Evcil Hayvanlar

Kafes Kuşlarında Mantar Hastalığı ve Tedavisi

instagram takipçi hilesi

Kafes Kuşlarında Mantar Hastalığı Candidiasis, kafes kuşlarında Candida albicans adı verilen bir mantar türünün yol açtığı enfeksiyonların genel adıdır. Bu mantar türü normal çok az sayıda bütün kuşların sindirim sisteminde bulunur ancak enfeksiyona neden olmaz. Eğer bu mikroorganizmanın sayısı artarsa veya sindirim sisteminde bir hasar varsa, sindirim sisteminde, gaga ve solunum sistemi gibi diğer organlarda, deri, tüy, göz ve üreme organlarında da enfeksiyon oluşur. Candida enfeksiyonları muhabbet kuşlarında ve papağanlarda çok daha nadir görülür.

Mantar, daha ziyade genç kuşlarda ve bağışıklık sistemi zayıf olan hayvanlarda ortaya çıkar. Mantarın oluşma riskini arttıran faktörler çok çeşitli olabilir:

  • Kursağın geç boşalması
  • Uzun süreli ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı
  • Kafes temizliğine dikkat edilmemesi
  • Vitamin A yetmezliği
  • Hatalı beslenme
  • Stres, ortamda sigara içilmesi, travma ve bazı virüs enfeksiyonlarının yol açtığı tahribatlar.

Hastalığın belirtileri yerleştiği organa göre değişiklik gösterir. Tek bir organda olabileceği gibi, birkaç organa aynı anda yerleşebilir. Ağız ve gaga bölgesinde olduğunda ağız kokusu ve ağızda beyaz plaklar oluşur. Enfeksiyon genellikle alt ve üst gaganın birleştiği açıda oluşur. Gagadaki hastalıkta yemi geri çıkarma, iştah kaybı ve halsizlikle birlikte depresyon izlenir. Gaga kalınlaşır, yemin kursağı geçişi gecikmeye başlar.

Enfeksiyon, sindirim sisteminin alt bölgelerine yerleştiyse, sulu dışkı, kusma, kilo kaybı, iştahsızlık ve depresyon görülür. Solunum sistemindeki mantar ise burun akıntısı, ses ve ötüş değişiklikleri, solunum güçlüğü ve kolay yorulma gibi belirtiler izlenir.

Hastalığın teşhisinde mantarın miktarı ve belirtilerin tespiti önemli. Tedavi olarak veteriner hekiminizin seçimine ve önerisine göre antifungal ilaçlar kullanılır. Hastalığa zemin hazırlayan stres, kötü bakım ve beslenme gibi koşulların düzeltilmesi de hastalığın iyileştirilmesinde çok önemli rol oynar.

Nasıl fark edersiniz ?

Kuşunuzun  gaga altı ve yanlarında, göz kenarlarında, ayak kısımlarında derinin sünger görüntüsü haline  gelip kuşunuz göz halkaları gaga yanlarında ve  ayak kısımlarında adeta et beni gibi dışarıya doğru sünger  görüntüsünde  şişme belirir bazı tüy olan bölgelerinde tüylerde dökülme de  görülebilir.. Kuşunuzdaki oluşan bu mantar olan bölge deri canlılığını yitirir (ölü deri ) bu şekilde olan kuşunuzu kısa süre içerisinde tedavi edilmediği takdirde gaga ve ayak tırnaklarında düzensizlik meydana gelir şekil bozuklukları olmaya başlar.

Örnek kuşunuzun gagası aşırı uzama ve  gagasının çarpık olması ve belli bir  süre sonra kuşunuzun düzgün yem yiyememesine sebep olur belli bir süre  sonra gagalarda kırılma  çatlama ve düşmelerde olabilir. Ayak kısımlarında ise uzayan tırnakların ters  tarafa  dönmesi ve  aşırı uzaması görülür bazen de  tırnak kayıpları oluşabilir.

Kuşunuzun bu şekilde olmaması için erken zamanda fark edip tedavi edilmesi gerekmektedir.

Tedavisi

Kuşunuzu öncelikle ölü deri dediğimiz bölgeyi oksijenli su ve kulak çubuğu yardımıyla  temizlememiz gerekiyor. Temizlerken de göreceksiniz, zaten ölü derinin altında canlı deri çıkacak. İyice temizledikten sonra, mantar kremini kullanmanızı tavsiye ederim. Kremi sürerken de kuşunuzun gaga altına gaga yanlarına ve  özelliklerde ayakların dirsek kısımlarına kadar sürünüz.

Bu şekilde 4 gün sadece sabah akşam krem sürmeniz yeterli olacaktır 4 gün sonun da göreceksiniz ki kuşunuzun eski sağlığına ve görüntüsüne kavuşmuş olacak tüylerin olmadı yerde yaklaşık 15 ila 20 gün içerisinde tüyler çıkmaya  başlayacak. Tedavisinde geç kalınmış kuşlarınız da olsa bu şekilde uygulama yapmanız gerekir onlarda eski sağlığına  kavuşur  fakat bazı geç kalınmış kuşlarınızda belli bir süre gaga ve  tırnaklarını düzenli bir şekilde kesmek zorunda kalabilirsiniz.

Hasta Kuş Resimleri

Mantar Hastalığı Sonucu Gaga Uzaması
Mantar Hastalığı Sonucu Gaga Uzaması
Ayaklarda Mantar Hastalığı
Ayaklarda Mantar Hastalığı
Göz Çevresi Mantar
Göz Çevresi ve Gagada Mantar Hastalığı
Mantar Hastalığı Sonucu Tüy Dökülmesi
Mantar Hastalığı Sonucu Tüy Dökülmesi
Gagada Mantar Hastalığı
Gagada Mantar Hastalığı
muhabbet kusu mantar hastaligi ve cozumu
Göz ve Gaga çevresi mantar hastaligi

Kafes Kuşlarında Mantar Hastalığı ve Tedavisi ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu