin ismine gnrh testi ya da gnrh stimülasyon testi denilmektedir. Kan testinin yanında 24 saatlik idrar testi de yapılır.
Gonadotropinlerde düşme erkeklerde testesteronun azalmasına, kadınlarda ise östrojenin azalmasına neden olur. Erkeklerde bu duruma hipoadrenojenizm, kadınlarda ise hipoöstrojenizm denir.
Gonadotropin hormonlarının ortaya çıkardığı sorunların temelinde üretim yetersizliği ya da hipofiz bezinden verilen yetersiz tepki sebep olur.
Testesteron Nedir?
Erkekler için son derece önemli olan Testesteron hormonu vücudun kıllanmasından, kas kütlesinin artmasına kadar bir çok etkiye sahiptir. Ayrıca ruh halininin ve davranış şekillenmesinde de etkilidir. Erkeklerde testesteron seviyesi düşükse kemik problemleri, kırıklarlar meydana gelebilir.