Yaşam

Japonların Kırıkları Onarma Sanatı: Kintsugi Nedir?

instagram takipçi hilesi

Japonların yaşam ve kişisel gelişim üzerine birçok ilginç ritüelleri vardır. Bu ritüeller, sadece hayatı kolaylaştırmayı değil, aynı zamanda hayata daha pozitif yönden bakmayı da sağlıyor. Japonların ilginç sanatlarından bir tanesi de “Kintsugi” dir. Kintsugi  felsefesi, kırılan eşyaları çöpe atmayı değil, onları onarmayı felsefe ediniyor. Görünüşte sadece kırıkları dönüştürmek olarak algılana Kintsugi sanatının, aslında yapılışında farklı anlamlar da yüklü. Peki Kintsugi nedir? Neden ve nasıl yapılır?

Kintsugi Nedir?

Japonların kırıkları onarma sanatı Kintsugi nedir?

Günümüzde kırılan ya da çizilen eşyaları çöpe atmayan yoktur. Özellikle Türk kültüründe kırılan eşyaların uğursuzluk getireceği düşünülür ve bir an önce çöpe atılır. Ancak Japonlarda böyle bir durum yoktur. Aksine Japon kültürüne göre kırık olan eşyalarda bile bir güzellik, bir anlam gizlidir.

Kintsugi sanatını anlatmaya başlamadan önce anlamına bakalım. Kint kelimesinin anlamı altındır. Tsugi ise onarmak anlamına gelir. Kintsugi ise kırılan eşyayı altın tozu ile onarmayı ifade eder.

Japonların kırıkları onarma sanatı Kintsugi nedir?

Sanatın ortaya çıkış tarihi 15. yüzyıla dayanır. 15. yüzyılda bir imparator vardır. Bu imparatorun çok sevdiği bir vazosu vardır. Bu vazo, nedendir bilinmez kırılır. Vazonun kırıldığını gören imparator çok üzülür ve onarılması için Çin’ gönderir.

Çin’li zanaatkarlar vazoyu onarmaya çalışır. Akıllarına zımba ile tutturmak ve gelir ve vazoyu tel zımbalarla eski formuna benzetmeye çalışarak yeniden imparatora gönderirler.

Ancak imparator vazonun bu halini görünce çok sinirlenir ve üzülür. Japon zanaatkarlara kırılan vazoyu verir ve bunun için bir yöntem bulunmasını ister. Japon zanaatkarlar altın ile birlikte bu onarma işlemini başlatırlar.

Kintsugi Felsefesi Nedir?

Japonların kırıkları onarma sanatı Kintsugi nedir?

Kırık olan vazonun altın yöntemi ile onarılması kulağa garip gelebilir. Ancak, vazoyu atmak yerine bu şekilde dönüştürmek aslında birçok anlamı barındırır. Buna göre; kırık ya da kusurlu olan şeylere yeni bir yaşam vermeyi ifade eder. Bir şey kırık olsa da içinde altın yani bir güzellik barındırabilir.

Aslında bu felsefe insana çok şey öğretir. Bir şey kırıldı diye değersiz değildir. Belki de içinde bir hazine gizlidir. Yeter ki bakmasını bilin.

Bu felsefeye göre her kırılan nesneyi onararak ona yeni bir yaşam hakkı veriyorsunuz.

Kintsugi Nasıl Yapılır?

kintsugi

Kintsugi sanatını yapmak için ilk olarak kırılan bir vazoya ya da tabağa ihtiyaç duyulur. Normalde kırılan eşyalar çöpe atılır. Ancak bu felsefede her bir parça dikkatli şekilde toplanır. Vazonun kırık parçaları bir araya getirilir. Kırılan parçaları gizlemeye değil, ortaya çıkarmaya çalışılır.

İşleme başlamadan önce Thanaka isimli macun su ile karıştırılır. Thanaka macunu istenilen kıvama gelince içine vernik eklenir. Karışım hazır hale geldiğinde kırık parçalar bir araya getirilir ve yapıştırma işlemine başlanır.

Parçalar iyice kuruduktan sonra, bir kat daha vernik çekilir. Özellikle kırıkların bir araya getirildiği kısımlara altın tozu dökülür. Ortaya son derece estetik bir görüntü çıkar.

Thanaka macunu Tayland’da bulunur. Bunun yerine kırılan vazoya uygun bir yapıştırıcı kullanabilirsiniz. Altın tozu yerine ise gold renginde boya kullanabilirsiniz.

İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu