Kalıcı Yaz Saati Uygulaması Tartışmaları ve Olumsuz Etkileri
Bildiğiniz gibi enerji tasarrufu için kalıcı yaz saati uygulamasına geçildi. Bu sayede gün ışığından daha fazla yararlanmak hedefleniyor. Bu uygulama 1973 yılından beri devam ediyordu. Fakat 2016 yılında bu uygulamaya son verildi. Artık saatler ileri ya da geri alınmıyor. Bu yazımızda kalıcı yaz saati uygulaması etkileri hakkında olumlu ve olumsuz detayları aktaracağız.
Kalıcı Yaz Saati Uygulaması Etkileri
- Kalıcı yaz saati uygulamasına Berat Albayrak tarafından kalıcı olarak geçildi. O dönem Berat Albayrak enerji bakanıydı. Bu karar, Orta Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasındaki zaman farkını 1 saatten 2 saate çıkardı.
- Saat farkının en önemli etkileri arasında ülkelerle meydana gelen zaman senkronizasyonu sorunu yer alır. Bankacılık, seyahat, iletişim ve borsa başta olmak üzere birçok etkileşimde çeşitli sorunlar meydana geldi.
- Ancak saat farkının etkilerine sadece farklı ülkelerde rastlanmıyor. Ülkemizde de Doğu ve Batıdaki şehirler arasında birçok fark meydana geliyor.
- Burada Van’da yaşayan bir kişi ile İzmir’de yaşayan bir kişinin yaşadığı durumu örnek verebiliriz. Van’da yaşayan vatandaş, sabah uyandığında aydınlık bir havayla karşılaşır. Bu sayede gün ışığından faydalanır. Fakat İzmir’de aynı durum söz konusu değildir. Başta İzmir olmak üzere birçok şehir, karanlıkta işe gidip gelmek zorunda kalır.
- Eğer saatlerin ileri ve geri alınmasına devam edilseydi Van’daki kişi de İzmir’deki kişi de gün ışığından faydalanma şansı elde edecekti.
- Karanlıkta uyanmak vücudun biyolojik saatini de olumsuz yönde etkiler. Vücut, karanlıkta uyandığında kendini yorgun ve bitkin hisseder.
- Karanlık bir güne uyanmak performansı da olumsuz yönde etkiler. Özellikle işe ve okula giden kişiler yeteri kadar konuya odaklanamaz. Bu nedenle tüm gün yorgun hisseder.
- Bildiğiniz gibi güneş ışığı D vitamini içerir. Ancak karanlıkta işe gidip gelen kişiler yeteri kadar güneş alamaz ve D vitamini eksikliği yaşar.
Kalıcı Yaz Saati Uygulaması Tartışmaları
Ülkemizde işe ve okula giriş saati genellikle 8 ile 9 arasındadır. Hal böyle olunca birçok kişi karanlık sokaklarda güne başlar. Karanlık, güvenlik problemlerini de beraberinde getiren olumsuz bir etkendir.
Yaz saati uygulamasının kalıcı olarak getirilmesinden sonra birçok kişi fikirlerini beyan etti. Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Sinan Küfeoğlu BBC Türkiye’ye bir açıklama yaptı. Buna göre; Sinan Küfeoğlu kalıcı yaz saatinin elektrik tüketimi üzerine ölçülebilir bir etkisi olmadığını belirtmiştir.
Ayrıca uygulamanın elektrik şirketlerine daha çok para kazandırmak konusunda da bir etkisi olmadığı da Küfeoğlu tarafından söylenmiştir.
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) bu konu hakkında bir araştırma yapmıştır ve uygulamanın ilk yılı ile önceki yılı arasında tasarruf sağlamadığını tespit etmiştir. İleriki yıllarda da enerji verimliliğinin sağlanamadığını söylemiştir.
Kıbrıs’ta da aynı uygulamaya geçilmek istenmişti. Fakat karanlıkta bir öğrenci servisi kaza yapmıştır. Bunun üzerine birçok topluluk tepki göstermiştir ve hükümet bu uygulamadan vazgeçmiştir.