İstifleme Hastalığı Nedir? Nedenleri Nelerdir?
İstifleme hastalığı olan insanlar, başkalarının değersiz olarak görebileceği eşyaları saklarlar. Eşyalarda kurtulmak ya da ayrılmak için sürekli zorluk çekerler. Yaşamlarını veya çalışma alanlarını kullanma yeteneklerini bozan dağınıklığa yol açarlar.
İstifleme, toplama ile aynı şey değildir. Koleksiyonerler model arabalar ya da pullar gibi belirli öğeleri arar ve bunları saklarlar. İstifleme hastalığı olan insanlar genellikle rastgele eşyaları gelişi güzel saklarlar. Çoğu durumda, gelecekte ihtiyaç duyabileceklerini, değerli veya duygusal değere sahip olduklarını düşündükleri öğeleri saklarlar.
İstifleme bozukluğu nüfusun yaklaşık %2 ila %6’sında görülür ve sıklıkla önemli sıkıntı ve işlev sorunlarına yol açar. Bazı araştırmalar istifleme bozukluğunun erkeklerde kadınlardan daha yaygın olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda yaşlı insanlar arasında daha yaygındır. Çünkü 55 ila 94 yaş arasındaki pek çok yetişkin, 34 ila 44 yaş arasındaki yetişkinlere kıyasla bu hastalıktan daha çok etkilenir.
İstifleme Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Bu rahatsızlığa sahip kişiler aşağıdaki belirtileri gösterebilir;
- Eşyaları saklama
- Eşyaları atmaya çalışırken ciddi endişe
- Eşyaları kategorize etmek yada organize etmekte büyük zorluk
- Ne tutacağına veya nereye koyacağına dair kararsızlık
- Diğer insanların eşyalarına dokunma şüphesi
- Obsesif düşünceler ve eylemler: Bir eşyanın tükenmesi veya ileride ona ihtiyaç duyulması korkusunu yanlışlıkla atılan nesneler için kontrol etme korkusu
- Yaşam alanı kaybı, sosyal izolasyon, ailevi veya evlilikte uyumsuzluk, finansal zorluklar, sağlık tehlikeleri dahil fonksiyonel bozukluklar
İstifleme Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
İnsanlar bir eşyanın gelecekte faydalı veya değerli olacağına inandıkları için istiflemektedirler. Duygusal değere sahip olduğunu, benzersiz ve yeri doldurulamaz olduğunu ya da atmak için çok büyük bir pazarlık olduğunu düşünürler. Ayrıca, bir eşyayı, önemli bir kişiyi veya olayı hatırlamayacaklarını düşünerek, belleklerini değiştirecek bir hatırlatma olarak düşünebilirler.
İstifleme hastalığı, tek başına veya başka bir bozukluğun belirtisi olarak ortaya çıkabilecek bir bozukluktur. İstifleme ile en sık ilişkili olanlar obsesif kompulsif kişilik bozukluğu (OKKB), obsesif kompulsif bozukluk (OKB), dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve depresyondur.
Daha az sıklıkla, istifleme, yeme bozukluğu, pika (gıda dışı malzemeleri yeme), Prader-Willi sendromu , psikoz veya bunama ile ilişkili olabilir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Bu hastalığın teşhisi ve tedavisi mümkündür. Bununla birlikte, istifleme hastalığına sahip olan bir kişiyi durumu anlaması için ikna etmek biraz zor olabilir. Aileniz ya da çevrenizdekiler, sizdeki rahatsızlığı fark edebilirler
İstifleme hastalığının tedavisi sadece kişiye özel olmalıdır. Bir birey, istifleme davranışını değiştirmek için ilk olarak tedavi prosedürlerine açık olmalıdır.