Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?
Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu? Oruç tutarken sahura kalkmak, hem fiziksel dayanıklılığı artırır hem de manevi açıdan önemli bir alışkanlıktır. Ancak bazen uyanamamak ya da farklı nedenlerle sahuru kaçırmak mümkün olabilir. Peki, sahura kalkmadan oruç tutulur mu? Bu durumda tutulan oruç kabul olur mu?
Pek çok kişinin merak ettiği bu konu, hem dini açıdan hem de sağlık yönünden değerlendirilmesi gereken bir mesele. Bu yazımızda sahura kalkmadan oruç tutmanın dinen hükmü ve bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiği konusuna değineceğiz.
Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?
Diyanet’in açıklamalarına göre, Müslümanlar sahura kalkmadan da oruç tutabilir. Ancak sahurun, hem maddi hem de manevi birçok faydası olduğu için ihmal edilmemesi öneriliyor. Sahura kalkmadan oruç tutacak kişilerin ise önceden niyet etmesi gerekiyor. Diyanet’in verdiği bilgilere göre, sahur yemeği oruç tutacak kişinin imsak vaktinden önce gece yediği öğündür. Hz. Muhammed (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).
İlginizi çekebilir: Sahurda Tok Tutan Yiyecekler Listesi
Peygamber Efendimiz (s.a.s.), sahur yemeğinin bereketli olduğunu belirtmiş ve bu öğünün, Müslümanların orucu ile Ehl-i Kitab’ın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu vurgulamıştır (Müslim, Sıyâm, 46). Onun sahur hakkındaki sözleri ve uygulamaları doğrultusunda, fakihler sahura kalkmanın ve sahuru mümkün olduğunca geciktirmenin sünnet olduğunu ifade etmiştir (Kâsânî, Bedâî’, II, 105).
Âlimler, sahurun kişiye oruç süresince dayanma gücü verdiğini ve birçok manevi kazanca vesile olduğunu söylüyor. Sahura kalkan kişi, seher vaktini uyanık geçirerek dua ve istiğfar etme fırsatı bulur. Bu da onu, Kur’an-ı Kerim’de cennet ehlinin özellikleri arasında sayılan ibadetlerle buluşturur (Zâriyât, 51/18). Güne böyle bir manevi atmosferle başlamak, orucu daha istekli ve bilinçli tutmayı sağlar. Hem fiziksel hem de manevi faydalar sunduğu için sahurun ihmal edilmemesi öneriliyor.
Oruca En Son Zaman Niyet Edilir?
Oruç tutarken niyet etmek şarttır. Niyetsiz oruç geçerli olmaz. Kalpten niyet etmek yeterli olsa da, niyeti sözlü olarak dile getirmek daha faziletli kabul ediliyor. Ayrıca, sahura kalkmak da niyet yerine geçiyor. Ramazan orucu, adak oruçları ve nafile oruçlar için niyet etme süresi, güneş battıktan sonra başlar ve ertesi gün güneş tam tepe noktasına ulaşmadan yaklaşık 10 dakika öncesine kadar devam eder.
Ancak imsaktan sonra niyet edilecekse, bu sürede hiçbir şey yenilip içilmemiş ve oruca aykırı bir davranışta bulunulmamış olması gerekiyor. Aksi takdirde, gündüz niyet etmek geçerli olmaz (Kâsânî, Bedâî’, 2/85). Bu tür oruçlar için “yarın oruç tutmaya” şeklinde genel bir niyet etmek yeterlidir. Ancak geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” diye açık bir şekilde belirtilmesi daha faziletli kabul ediliyor. Ayrıca, Ramazan’da her gün için ayrı ayrı niyet edilmesi gerekiyor (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/126-127).
İlginizi çekebilir: Sahurda Çay İçmek Doğru Mu?
Kaza, keffaret ve belirli bir zamana bağlı olmayan adak oruçları için niyet, güneş battıktan sonra başlar ve en geç imsak vaktine kadar yapılması gerekir. Bu oruçlara niyet ederken, “kaza orucu”, “keffaret orucu” veya “adak orucu” şeklinde açıkça belirtilmesi gerekiyor.
Şâfiî mezhebine göre, nafile oruçlar hariç tüm oruçlara geceden niyet edilmesi şarttır. Eğer imsaktan önce niyet edilmezse, o günkü oruç geçerli olmaz. Ancak nafile oruçlarda, güneş tam tepe noktasına ulaşmadan önce niyet etmek mümkündür (Şirâzî, el-Mühezzeb, 1/331-332).
İlgili Videolar
Kaynak: 1