Sağlıklı Yaşam

Panik Atak Nedir? Atak Sırasında Ne Olur?

Panik atak, gerçekçi bir tehlike veya etrafında belirgin bir sebep olmamasına rağmen kuvvetli fiziksel veya psikolojik semptomlar ile kendini ortaya çıkaran aşırı korku ataklarıdır. Panik hissetmek, tehlikeye karşı uyarlamalı bir tepkidir. Solunum hızı ve kan akışındaki artış, tehditle savaşmak veya kaçmak için gerekenleri sağlar. Ancak panik hissetmek, tehdit olmadığında sorun olabilir.

panik atak 1

Panik Atak Sırasında Ne Olur?

Herhangi biri panik bozukluk geçirebilir olsa da, panik atak geçirme korkusu panik bozukluğunun özelliğidir. Bir atak sırasında, panik bozukluğu olan insanlar genellikle aşırı kalp çarpıntısı, nefes darlığı, baş dönmesi hissi ve kalp krizi geçirme, ölme ya da çılgına dönme korkusu hissedebilir.

Panik ataklar genellikle 10 dakika içinde en yüksek seviyeye çıkar. Fiziksel belirtilerin korkuya mı yoksa korkunun belirtilere neden olup olmadığı anlaşılmamıştır. Ayrıca, panik bozukluğu olan insanlar, kalp atım hızı ve iç içe geçme adı verilen bir zihin-vücut bağlantısı bilincini soluma değişiklikleri gibi iç vücut ipuçlarına katılmaya daha duyarlı hale getirebilecektir.

Rahatsızlık duymayanlardan daha yüksek temel kaygı seviyelerine sahip olma eğilimindedir. Bu aşırı duyarlılık, hiçbiri olmadığında içsel bir sorunu algılamalarına neden olabilir. Bu nedenle, anksiyete kaynağının bilindiği fobiler ve diğer anksiyete bozukluklarının aksine, panik bozukluğu net bir tetikleyici olmadan gelişebilir. Ayrıca, beklenmeyen panik ataklar beklenen panik ataklar olabilir.

Beynin Hangi Kısımları Panik Atağa Karışır?

Panik atak devrelerinin yeterince anlaşılmamasına rağmen, bilim adamları beynin hangi kısımlarının dahil olduğu hakkında genel bir fikir sahibidir. Savaş veya uçuş tepkisi gibi motivasyonel ve savunma tepkilerinde yer alan daha derin yapılar panik bozukluğunda rol oynuyor gibi görünmektedir. Bunlar arasında hipotalamusun kısımları ve beyin sapında, periaqueductal grisi adı verilen bir bölge bulunur.

Bu bölgelerin uyarılması panik bozukluğunda sıkça karşılaşılan korku semptomlarını ortaya çıkarmaktadır. Normal olarak, bu derin beyin bölgelerinden gelen sinyaller, ventromedial prefrontal korteks gibi daha yüksek beyin bölgelerinden gelen sinyallerle yönetilir. Ancak, panik bozukluğunda daha yüksek kortikal bölgelerde daha az aktivite olması, bu derin beyin bölgelerinin aşırı aktivasyonuna neden olabilir.

Korkuya aracılık eden ve duygusal işlemeyi ve öğrenmeyi destekleyen bir bölge olan amigdala, panik bozukluğuna karışıyor ancak diğer endişe bozukluklarında olduğu kadar büyük bir rol oynamıyor gibi görünüyor. Panik bozukluğu ile intrakepsiyon arasındaki bağlantılar göz önüne alındığında, korteksin başka bir kısmı olan insula, panik bozukluğunun interoseptif farkındalık için kritik öneme sahip olduğu muhtemel bir suçlu olarak tanımlanmıştır.

panik atak 2

Panik Atak Nasıl Tedavi Edilir?

Hastanın birlikteliği ile çalışmak psikoterapistlerin insanları panik bozukluğu ile tedavi etmeleridir. Hastalar panik atak sırasında karşılaşılan semptomları çoğaltmak için interoseptif maruziyet denilen testten geçer.

Hasta, panik atak sırasında hissettiği rahatsızlıklarla nasıl başa çıkılacağını ve dışarı atlamayı öğrenmek için psikoterapistle birlikte çalışır ve bu, hastanın öleceği ya da “çılgına dönmesi” korkusunu çürütmeye yardımcı olur. Bir çok hasta için birkaç hafta içinde nispeten kısa bir sürede oldukça etkili olabilir.

Eğer etrafınızda panik atağı olan birisi varsa ve ona nasıl yardım edeceğinizi biliyorsanız, “ Panik Atağı ve Anksiyetesi Olan Bir Sevdiğinize Yardım Etmenin 7 Yolu ” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

panik atak 3

Panik Atak ile ilgili videolar

https://www.youtube.com/watch?v=Kcfl4hT4qOQ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu