İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
Bazen, idrar çok farklı bir renge dönüşür. Erkekler, idrarları klozet veya pisuarın içine girerken bu değişikliği görebilirler. Kadınlar sildikten sonra bunu gözlemleme olasılığı daha yüksektir. Normal sarı yerine kırmızı veya turuncu görmek, özellikle de yanma hissi veya idrara çıkma ile ağrı gibi belirtiler varsa, endişe verici olabilir.
İdrar ayrıca, yediğiniz yiyeceklerle veya aldığınız ilaçlarla zararsız sebeplerden dolayı renk değiştirebilir. Peki idrar rengi ne anlama geliyor… Aşağıda, renk değişimlerinin bazıları ve ne anlama gelebilecekleri hakkında yazımızı okuyabilirsiniz.
Koyu Sarı
İdrar, böbreklerinizin kanınızdan filtrelediği su ve atık ürünlerinden oluşur. İdrarınız koyu sarıya dönerse, normalden daha az su ve daha fazla atık ürün tüketmişsiniz demektir. Bu da yeterince sıvı almamaktan dehidrate olduğunuzun bir göstergesi olabilir.
Kırmızı
Kırmızı idrarın kırmızısı pembeden çok koyu kırmızıya kadar değişebilir. İdrar, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobine benzer, kas hücrelerinde oksijen bağlayıcı bir protein olan miyoglobini içeriyorsa kırmızıya dönebilir.
Üriner sistemi etkileyen her türlü sorun (iki böbrek ve üreter, mesane ve üretra) kanın idrar içine girmesine izin verebilir. Aşırı egzersiz idrarın kırmızı renk almasına neden olabilir. Hemoglobin, idrarın içine sızan kırmızı kan hücrelerinden gelebilir veya kan akışındaki hasarlı hücrelerden kaynaklanabilir. Aşırı egzersiz sırasında, kas hücreleri parçalanır ve bazı insanlarda idrarı kırmızıya çevirmek için yeterli miktarda miyoglobin salınır.
Kahverengi veya Siyah
Kırmızı idrarın kırmızıdan daha koyu ise, kahverengi hatta siyah olabilir. Bu gibi durumlarda, kahverengi veya siyah idrarın nedenleri kırmızı idrarın nedenleriyle aynı olabilir.
Ancak idrar gerçekten kahverengiye dönüşebilir. Hemoglobinin başka bir parçalanma ürünü olan Bilirubin, bazen hepatit ve siroz gibi karaciğer koşulları veya safra taşı, tümör veya başka bir engel tarafından tıkanan bir safra kanalı nedeniyle kanda birikir. Aşırı bilirubinin bir kısmı idrarın içine girerse, idrar kahverengimsi bir renge dönüşebilir.
Turuncu
Çeşitli ilaçlar, tüberküloz tedavisinin temeli olan izoniazid dahil idrarınız turuncuya dönebilir. Çok miktarda havuç veya havuç suyu da idrarda turuncu bir ton verebilir.
Süt Beyazı
İdrar yolu enfeksiyonları bazen idrarı süt beyazı rengine döner. Beyazımsı idrarın diğer nedenleri arasında hamsi, ringa balığı ve kırmızı et gibi pürin bakımından zengin yiyecekleri yemekten kaynaklanan ürik asit kristalleri ve fazla paratiroid hormonundan fosfat kristalleri bulunur.
İdrar Rengi Ne Anlama Gelir? ile ilgili videolar
https://www.youtube.com/watch?v=-mrIyzCZWro