Kişniş Nedir?
Kişniş bir bitkidir. İnsanlar tohumu ilaç olarak kullanılır. Bu bitki mide ağrısı, iştahsızlık, fıtık, bulantı, ishal, barsak spazmları ve bağırsak gazı gibi sindirim problemlerinde kullanılır. Kızamık, hemoroid, diş ağrısı, eklem ağrısının yanı sıra bakteri ve mantarların neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek için de kullanılır.
Bazı emziren kadınlar süt akışını artırmak için kişniş kullanır. Gıdalarda kişniş, mutfak baharatı olarak ve gıda zehirlenmesini önlemek için kullanılır. Üretimde kişniş, ilaç ve tütünde bir lezzetlendirici madde olarak ve kozmetik ve sabunlarda bir koku olarak kullanılır.
Kişniş Kullanımı
Kabızlık: Erken araştırma, bir ay boyunca rezene, sinameki, meyan kökü, portakal kabuğu, tarçın, kişniş ve zencefil içeren özel bir çay içmenin yaşlılarda kabızlığı azaltabileceğini göstermektedir.
İrritabl barsak sendromu (Hassas bağırsak): Erken kanıtlar, normal tedavi ile birlikte kullanıldığında, 8 hafta boyunca yemeklerden sonra günde üç kez limon otu ve nane içeren 30 damla ürün almanın, irritabl barsak sendromu (hassas bağırsak hastalığı) olan kişilerde mide ağrısını ve rahatsızlığı azalttığını göstermektedir.
- Mide bozukluğu
- İştah kaybı
- Spazmlar
- Bağırsak gazı
- İshal
- Bakteriyel veya fungal enfeksiyonlar
- Kızamık
- Hemoroid
- Diş ağrısı
- Mide bulantısı
- Ağrılı fıtık
- Eklem ağrısı
Kişniş Faydaları
- İştahı arttırır
- Bağırsak gazını azaltır
- Sakinleştirir
- Hazmı rahatlatır
- Bağ ağrısını yok eder
- Karın ağrısını engeller
- Hayz gününü kolaylaştrır
- Doğumu rahatlatır
- Sürmenaja yararlıdır
- Kusmayı engeller
Yan Etkiler ve Güvenlik
Kişnişin gıda miktarlarında güvenli olması ve uygun tıbbi miktarlarda ağız yoluyla alındığında çoğu insan için muhtemelen güvenli olması muhtemeldir. Bu bitki, alerjik reaksiyonlar ve güneşe karşı artan hassasiyet gibi bazı yan etkilere neden olabilir.
Güneşe karşı artan hassasiyet sizi güneş yanığı ve cilt kanseri için daha fazla risk altına sokabilir. Güneş ışığından kaçınmalısınız. Dışarıda açık tenli iseniz güneş kremi kullanmalı ve koruyucu elbise giyinmelisiniz. Bu bitki cilde temas ettiğinde, cildin tahriş olmasına ve iltihaplanmaya neden olabilir.
Özel Önlemler ve Uyarılar
Hamilelik ve emzirme: Hamileyseniz veya emziriyorsanız kişnişi kullanmanın güvenliği hakkında yeterince güvenilir bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalın ve kullanımdan kaçının.
Alerjiler: Misk otu, anason, kimyon, rezene, dereotu veya benzeri bitkilere alerjisi olan kişiler kişnişe alerjik reaksiyon gösterebilir.
Diyabet: Bu bitki kan şekeri seviyesini düşürebilir. Şeker hastasıysanız ve kişniş kullanıyorsanız, kan şekeri seviyelerinizi yakından izleyin.
Düşük kan basıncı: Bu bitki kan basıncını düşürme yeteneğine sahiptir. Bu, kan basıncının düşük olduğu kişilerde kan basıncının düşmesine neden olabilir. Kan basıncınız düşükse veya kan basıncınızı düşürmek için ilaçlar kullanıyorsanız dikkatli kullanın.
Cerrahi: Kişniş kan şekeri düşürebilir. Ameliyat sırasında kan şekeri kontrolüne müdahale edebileceği konusunda bazı endişeler vardır. Zamanlanmış bir ameliyattan en az 2 hafta önce kişniş kullanmayı bırakmalısınız.
Kullanım Dozu
En uygun ve sağlıklı kişniş kullanım dozu, kullanıcının yaşı, sağlığı ve diğer bazı koşullar gibi birkaç faktöre bağlıdır. Şu anda kişniş için uygun bir doz aralığını belirlemek için yeterli bilimsel kanıt yoktur. Doğal ürünlerin her daim kesinlikle güvenli olduğunu ve dozajların önemli olmadığını düşünmeyin. Ürün etiketlerinde ilgili talimatları takip ettiğinizden emin olun ve kullanmadan önce eczacınıza, doktorunuza danışın.
Kişniş Nedir? ile ilgili videolar