Beslenme ve DiyetHastalıklarYaşam

İlaçlarla Alınmaması Gerekli Besinler

İlaçla Bu Besinleri Sakın Tüketmeyin

instagram takipçi hilesi

besin ilac etkilesimi 6

Birçok rahatsızlık için kullanılan ilaçlar bazı besinlerle tüketildiğinde etkisini kaybediyor ya da daha zararlı ve faydasız hale gelebiliyor. Olumsuz sonuçlar yaratan besinlere karşı uyaran uzmanlar belirtilen besinlerle birlikte kesinlikle ilaçların bir arada alınmaması ya da aradan bir süre geçtikten sonra yenilmesi ya da içilmesi konusunda uyarmaktadır.

Demir ilaçları / Et ürünleri

Demirin emilimini engelleyen besinlerden olan et ürünleri demir ve kalsiyum ilacı kullananlar için belirli sürede tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor. İlaçların alınmasından itibaren arada en az 1,5 ila 2 saat olması gerekir. İlaç kullanacaksanız hemen öncesinde ya da sonrasında kahve çay ve kırmızı şarap gibi içecekleri tüketmeyin. Bu tür içecek ve besinler demir alımını engellediği için hemen tüketilmemesi gereken besinlerdir.

1021

Bronş genişleticiler / Çay çikolata

Beslenme uzmanlarının uyarılarına göre nefes açıcı ilaçların kullanımı ile birlikte tüketilen çikolata, kahve, çay, kola ve alkol gibi içecekler kalp ritmini artırıyor bulantı baş ağrısı ve sinirlilik gibi durumlara yol açabiliyor. İlaç alırken alkolden ve söylenilen besinlerden uzak durmak sağlığınızı tehlikeye sokmaktan sizi kurtarabilir.
987ba57cc767876361ad4a1300a6b6c9

Antibiyotik/ Süt ve Süt ürünleri

Kalsiyumun etkisini azaltan süt ürünleri en az ilaç alımından 2 saat sonrasında tüketilmesi gerekiyor. Kafeinli gıdalarda ilaç etkileşimlerini değiştirdiği için ilaç kullanırken dikkat etmekte yarar var. Sebzelerden domates ise asitli besin olduğundan midesi hassas kişiler için zararlı olabilir.

sutveurunleri 1 1000x600

Greyfurt / Antibiyotikler ve alerji ilaçları

Greyfurt ve portakal gibi meyvelerin antibiyotikle alınmaması gerekir İlaç kullanımından sonra bu tür meyvelerin aradan 4 saat geçmesinde yarar vardır. Aşırı dozda alınan antideprasanlar genelde yan etki olarak sersemlik hissi ve baş dönmesine neden olarak kişiyi rahatsız edici boyuta getirmektedir. İlaç kullandığınızda greyfurt ve portakal o gün içinde tüketmemeniz tavsiye edilir.

Kan Sulandırıcılar/ Yeşil  yapraklı sebzeler

Kanı sulandırıcı ilaçların kullanımı ile tüketilen sebzelerin bazıları ilaçların pıhtılaşmayı engelleyici özelliğini azaltmaktadır. K vitamini içeren bu sebzeler brokoli, şalgam , marul, maydanoz ve karaciğer gibi sakatatlardan oluşan besinler olarak bilinmektedir.

Tavuk ciğeri/Antidepresan 

Bazı kullanılan antideprasan ilaçların sakatat besinler ve bakla, incir eski peynir çeşitleri gibi besinler ile alınmaması gerekir. Kan basıncını artıran besinler ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Gereken miktarda K vitamini alınmadığında da kanı sulandırıcı etki yaratabilir. Günlük K vitamini alımına dikkat etmek oldukça önemlidir. Uzman bir doktora ya da bir diyetisyene danışarak kullandığınız ilaçlarla hangi besinleri tüketmeme konusunda bilgi alarak daha sağlıklı şekilde ilaç kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu