Heyecan Nasıl Yenilir?
Heyecan Nasıl Yenilir? Heyecan, zihinsel ve fiziksel bir ruh karışımı halidir. Bu, bir kişinin uyum sağlayamama ya da zayıf uyum sağlamadaki zihinsel ve fiziksel bir değişikliktir. Bir heyecan durumunda, kişi olağandışı durumlarla karşılaştığında, yedek hareket ve gerginlik enerjisini kullanır.
Heyecan yaratan durum, kişinin içinde bulunduğu durumun tam tersi özelliklere sahiptir. Heyecan, bir kişinin olanakları aynı kaldığında ve motivasyonu arttığında ortaya çıkar. Dayanılmaz olaylar karşısında da bir heyecan vardır. Başka bir deyişle heyecan, kişiliğin uymadığı bir duruma verilen tepkidir.
Her an her yerde heyecanlanabiliriz. Her insan heyecanlanır. Fakat bazı kişilerde bu durum olağandışı olarak fazla olur. Bu durumda artık psikolojik bir bozukluk ortaya çıkmaya başlar. Heyecan korkuya döner ve panik bozukluk halini alabilir. Bu durumda bir doktora görünmenizde fayda vardır.
Heyecan Nasıl Yenilir?
1) Nefes Egzersizlerini Deneyin
Önemli görüşmeler ya da sınavlar sırasında yaşadığınız heyecan belirtilerini en aza indirmek için nefes egzersizlerini deneyebilirsiniz. Düzenli nefes egzersizleri alışkanlığı edinmek, uyarılma seviyenizi ve semptomlarınızı en aza indirebilir.
2) Başarıya Olan İnancınızı Kaybetmeyin
Başarıya yönelik inançların azalması ve başarısızlıkla ilgili düşüncelerin oluşması, heyecan seviyelerinde kontrolsüz bir artışa neden olabilir. Başarıya giden herhangi bir yolda olduğu gibi, heyecan seviyenizi güvenle dengelemeniz gerekir.
3) Önem Verdiğiniz İsimlerle Konuşun
Hayatınızda önemsediğiniz insanlara ulaşmak, rahatlamanıza ve uyarılmanızı azaltmanıza yardımcı olacaktır. Özellikle önemsediğiniz biriyle konuşarak duygularınızı ifade edebilir ve heyecanınızı kontrol edebilirsiniz.
4) Aşırı Heyecanlandığınızda Dışarıya Çıkın
Hormonlarda ani bir yükselme sizi oldukça endişeli yapabilir. Nefes darlığı çekiyorsanız, bulunduğunuz yerden dışarı çıkın. Temiz hava ile kendinize gelin. Kendinizi güneş ışığına maruz bırakmaya çalışın. Bu sakinleşmenizi az da olsa yardımcı olacaktır. Eğer o an dışarıya çıkma şansınız yoksa yukarıda da belirtmiş olduğumunuz nefes egzersizini yapmaya çalışın.
5) Hata Yapmaktan Korkmayın
Mükemmel olma ve hatalara izin vermeme arzusu, heyecan seviyenizi artırabilir ve endişeye neden olabilir. Harekete geçmeli ve hayatta tüm olumsuz etkenlerin olduğunu ve herkesin başına gelebileceğini unutmamalısınız. Sürekli olarak mükemmeliyetçi davranma sizi kısıtlayacak ve en ufak ters bir durumda sizi motivasyon ve psikolojik olarak düşürecektir.
6) İşinize ve Düşüncelerinize Güvenin
Heyecanı caydıran nitelikler arasında işinize ve fikirlerinize güven ve kişisel güven çok önemlidir. İşinizin, bilginizin ve fikirlerinizin değerli olduğunu göz önünde bulundurarak işinizi her zaman desteklemelisiniz. İşinize olan güveniniz, kişisel güveninizi besler, heyecanınızı engeller.
7) Farkına Varın
Aşırı heyecanınızın farkına varmanızı sağlayacak işaretleri arayın. Daha konuşkan, agresif, talepkar olabilirsiniz ve genellikle kendinizi sakinleşmiş hissetmiyor olabilirsiniz. Ayrıca çevrenizle ilgili olarak bir çeşit uyum bozuklukları yaşayabilirsiniz. Bu durumda olayın farkına varmaya çalışın ve yukarıda bahsettiğimiz yöntemler ve tavsiyeler ile kendinizi sakinleştirmeye çalışın.
8) Son Çare Olarak Psikolojik Destek Alın
Tüm bunları yapmanız rağmen hala aşırı heyecanlı hissediyorsanız psikolojik destek almayı deneyin. Kendi kafanıza göre ilaç kullanmayın. Doktorunuzun tavsiye ettiği ve verdiği ilaçları kullanın.