Sağlıklı Yaşam

İnsanlar Neden Korkar?

İnsanlar Neden Korkar? sorusu zaman zaman aklımıza geliyordur. Peki sizde hiç düşündünüz mü? Neden korkuyoruz? Korku, içgüdüsel, güçlü ve ilkel bir duygudur. Hem bedensel hem de zihinsel düzeyde ortaya çıkan bu duygu, potansiyel bir zarar ya da tehlike karşısında seni uyarmak için evrimsel olarak gelişmiştir.

Zaman zaman somut bir tehlikedeki kaynaklansa da korku psikolojisi, zihninde şekillendirdiğin hayali zorlukların sonucunda da meydana gelebilir. Korku hissi, algılanan tehdide yanıt olarak temelde iki ayrı bileşenden oluşur. Bunlar biyokimyasal tepki ve duygusal tepkidir.

Psikolojide Korku Türleri Nelerdir?

Biyokimyasal tepkiler: Hayatta kalma mekanizması, algılanan bir tehdide karşı vücudun belirli şekillerde tepki verdiği bir mekanizmadır. Bu tepkiler arasında artan kalp atış hızı, terleme ve yükselen adrenalin seviyeleri gibi belirgin özellikler bulunur; tüm bu belirtiler, hayatta kalma içgüdüsünün tetiklenmesiyle ortaya çıkar.

Duygusal tepkiler: Öte yandan, duygusal tepkiler bireyden bireye farklılık gösterebilir. “Korku nedir?” sorusu bazı insanlarda adrenalin ve heyecan kavramlarını çağrıştırabilir. Bu bireyler, adrenalin yükselten ekstrem sporlarda daha üstün bir performans sergileyebilirler. Ancak bazı kişiler için durum tam tersidir; bu duyguyla ilişkilendirdikleri olumsuz düşünceleri vardır. Her ne pahasına olursa olsun bu duygunun etkisinden kaçınmak isterler.

İnsanlar neden korkar

Korku Belirtileri Nelerdir?

Korktuğumuz zaman fark etmesek de bazı belirtiler ortaya çıkar. Bunlar;

İnsanlar Neden Korkar?

“İnsanlar neden korkar?” sorusunun yanıtı son derece karmaşıktır. Çünkü korkunun nedenleri tek ve belirleyici değildir. Korku hissi, bazıları için geçmişte yaşanmış olumsuz deneyimlerden kaynaklanabilirken, bazı kişilerde ise diğer durumlarda tamamen farklı bir nedenden kaynaklanan örneğin kontrolü yitirme endişesi gibi, korku yaşanabilir.

İnsan doğduğu zaman korkusuz ve saf bir şekilde doğar. Korkular ve diğer tüm duygular gün geçtikçe bize yüklenir. Bunları bebeklik döneminde yavaş yavaş yaşayarak öğreniriz. Kimse doğduğu gibi yükseklikten korkarak doğmaz. Bununla ilgili bir olayı ilk kez yaşadığı zaman o kişide bir fobi ve korku olarak kalabilir.

İnsanların korkmasının nedenlerini açıklamak gerekirse şunlar sayılabilir;

  • Belirli belirli nesneler ya da olaylar (karanlık, böcekler, yılanlar, yükseklikler, uçak vb.)
  • Gelecek olaylar
  • Kafada kurulan bazı hayali olaylar
  • Gerçekçi çevresel tehlikeler
  • Bilinmezlik

İnsanlar neden korkar

Ebeveynlerin Korkuları Çocuklara Geçer Mi?

İnsanlar neden korkar sorusunun cevabı, etkileyici bir biçimde ebeveynlerinden kaynaklanabilir. Anlamını daha net şekilde açıklamam gerekirse, özellikle 8 yaşına kadar devam eden bu dönemde, çocuklar deneyimledikleri pek çok olayı bilinçaltlarında ilişkilendirir ve tanımlarlar. Bu sayede öğrendikleri korku duygusu da zihinlerinde yer edinir. Bu, ebeveynlerin sözlü olmayan davranışlarıyla da mümkün hale gelir.

Örnek olarak ele alırsak, çocuklarını parka götüren bir baba, onları hayvanlardan uzak durmaları konusunda uyarmakla kalmayıp bir kedi ya da köpek gördüğünde ürkek bir tepki verirse, bu davranış kalıcı etkiler bırakabilir çocukların zihninde. Bu bağlamda ebeveynlerin yapmaları gereken, kendi hissettikleri duygularla başa çıkmaya çalışmak ve belki de çocuklarıyla açık iletişim kurmaktır.

Bunun yanı sıra, korkuların genetik faktörlerle taşındığı tezi öne sürülse de, bilim insanları henüz bu konuda tam bir görüş birliği içerisinde değiller; daha fazla araştırmanın yapılması gerektiği düşünülmektedir.

İnsanlar Neden Korkar? İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu