Konut Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?
Konut Kredisi Nedir?
Konut kredisi satın almak için verilen bir kredidir. Ev kredi ile güvence altına alınmıştır. Ödeme planları, kişinin ödeme gücü ve bütçesine göre düzenlenir. Evinize kira ödüyormuş gibi sahip olmanızı sağlar. Bankanın sağladığı bu finansal destek nedeniyle yeterli bütçesi olmayan kişiler belirli dönemlerde bankaya aylık ödemeler yapmaktadır. Faiz nedeniyle, kredinin verildiği tarihte alınan tutardan fazlasının bankaya geri ödenmesi gerekmektedir.
Konut Kredisi Nasıl Alınır?
Konut kredisi kullanmak için banka belirli şartlar belirler. Bunlar aşağıdaki gibidir;
- Başvuru Formu,
- Kimlik, ehliyet veya pasaport fotokopisi,
- Çalışma durumunuza göre gelir belgesi,
- Serbest meslek mensupları için ait oldukları meslek kuruluşundan alınmış üyelik belgesi örneği,
- Tüzel kişinin ortağında, ortak olarak şirketinizin esas sözleşmesini yayınlayan ticaret sicil gazetesi/gazetesinin bir kopyası,
- Bitmemiş bir eve konut kredisi başvurusunda bulunmak için inşaat irtifakı ibraz edilmelidir.
- Birçok banka, en az %80’i tamamlanmış projelere kredi vermektedir. Eğer bir konut taahhüt bankanız varsa, ev %80 tamamlanmadan önce kredi alabilirsiniz.
- Alınacak evin tapu fotokopisi,
- Şubenin isteyebileceği diğer belgeler
- Kredinin kullanıldığı evin doluluk oranı.
Konut Kredisi Alınırken Mutlaka Bilinmesi Gerekenler
Günümüzde ev almak isteyen kişiler kredi çekip kira ödeyerek ev sahibi olabiliyorlar. Bunun için bankaların bankadan bankaya değişebilen belirli koşulları vardır. Kredi başvurunuzun onaylanma şansını artırmak istiyorsanız aşağıdaki programlardan yararlanabilirsiniz.
- Kredi puanınızı öğrenin. Bu banka için en önemli detaydır. Kredi notunuz yetersiz ise bankadan konut kredisi alamayacaksınız.
- Konut kredisi faiz oranlarını ve maliyet oranlarını karşılaştırın. Bunlar bankadan bankaya değişir. Faiz oranlarını karşılaştırmak için kullanabileceğiniz birçok uygulama var.
- Alabileceğiniz kredi miktarı gelirinize ve ekspertiz değerine göre değişiklik gösterir.
- Konut kredisi alıyorsanız, kredi tutarının konut fiyatının %80’ine kadar olduğunu bilmelisiniz. Bazı bankalar ihtiyaç kredisinden kalan tutarı tahsis ederek size bir teklif sunabilir. Evi alacağınız projenin eksik kalan kısmını tamamlamak için bir kredi kampanyası olabilir.
Konut Kredisi Nasıl Hesaplanır?
Her bankanın faiz oranı farklıdır. Konut kredisi faiz oranları Merkez Bankası tarafından belirlenmektedir. Bankalar, merkez bankası tarafından belirlenen faiz oranlarını da kendileri belirler. Bankalar, TCMB tarafından yayınlanan alt ve üst limitlerine göre faiz oranlarını belirlemekte serbesttir. Kredi hesaplamaları ve aylık geri ödeme planları bu kriterlere göre yapılmaktadır.
Kredi faiz oranı bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Borç verme oranları, merkez bankasının alt ve üst faiz oranlarına göre belirlenir. Bankalar bu oranlara göre faiz oranlarını belirleyebilirler. Güncel faiz oranları ile ilgili bilgilere bankanın resmi internet sitesi, mobil uygulaması ve çağrı merkezinden ulaşılabilir.
Buna ek olarak, çoğu özel ve kamu bankasının kendi kredi hesaplama sayfaları vardır. Bu hizmet ile tüketiciler kredi tutar ve vade bilgilerini girerek kredi hesaplamalarını kolaylıkla gerçekleştirebilmektedir.