Bronş genişleticiler / Çay çikolata
Antibiyotik/ Süt ve Süt ürünleri
Kalsiyumun etkisini azaltan süt ürünleri en az ilaç alımından 2 saat sonrasında tüketilmesi gerekiyor. Kafeinli gıdalarda ilaç etkileşimlerini değiştirdiği için ilaç kullanırken dikkat etmekte yarar var. Sebzelerden domates ise asitli besin olduğundan midesi hassas kişiler için zararlı olabilir.
Greyfurt / Antibiyotikler ve alerji ilaçları
Greyfurt ve portakal gibi meyvelerin antibiyotikle alınmaması gerekir İlaç kullanımından sonra bu tür meyvelerin aradan 4 saat geçmesinde yarar vardır. Aşırı dozda alınan antideprasanlar genelde yan etki olarak sersemlik hissi ve baş dönmesine neden olarak kişiyi rahatsız edici boyuta getirmektedir. İlaç kullandığınızda greyfurt ve portakal o gün içinde tüketmemeniz tavsiye edilir.
Kan Sulandırıcılar/ Yeşil yapraklı sebzeler
Kanı sulandırıcı ilaçların kullanımı ile tüketilen sebzelerin bazıları ilaçların pıhtılaşmayı engelleyici özelliğini azaltmaktadır. K vitamini içeren bu sebzeler brokoli, şalgam , marul, maydanoz ve karaciğer gibi sakatatlardan oluşan besinler olarak bilinmektedir.
Tavuk ciğeri/Antidepresan
Bazı kullanılan antideprasan ilaçların sakatat besinler ve bakla, incir eski peynir çeşitleri gibi besinler ile alınmaması gerekir. Kan basıncını artıran besinler ölümcül sonuçlara yol açabilir.
Gereken miktarda K vitamini alınmadığında da kanı sulandırıcı etki yaratabilir. Günlük K vitamini alımına dikkat etmek oldukça önemlidir. Uzman bir doktora ya da bir diyetisyene danışarak kullandığınız ilaçlarla hangi besinleri tüketmeme konusunda bilgi alarak daha sağlıklı şekilde ilaç kullanabilirsiniz.