Yaşam

Herkesin Bilmesi Gereken 5 Temel İlk Yardım Becerisi

İlk yardım, herkesin bilmesi gereken becerilerden biridir. Çok basit bir müdahale ile bir insanın hayatını kurtarabilirsiniz. Bu yazımızda sizler için herkesin bilmesi gereken 5 temel ilk yardım tekniğinden bahsettik..!

ilk yardim one cikan

5 Temel İlk Yardım Becerisi

1 – Yara Nasıl Temizlenir?

Küçük bir sıyrık, yanık ya da derin bir kesik olsun, iyileşmenin ilk adımı enfeksiyonu önlemek için yarayı temizlemek olmalıdır. Enfekte bir yara, daha ciddi sağlık sorunlarının uzun bir listesine yol açabilir. Bu nedenle yarayı derhal sterilize etmek önemlidir. Bir yaraya dokunmadan önce, ellerinizi sabun ve su kullanarak iyice temizlemelisiniz. Hiçbiri yoksa, el dezenfektanı uygun bir alternatif olacaktır.

Ardından, temiz bir bez, gazlı bez, kağıt havlu ya da başka bir emici unsur bulun ve kanama durana kadar yaraya hafif bir baskı uygulayın. Kanama devam ederse ve malzemeden sızarsa, başka bir malzeme ile devam edin. Hemen tıbbi yardım alın. Kanama yavaşladığında, yarayı su ile durulamak isteyeceksiniz. Bazıları hidrojen peroksitin bir yarayı durulamak için en iyi çözüm olduğunu söyler. Ancak çok fazla kullanmanın aslında dokuya zararlı olduğu bilinmektedir.

Şimdi yara durulandığına göre, cildi nemli tutmaya ve enfeksiyon riskini daha da azaltmaya yardımcı olmak için bir antibiyotik krem ​​ya da merhem uygulamak gerecektir. Bu ürünler herhangi bir yerel eczanede bulunabilir. Son olarak, yaraya bir bandaj uygulamak gerekli. Küçük sıyrıklar ve kesikler bandaj gerektirmez. Ancak pek çok yara gerektirir.

ilk yardim 5

2 – Şiddetli Kanama Nasıl Durdurulur?

Maalesef, tehlikeli kazalar ve olaylar her an meydana gelebilir. Bu anlar ağır kanamaya ya da daha kötüsü kan kaybına bağlı trajik bir ölüme yol açabilir. Aşırı kanama, vücudun pıhtı oluşturamamasının bir sonucudur. Böyle bir durum vücudun sonunda kanamasına neden olabilir. Böyle bir duruma tanık olursanız, insanlara yaraya ideal olarak steril temiz bir bezle baskı yapmalarını önerin. Acil bir durumda, tişörtler ya da diğer giyim eşyaları da işe yarayacaktır.

Yaralı uzuvun kalbin üzerine kaldırılması gibi ikincil bir önlem de ağır kanamanın yavaşlamasına yardımcı olur. Arteriyel kan kaybından muzdarip biri dakikalar içinde ölebileceğinden, arteriyel kanama belirtilerini tanımak çok önemlidir. Arteriyel yaralar kanarken pulsatlanır ve kan genellikle parlak kırmızıdır. Böyle bir durumda, tıp uzmanları gelene kadar sürekli baskı uygulamak, mağdurun hayatını kurtarmanın tek yoludur.

ilk yardim 2

3 – CPR (Kalp Masajı) Nasıl Yapılır?

Kardiyak arrest Türkiye’de en yaygın ölüm nedenlerinden biridir. Kalp kan pompalamayı bırakır ve kişi yaklaşık dört dakika sonra ölür. Uzmanlara göre, her yıl bir hastanenin ya da sağlık tesisinin dışında milyonlarca kalp durması meydana geliyor ve bu da yaygın acil ilk yardım bilgi ve eğitimine duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Ancak, kamusal kalp krizi mağdurlarının sadece  %32’si birinden CPR almaktadır. Bystander-uygulanmış-CPR hayatta kalma oranlarını %300 oranında artırabilir. İzleyenler CPR’yi şu şekilde uygulayabilir:

GÖĞÜS BASKISI

Kardiyak arrest mağduru nefes almayı durdurduysa, elinizin topuğunu kurbanın göğsünün ortasına yerleştirin ve diğer elinizi parmaklarınızı birbirine geçirerek üstüne koyun. Göğsü ardışık kompresyonlarda dakikada 100’e kadar baskı uygulayın.

KURTARMA SOLUNUMU

30 kompresyondan sonra, mağdurun nefes almak için açık bir hava yoluna ihtiyacı vardır. Oksijen kaybını önlemek için kurbanın burnunu sıkıştırın ve ağzınızı kullanarak kurbanın ağzından üfleyin. Prosedür, kurbanın göğüsleri yerine oturduktan sonra tekrarlanır. Kurbanın göğsünün yükselmemesi durumunda, kurbanların kafasını yeniden konumlandırın ve tekrar deneyin. Mağdurun solunumunu sık sık kontrol edin.

ilk yardim 4

4 – Heimlich Manevrası Nasıl Uygulanır?

Heimlich manevrası, hayat kurtarıcı nitelikleri ile CPR’ye benzer olsa da, tamamen farklı bir amaca hizmet eder. Yabancı bir nesneyi boğucu birine yardım etmek için tasarlanan bu manevra acil bir seçenektir. Boğulma şiddeti, mağdurun konuşup konuşamayacağıyla belirlenebilir. Heimlich manevrasını yönetmek için kollarınızı kurbanın etrafına sarın. Göğüs kafesi ve kişinin göbek deliği arasına bir yumruk yerleştirin ve hızlı bir yukarı itme sağlayın. Yabancı cisim vücuttan tamamen çıkıncaya kadar prosedürü tekrarlamaya devam edin. Dikkate değer bir nokta, bu tekniğin sadece yetişkinlere uygulanacak şekilde tasarlanmasıdır.

ilk yardım 1

5 – Şok Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şiddetli kan kaybı da kan basıncında düşüşe neden olabilir. Kanama durdurulamazsa, hayat kurtarmak için şok tedavisi düşünülmelidir. Şok tedavisini etkili bir şekilde uygulamak için yapmanız gereken birden fazla kontrol vardır. Bunlar;

  • Mağduru yere yatırın ve ayaklarını başlarından daha yüksek bir seviyeye kaldırın.
  • Mağdurun nefes aldığından emin olun, eğer değilse CPR’yi uygulamanız gerekebilir.
  • Mağduru rahatsız eden herhangi bir kıyafet ve kemeri var ise gevşetin.
  • Mağdurun hava yolunun açık olduğundan ve mağdurun kanamadığından ya da kusmadığından emin olun.
  • Kişiyi ideal olarak bir battaniyeyle örtün ve sıcak olduklarından emin olun.

ilk yardim 3

İlk Yardım ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu