Sağlıklı Yaşam

Panik Atağı ve Anksiyetesi Olan Bir Sevdiğinize Yardım Etmenin 7 Yolu

instagram takipçi hilesi

Konu ruhsal sağlık bozuklukları olunca çok sayıda yanlış ve mit mevcut. Bu konu ile ilgili rahatsızlığı olan bir tanıdığımız olmadıkça, bu konu hakkında kafa yormadıkça, bu hastalıkları yaşayan insanları anlayacağınızı bilmek zor olabilir.

panik atak 5

Yakın dönemde, genç bir adam, anksiyetesi ve panik atağı olan kız arkadaşına nasıl davranılması gerektiğini listelemiş. Deneyimlerini başka insanların işlerine yaraması için yazdığını belirten bu insan, nelere değinmiş hep birlikte görelim.

1) Sarılmaya Çalışmayın

panik atak 6

Sürekli sarılmaya çalışmayın. Sakinleştirebilmek adına sarılmak kız arkadaşımı yalnızca daha da kısıtlanmış hissettiriyor.

2) Cevap Vermeleri İçin Israr Etmeyin

panik atak 1

Yanıt vermiyor olmaları, sizi göz ardı ettikleri anlamını taşımaz. Kimi zaman yalnızca henüz konuşmaya hazır hissetmiyor olabilirler. Atakların nedeni tartışmalar ya da küslükler de olabilir ve bu bazen bana tepkili olduğu için yaptığını düşünüyordum. Bulduğumuz çözüm, eğer konuşmak isteyip de konuşamıyor ise elini herhangi şekilde hareket ettirmesiydi.

3) Derin Nefesler Alın

panik atak 4

Ciğeriniz dolana kadar nefes alın, çünkü sarıldığınız insan ile bir zaman sonra nefesleriniz birbirine uymaya başlıyor. Yanınızda derin nefes alan birisi varsa siz de derin bir nefes alma ihtiyacı duyarsınız. Hatta belki şu an bile alıyorsunuzdur, çünkü bundan bahsediyorum. Yani eğer ki aşırı panik ve hızlı halde nefes alıyor ise,  yanında elinizden geldiğince derin ve sesli nefesler alıp verin. Bir zaman sonra nefes alıp vermesi sizinki ile aynı orana gelecektir.

4) Hareketlerinizi Yavaşlatın

panik atak 8

Nefes alıp vermelerinin uyumunu yakalamalarına yardımcı olabilmek için ellerini yardımı ile kollarına ya da sırtlarına dokunabilirsiniz.

5) Konuşmak İçin Doğru Zamanı Bekleyin

panik atak 2

Onlara “sakin ol” veya “dur” diyebilirsiniz. Ancak bunu kırmadan, sertçe söylemeden söyleyin. Erken davrandığınız taktirde onları yalnızca “Her şey yolunda, sakin ol” diye sakinleştirebilirsiniz. Fakat sakinleştirici el hareketleriniz ile de destek vermeyi unutmamalısınız.

6) Yalnız Olmadıklarını Hatırlatın

panik atak 3

Bazen yere düşebilirler. Siz de onlarla birlikte yere yatın ya da yanlarına oturun ve yalnız olmadıklarını her zaman hatırlatın.

7) Sinirlenmeyin

panik atak 7

Panik atağı olan birisine sinirlenmemeniz önemli. Panik ataklar en saçma nedenlerden dahi olabilir. Bir seferinde kız arkadaşım kendi yapmış olduğu şakaya dakikalarca gülmüştü tam da bunun akabinde atak geçirdi. Böyle bir durumda tahmin edin ne olur? Artık kavgayı sonlandırıyorsunuz ve kimse de kazanmış sayılmıyor. Biraz anlayışlı olabilmek önemli!

Bonus:

panik atak 10

Her insan bir diğerinden farklıdır. Ben deneyimledim ve deneyimlerimden elde etmiş olduğum sonuçları sizlerle paylaşmak istedi. Örneğin bazı insanlar sarılmaktan hoşlanabilir, yalnızca dikkatli olun, onları rahat olmalarına sevk edin. Ya da kimi insanlar “sakin ol” yaklaşımından nefret edebilir. Aslına bakılırsa dikkat edilmesi gereken şey ne söylediğinizden çok hangi şekilde söylediğinizdir. O nedenle de bir şeyi ifade ederken nasıl ifade edeceğinizi iyice düşünün.

Panik Atağın Belirtileri Nelerdir? Atak Anında Vücudumda Neler Oluyor? | Dr. İbrahim Bilgen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu