Sağlıklı Yaşam

Kemik Suyunun Faydaları ve Zararları

Bugün sizlere Türk mutfağının oldukça eski, nesilden nesile aktarılan vazgeçilmez lezzeti olan Kemik Suyunun Faydaları ve Zararı hakkında bilgiler vereceğim. Kemik suyu, Gündelik menülerde karşımıza pek çıkmıyor ama herhangi bir hastalık durumunda vücudumuza iyi gelen çorbalar arasında.

Kemik Suyunun Faydaları: 11 Faydası ve Zararı

kemik suyunun faydaları ve zararları

Ünlü Tıp insanı Prof. Dr. Canan Karatay evine et alamayan ailelerin Kemik alması tavsiyesinde bulundu. Kemik ve suyunun kısık ateşte Saatlerce pişmesi gerektiğine değinen ünlü doktor. Evinize kemik alın kardeşim. Kemiğin her türlüsü haşlanıp her sabah rahatlıkla tüketilebilir tavsiyesinde bulundu.

Kemik suyu hayvanların kemiklerinin ve bağ dokularının kaynatıldığı zaman ortaya çıktığı bir sıvıdır. Farklı hayvan kemikleri kullanılabilir, kullanılan hayvanların cinsine göre de kemik suyunun kalitesi değişmektedir. Kemikler, kemik ilik ve bağ dokusu piştiği zaman oluşan jelatin bizim için önemli bir dokudur. Jelatin kolajen dokudan zengindir ve bu dokunun içerisinde Glisin denilen aminoasit vardır. Aslında sağlık için faydalı olan bu kemik suyunun Glisin içermesidir.

Kemik suyunun nasıl elde edileceğine gelecek olursak. Kemikler ve içine atılmak istenen sebzeler su dolu tencerenin içine konulur ve kısık ateşte 24 saate yakın yani uzun bir süre de pişirilir. Önemli olan noktada az bir ateşin olması ve tencerenin kaynamasıdır.

Son dönemlerde paketlenmiş olarak da karşımıza marketlerde sık sık çıkıyor. Üstelik evde yapılmış formatında hatta Dünyada da trend oldu.

kemik suyunun faydaları ve zararları

Bugünlerde ilginç olarak bazı kafelerde de satılmaya başladı. İnsanlar kahve yerine sabahları güne 1 bardak kemik suyu ile başlıyor birazcık da karabiber serperek üzerine.

Peki bu kadar popüler ve şifalı olmasının sebepleri neler? Uzun uzun düşük ısı da pişirilen hatta 15 saati bulan pişirme sürecinin sonunda kemiklerin vitamin ve mineralleri suya geçiyor.

Kolajen, Glutamin, Prolin, Glisin gibi bir çok kıymetli bileşen ve aminoasitler açığa çıkıyorlar. Kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor ve selenyum gibi önemli minerallerde oldukça zengin bir şekilde bu suyun içerisinde bulunuyor. Ayrıca hiç karbonhidrat içermiyor böylece iyi bir protein kaynağı da oluyor.

İçerdiği jelatin eklem yapısına katılan Kolajen’in yapı taşı bu özelliği kemik suyunun harika bir eklem koruyucu olmasını sağlıyor, kemiklerimizi güçlendiriyor. Uzmanlar hamilelerin yaşlılıkta kemik erimesini engellemek isteyenlerin ve büyüme dönemindeki çocukların tüketmesini öneriyorlar.

Yara İyileşmesinde Etkili

Ameliyat ve ciddi yaralanmaların sonrasında bol bol tüketilmeli ki yaralar biraz daha ve hızlı bir şekilde iyileşsin denilmekte.

Hastalıklardan Korur

Kemik suyu enflamasyon dolaylı hastalıklarda kişileri koruyabilmektedir. Genç kalmak ve zinde olmak isteyen kişilerin tükettiği kaliteli bir besin kaynağıdır.

Kadınlarda Menapozda Etkili

Kemik suyunun kadınlar için önemi erkeklerde olduğundan daha fazladır. Çünkü kadınlar da menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasına kaynaklı olarak kemik kırılganlığında artış olabilmektedir. Bu gibi durumun oluşmasına sebebiyet vermemek için menopoz dönemine girecek ya da girmiş durumda olan kadınların kemik suyu tüketmesinde yarar var. Uzmanlar özellikle kadınların vücut yapısı itibariyle güçlü bir bağışıklık sistemine ve kemik yapısına sahip olması gerektiğinden dolayı bol miktarda kemik suyunu tüketmesini önermektedir.

Kan Hücrelerine Maximum Fayda

Bilindiği üzere İlik içerisinde kan pıhtılaşması için gerekli trombosit hücreleri bulunmakta, kan için olmazsa olmaz kırmızı kan hücreleri yani eritrosit hücreleri bulunmakta, enfeksiyonlarla mücadele için lökosit hücreleri bulunmakta İlik içerisinde bulunan bu 3 önemli hücreden maksimum fayda alınabilmesi için Kemik suyu tüketilmeli.

Kemik suyunun cilt üzerine önemli faydaları da vardır. Bilindiği üzere Kolajen yaşlılık karşıtıdır. Kemik iliğinin ve kemik suyunun içindeki kolajen de cildin tonunun dokusunun gençlikteki gibi kalmasını sağlamaktadır. Ayrıca bağ dokusunu güçlendirerek de selülitlerin önlenmesinde son derece yararlıdır.

Cildi Gençleştirir

Cilt içinde bir gençlik kaynağı olduğu söyleniyor çünkü içerdiği kolajen cildi yaşlanmaya ve kırışıklara karşı koruyor. Yaşlandıkça kırılan kolajen yapısı aslında dışarıdan desteklenme ile birlikte tekrar toparlanıyor ve cildimiz adeta daha da gençleşmiş oluyor. Aynı zamanda saçları ve tırnakları da güçlendiriyor.

Sindirime Yardımcı

Bağırsak ve mide dostu içerisindeki bazı aminoasitleri midenin ve bağırsağın iç duvarını tamir ettiği göstermiş yapılan araştırmada. Bağırsak mukozasının iyileşmesini sağlar. İçinde bulunan jelatin bağırsakların içerisindeki iyi bakterileri besler ve onların çoğalmasına sebep olur. Ayrıca gluten gibi, laktoz gibi farklı besin öğelerine intoleransı olan hastaların bağırsak yapısının iyileşmesiyle bu intolerans da azalma meydana gelebilir.

Depresyona Karşı Etkili

Beyin’in iyileşmesini sağlayan hormonlara da iyi geliyor. Depresyon ile bile savaşıyor diyebiliriz.

kemik suyu 1

Kemik suyunun bir diğer faydası ise Bağışıklık sistemi üzerinedir. Aslında bağırsak sistemine iyi gelmesi dolaylı yoldan bağışıklık sisteminin güçlenmesine de sebep olur. İçerisinde bulunan arjinin glutamin gibi aminoasitler bağışıklığın güçlenmesine vücut direncinin artmasına sebep olmaktadır. Kemik suyu genel olarak Bağışıklık sistemini güçlendiren, vücudu hastalıklara karşı koruyan bir besin bu nedenle sadece hasta olduğumuzda değil hasta olmamak içinde bol bol tüketilmeli

Yaşlılık Karşıtı

Kemik suyu kemik ve kıkırdak sağlığı için çok faydalıdır. Yaşlandıkça kıkırdağın içerisindeki antikorlar azalmaya başlar. Kolajen yapı ise bu kıkırdağın içindeki antikorların uzun süre korunabilmesini ve sağlık açısından gelişebilmesini sağlarlar. Yani kemik ve kıkırdak dokusu için kemik suyu çok faydalıdır.

Kaliteli Uykuya Yardımcı

Yapılan araştırmalarda Kemik suyunda bulunan aminoasitlerin bazı insanlarda uykunun daha verimli ve sağlıklı geçmesi için yardımcı olduğunu açıklıyor. Hatta uykuya geçmeden önce vücuda alınan Glisin adlı desteği kullanan kişilerin daha iyi ve sağlıklı bir uyku uyudukları, daha sonra ki günde ise daha az yoruldukları bilinmektedir.

Kilo Vermeye Yardımcı

Yapılan araştırmalarda gün içinde Kemik suyu tüketen kişilerin fazla yemek yeme isteklerinin olmadığı zaten kemik suyunun da tok tuttuğunu belirttiklerini bilmekteyiz. Ve kemik suyunun ortalama kalori miktarı da bilindiği için kilo vermeyi desteklediği açıklanmıştır. Kemik suyu aynı zamanda kilo vermeye de çok yardımcı. İçinde bulunan yüksek orandaki protein, vücudun daha dayanıklı ve kalori değişimlerine yardımcı olur.

Düşük Kalori İçerir

Kemik suyu sade yani kesin olarak ölçülüp herhangi bir kalori değeri verilmesi mümkün değildir. Fakat Kemik suyunun bütün Dünya da kabul görmüş içinde bulunan belli bir besin değeri mevcuttur. Örneğin bir bardak kemik suyunda; Kalori olarak 30, Protein içeriği olarak 5 gram, yağ olarak 3 gram, karbonhidrat bakımından 1.7 gram, lif bakımından 0 ve şeker bakımından 5 gram olarak değerler belirlenmiştir.

Kemik suyunun bir çok faydası vardır fakat zararları var mıdır?

Açıkçası bu konuda kullandığınız hayvanların kemikleri önemlidir. Eğer kemikler veya hayvan kurşunla kontamine olduysa yani kurşunla ilişki durumu olduysa bu kaynattığınız kemik suyuna geçmektedir ve düzenli olarak bu kemik suyunu tüketiyorsanız, Vücudunuza fazla miktarda kurşun almış olursunuz. Bu yüzden kullandığınız hayvanın doğru kaynaklardan veya güvendiğiniz yerlerden aldığınıza dikkat etmeniz gerekiyor.

Kemik suyu aynı zamanda yapımı basit besinlerdendir. Önce 1 kg ilikli dana eti tencerenin içine konur. Üzerine bol miktarda su ve tuz eklenir. daha sonra 2 saat kadar tuzlu su içinde bekletilir ve süzülür. Ondan sonra 2 yemek kaşığı sirke eklenir ve kısık ateşte uzun süre pişirilir.

Kemik suyu besin olarak çok zengin ve içinde bulunan mineraller ile vücudun en iyi seviyede çalışmasına çok yardımcıdır. Kemik suyu evde yapımı kolay ve faydalı besinlerdendir. İyi bir reçete ile içine sebze de eklenerek servis edilebilir.

Kemik Suyunun Faydaları ve Zararları İle İlgili Videolar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu