Sağlıklı Yaşam

Karın Ağrısı Nedir, Nasıl Geçer?

Karın Ağrısı Nedir, Nasıl Geçer?… Karın ağrıları herkesin sıkça karşılaştığı belirtilerden biridir. Geniş bir hastalık ağı olan karın ağrıları bir çok nedene bağlı olarak olabilir. Şiddeti de kişiden kişiye ve edinilen hastalığa göre değişiklik gösterebilir.

Karın Ağrısı Nedir, Nasıl Geçer? adlı yazımda sizlere karın ağrıları hakkında yüzeysel bir bilgi sunacağım. Dilerseniz Karın ağrısı hakkında aşağıda bırakacağım detaylı videoları da izleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.

Karın Ağrısı Nedir, Nasıl Geçer?

Karın Ağrısı Nedir?

İç organları da kapsayacak şekilde karın bölgesinde oluşan ağrılara karın ağrısı denilmektedir. Karın bölgesinde karın, safra kesesi, böbrekler, dalak, ince ve kalın bağırsaklar, karaciğer, apandisit yer alır.

karin ağrisi

Karın Ağrısı Özellikleri Nelerdir?

Karın ağrıları ilk olarak akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Akut ağrılarda ağrı süresi kısadır günler hatta birkaç hafta sürebilir. Aylar ve yıllar süren ağrılar ise kronik ağrılar olarak adlandırılmaktadır.

Karın ağrısı hafif, şiddetli, burkucu ve kıvrandırıcı şekillerde olabilir.

Karın ağrıları genellikle tek başına karakterize değillerdir. Karın ağrılarına, ateş, kilo kaybı, cilt değişimleri, kusma, ishal, şişlik ve karın hassasiyeti gibi belirtilerde eşlik edebilir.

Karın ağrısı ciddi boyutlara ulaşmaması için hızlı şekilde bir uzman hekime başvurulmalıdır. Ve gerekli tetkikler yaptırılmalıdır.

karin ağrisi nedenleri

Karın Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Karın ağrısının nedenleri saymakla bitmez. Hazımsızlık, gaza ve kas ağrılarına bağlı karın ağrıları genellikle büyük bir ciddiyet taşımazlar. Kadınlarda adet kanamalarına bağlı olarak da alt karın ağrıları ortaya çıkabilir. Karın ağrısının karakteri, zamanı ve şekli tanının konulmasında da yardımcı olabilmektedir.

Kısa süreli olarak ortaya çıkan karın ağrıları akut ağrılar olarak adlandırılır. Bunlar; Apandisit, Dalak enfeksiyonları ve apseleri, karaciğer, pankreas, böbrek, perikard, plevra ve safra kesesi iltihaplanması, kan krizi, bağırsak tıkanıklığına kaynaklı olabilir.

Sık olarak olmayan Karın ağrılarının nedenlerini belirlemek daha da zordur. Eşlik eden belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Bu ağrı türleri kronik ağrılara da zemin hazırlayabilir. Sık olarak olmayan Karın ağrılarında; Çölyak, fıtık, Endometriozis, safra taşları, gastrit ve Angina gibi hastalıklar araştırılmalıdır.

Kronik ve kötüleşen karın ağrılarında daha ağır ve ciddi bir tablo vardır. Burada da geniş bir hastalık listesi neden olabilir. Bunlar; Karaciğer, mide, böbrek, pankreas, safra kesesi kanserleri ya da kurşun zehirlenmesi, hepatit gibi hastalıklar olabilir.

karin ağrisi nasil geçer

Karın Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Karın ağrıları için uzman hekime başvurulur. Uzman hekim hastanın detaylı olarak bir sağlık geçmişini alır. Daha sonra fizik muayene ile ilk tanı konulmaya çalışılır. Kan testleri ve görüntüleme yöntemleri ile kesin tanı konulur. Manyetik rezonans görüntüleme, ultrason, röntgen tanı koymaya yardımcıdır.

karin

Karın Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Karın ağrıları teşhisin konulmasından sonra ilaç ya da ameliyat ile tedavi edilir. Karın ağrıları maalesef ki önlemez.

Karın Ağrısı Nedir, Nasıl Geçer? İle İlgili Videolar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu