Yaşam

Kıymanın Bozuk Olduğunu Nasıl Anlarız?

instagram takipçi hilesi

kıyma 2

Evde ya da dışarıda yemek yediğimiz zaman sıklıkla tercih ettiğimiz kıymanın bozuk olup olmadığını anlamamız mümkün mü? Doku, koku ve renkteki değişikliklerden yola çıkarak uygulayabileceğiniz birkaç basit teknik ile kıymanın durumu ile ilgili fikir sahibi olabilmek mümkündür? İşte sizi olası rahatsızlıklardan koruyacak ve kıymanın bozuk olup olmadığını anlayabilmenin dört kolay yolu…

1) Rengini Kontrol Edin

kıyma 6

Çiğ kıymanın iç bölümünde hava olmadığından ötürü kahverengi ya da gri renkte olabilmektedir. Bu görüntü kıymanın bozuk olduğu anlamını taşımaz. Fakat kıymanın dış bölümü kahverengi veya griye dönmüş ise o kıymayı tüketmekten kaçının! Çünkü bu, kıymanın kokmaya başladığını ortaya koyan yegane işarettir. Unutulmamalı ki; çiğ kıymanın dış bölümü her süre zarfında parlak kırmızı, iç bölümü de kahverengine yakın olmalıdır.

2) Dokunarak Kıvamına Bakın

kıyma 9

Eti kontrol edebilmenin bir başka şekli de dokunma testi yapmaktır. Eğer ki kıyma,  elinize aldığınız zaman yapışkan bir his yaratıyorsa bu, kıymanın bozulmaya başladığı anlamına gelmektedir. Ayrıca pişmiş veya çiğ olması hiç fark etmeden kıymanın yapışkan bir dokuya sahip olabilmesi, bozulmanın işareti olabilir, ki o kıymayı hemen atmalısınız. Bakterilerin bir yüzeyden diğerine yayılmasını önleyebilmek için de çiğ ete dokunduktan hemen sonra ellerinizi iyi bir şekilde yıkamalısınız.

3) Koku Testi Yapın

kıyma 10

Koku testi, etin bozuk olup olmadığını anlayabilmenin en geçerli hızlı ve kolay yollarının başında gelmektedir. Taze kıymanın kokusu çok zor algılanır ki kokuşan et, çürük yumurtanın kokusu ile eşdeğerdir. Elbette ki her zaman o keskin kokuyu hissetmeyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda kıymanın dokusunda ve rengindeki değişimlere göre karar verebilirsiniz.

4) Son Kullanma Tarihine Bakın

kıyma 4

Son kullanma tarihi, söz konusu ürünün kötüleşme sürecinin ne zaman başlayacağını işaret etmektedir. Yani yiyecekler bu belirtilen tarihten önce kaliteye ya da en iyi tada sahiptir. Bundan ötürü kıyma alırken ürün etiketini dikkatli bir şekilde okuduğunuzdan emin olmalısınız. Kıymayı buzdolabında 2 gün, dondurucuda ise 4 ay saklayabileceğinizi anımsatmakta fayda vardır. Dondurucudan çıkarıp erittiğiniz kıymayı yeniden dondurarak dondurucuya atmamalısınız.Ve siz siz olun kıymayı hiçbir şekilde oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmemelisiniz!

5) Piştikten sonra Kontrol Edin

kıyma 5

Taze kıyma yumuşak ve diri olmalıdır. Piştikten sonra ağızda kolay dağılmalı, kolay dilimlenmelidir. Oksijen ile teması olmayan, vakumlu paketlerde kıymaların ve etlerin renkleri mor ya da kahverngimsidir. Hava ile temasın ardından, miyoglobin adındaki hücreler oksijen ile temas ederek etin kırmızı rengi almasını sağlamaktadır.

Kıymanın Bozuk Olduğunu Nasıl Anlaşılır İle İlgili Videolar

Kaynak
milliyet.com.tr

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu