Kozmopolit nedir? sorusu birçok kişi tarafından sıklıkla merak edilir. Birçok kişinin anlamını bilmediği kozmopolit sözcüğü; “kosmos”tan türemiştir. “Kosmos” sözcüğü, evren ve dünyayı; “polites” ise yurttaş olmayı temsil eder. Kozmopolitan; dünya ya da evren yurttaşlığı anlamlarına gelir. Birçok farklı grubu temsil eden kozmopolit, farklılığı ve çeşitliliği de temsil eder.
Kozmopolitanizm Nedir?
Kozmopolit kadar “kozmopolitanizm” de merak edilir. Kozmopolitanizm ise; kozmopolit kavramını benimseyen kişilere verilen isimdir. Buna göre; bir kişinin insanlık adına aitliğinin ve ve evrensel bağımlılığının benimsendiği, tüm dünya ülkelerinin “vatan” olarak görüldüğü bir kavramdır.
Kozmopolitanizm; birlik ve çeşitlilik içermesi yönü ile bilinir. Hem etik hem de kültürel bir tutum olan kozmopolitanizm, farklılıkları hoş görmeyi prensip olarak edinir. Dünya çapındaki insanları temsil eden bu kavramda, “ortaklaşmış insanlık” ifade edilir.
Kozmopolit Bir Şehrin Özellikleri Nedir?
Kozmopolit bir şehirdeki tüm farklılıklar hoş karşılanır. Tüm insanlar bir olarak kabul edilir. Kozmopolit kavramının tanımına daha açık cevap verebilmek için çeşitli örnekler kullanılabilir. Kozmopolit bir şehre örnekler vermek gerekirse:
- Çin lokantasında Pekin Ördeği yiyen birinin, kahvesini İtalyan bir mekanda espressoyu seçerek yudumlaması.
- İzmir’de farklı kültürlerin bayramlarının kutlanması.
- Amerika’da çalışan Alex’in iş arkadaşlarından birinin Hindistan’lı, sokakta konuştuğu birinin Türk olması.
Kozmopolitanizm Kavramının Çıkış Noktası Nedir?
“Kozmopolitanizm” kavramını ilk kez Diyojen kullanmıştır. Diyojen, “ben bir dünya vatandaşıyım.” diyerek insanları kısıtlayan tüm yerellikleri reddetmiştir. Bu cümleden itibaren, modern çağ filozofları yeni bir anlayışı felsefe edinmiştir.
Stoacılar, kozmopolitler arasında önemli bir yere sahiptir. Stoacılar ise, mutluluğun kendinde olduğuna inananların topluluğudur. Kozmopolit kavramı meydana çıkmadan önce Stoacılar, doğa felsefesine başvururlardı. Kozmopolit kavramının meydana gelmesi ile birlikte stoacılar, bir kent kültürüne ait olarak dünya vatandaşı olmayı benimsemişlerdir.
Fakat stoacılar ile Diyojen’i birbirinden ayıran önemli bir nokta vardır. Diyojen her ne kadar yerel adetlere, örflere ve kültüre sırt çevirse de negatif bir tutumu vardı. Fakat stoacılar da böylesi bir negatif tutum söz konusu değildir. Stoacılara göre; dünya vatandaşı sayılabilmek için yerel aidiyetlerden vazgeçmek gereksizdir. Çünkü; onlara göre yerel aidiyetler zenginlik oluştururdu.
Modern Kozmopolit Nedir?
Modern kozmopolitanizmde antik çağ temel alınmıştır ve dünya barışı savunulmuştur. Modern kozmopolitanizm Rotterdamlı Erasmus tarafından şekillendirilmiştir. Erasmus’a göre; devletler yapay ayrılıklar meydana getirirdi.
Bunların yanı sıra modern kozmopolitanizm, Fransız Devrimi’nin öncesini ve sonrasını anlatan Kant sayesinde seviye atlamıştır. Kant ise; Alman Felsefesi’nin kurucuları arasında yer alır.