Kolonya Nedir, Evde Kolonya Nasıl Hazırlanır?
Kolonya Nedir, Nasıl Üretilir?… Kolonya özellikle korona virüs döneminde yanımızda bulundurduğumuz olmaksa olmazlardandı. Şimdilerde ise pahalılığı ile adından sıkça söz ettiriyor.
Sizlere hem bütçe dostu hem de sağlıklı yollardan nasıl kolonya hazırlanır anlatacağım. Özellikle virüslerden korunmak isteyenlerin merak ettiği konulardan biri olan kolonya yapımı hakkında sizlere edindiğim bilgileri de aşağıya bırakıyorum.
Ayrıca en alt kısımda videolu olarak da kolonya yapımı hakkında bilgiler edinebilirsiniz. İyi okumalar…
Kolonya Nedir?
Kültürümüzde eskilerden beri olan kolonya ilk olarak 1709 yılında bir İtalyan tarafından Köln şehrinde üretilmiştir. İlk olarak tıp alanında kullanılmaya başlayan kolonya daha sonraları kozmetik ve hijyenik ürünler olarak kullanılmaya başlandı.
Kolonya içerisinde su, etil alkol, limon gibi maddeleri içerisinde bulunduran bir çeşit esanstır. İçerisine limon, çiçek ya da tütün eklenerek de bir çeşit aroma elde edilebilir.
İçerisindeki bulunması gereken alkol miktarı derecelendirme ile sınıflandırılır. Genellikle serinlemek ve rahatlamak için kullandığımız kolonya yaz ve kış ayları olmak üzere her zaman kullanabileceğimiz bir çeşit parfümdür.
Kolonya’nın etki etmesi çok basittir. İlk olarak yüzümüzde ve derimize temas eden kolonya alkolün çabucak buharlaşması ve buharlaşan alkol moleküllerinin etrafına ısıyı çekmesinden dolayı kullanan kişinin ferahlamasına yardımcı olur.
Kolonyanın içerisinde bulunan etil alkol miktarı bir şekilde derecesini de ifade etmektedir.
Örneğin %40 etil alkol oranına sahip bir kolonya ortalama 70 derece olduğunu da ifade etmektedir. %45 etil alkol oranına sahip kolonya ise ortalama 80 derece olduğuna işaret etmektedir. Sonuç olarak kolonyanın ham maddesi olarak etil alkol kabul edilebilir.
İlk aşamada alkol ve su karıştırılarak elde edilen kolonya daha sonra içine esansında eklenmesi ike gerçek bir kolonya halini alır.
Türk Toplumunda Kolonyanın Yeri
Kolonya’ya Osmanlı döneminde ilk olarak 2. Abdülhamit zamanında rastlanmıştır. Bu dönemlerde dışarıdan satın alınan kolonya ilk olarak Ahmet Faruki tarafından 1882 yılında yerli olarak üretilmiştir.
Evde Kolonya Nasıl Hazırlanır?
Kullanılacak Malzemeler:
- 800-900 ml kadar Etil Alkol
- 185 ml su (saf)
- 15 ml kadar Limon aroması
- süzme kağıdı
Sizlere evde limon aromalı kolonya yapımı hakkında tarifi aktaracağım. Limon aromasını beğenmeyen kişiler çay, turunçgiller, biberiye gibi aromaları da test edebilirler.
- İlk olarak etil alkol ve limon aroması birbirine iyice karıştırılır.
- Saf su eklenerek tekrar karıştırılır.
- kolonyanın suyunu süzersiniz. Bunun için kolonya yapımında özel olarak kullanılan süzme kağıtlarını kullanabilirsiniz.
- Daha sonra kolonyanız hazır hale gelecektir.
Hazırlamış olduğunuz kolonyayı seçtiğiniz herhangi bir şişeye aktarabilirsiniz. Daha sonra yanınızda, çantanız da her yere kolaylıkla taşıyabilirsiniz.
Bazı kişiler metil alkol etil alkole göre ucuz olduğu için onu tercih etmektedir. Onun için metil alkol ağızın iç kısmına temas etmemeli ya da içilmemelidir. Aksi taktirde görme kaybına kadar gidebilen sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir.