Anne ve ÇocukBeslenme ve Diyet

Hamilelik Döneminde Tüketilmesi Gereken Besinler

instagram takipçi hilesi

hamilelikte beslenmenin önemi

Anne olmak, bu hayatta bir kadının başına gelebilecek en güzel olaydır. Hamile olduğunuz haberini aldığınız andan itibaren içinizi büyük bir sevinç ve heyecan kaplar. Fakat bu güzel duygu bazı endişeleri de beraberinde getirir. Beslenme daha önemli hale gelir ve bebeğin gelişimi için en faydalı besinleri bulma arayışı başlar.

hamilelikte beslenme düzeni

Hamilelik sırasında beslenme çok önemlidir. Bu süre boyunca hem vücudunuz hem de bebeğinizin gelişimi için bazı ek besinlere ihtiyaç duyarsınız. Gerekli özeni göstermediniz taktirde bebeğinizin gelişimi olumsuz yönde etkilenir. Aynı zamanda kötü ve sağlıksız beslenme aşırı kilo alımına ve doğumda da bazı komplikasyonlar oluşma riskini arttırır.

Biz de bu çok güzel ve bir o kadar da önemli süreçte sizlere rehberlik edebilmek adına hamilelikte tüketmeniz gereken besinleri inceledik. Okumanızda fayda var.

Süt Ürünleri

hamilelik dönemi

Hamilelik döneminde süt ürünlerini normalden daha fazla tüketmeniz gerekir. Çünkü bu ürünlerden alacağınız protein bebeğinizin büyümesi için gerekli olan kalsiyumu karşılar. Süt, kalsiyum açısından en önemli besin kaynağıdır. Aynı zamanda içinde yüksek miktarda fosfor, B vitamini, magnezyum ve çinko bulunur.

Baklagiller

hamilelikte baklagiller

Mercimek, fasulye, nohut vb baklagiller bitkisel kökenli lif kaynaklarıdır. Hamilelik sırasında ihtiyaç duyulan protein,demir ve folik asiti içinde barındırırlar. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında folik asit önem arz eder. Folik asit eksikliği bebeğin yeterince gelişmemesine ve çocuk enfeksiyonlarına açık hale gelmesine neden olur. Hamile kadınlar folik asit üretemeyecekleri için baklagil tüketimine özen göstermeleri gerekir.

Patates

hamilelikte patatesin önemi

Vücuda enerji veren madde olan karbonhidratı içeren patates,  C ve E vitaminleri ile beta karonin açısından en zengin besin kaynağıdır. Bu nedenle gebelikte oluşan yorgunluğu engellemek için patates tüketimi önemlidir. Patates aynı zamanda vücuttaki toksinlerin oluşmasını engeller, ödem ve şişkinliğin atılmasına yardımcı olur. İçerdiği magnezyum sayesinde cildi korur ve güzelleştirir

Somon

gebelikte balık tüketmenin önemi

Somon balığı, omega 3 asitleri açısından oldukça zengindir. Hamilelikte tüketilen somondaki omega 3 asitleri bebeğin beyin ve sinir sisteminin gelişimini destekler. Somon balığı, hem akıl hem beden sağlığını koruyan kalitesi yüksek bir besindir. İçerisinde yağ bulundurmasına rağmen balıklar kilo aldırmayan besinlerdir. Balık tüketimi bebeğinizin zeka gelişimini de olumlu yönde etkiler.

Yumurta

hamilelik döneminde yumurtanın faydaları

Yumurta hemen hemen ihtiyacımız olan her besini içerdiği için sağlığımız açısından oldukça faydalı bir gıda maddesidir. Yüksek oranda protein, yağ, vitamin ve mineral içerir. İçinde bulunan kolin, beyin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle hamilelik döneminde yumurta tüketimi oldukça önemlidir.

Brokoli ve Yeşil Yapraklı Sebzeler

hamilelikte yeşil sebzelerin faydaları

Brokoli, lahana, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler hamile kadınların ihtiyaç duyduğu besinler açısından oldukça zengindir. Antioksidanlar açısından da oldukça zengindirler. İçerdiği lif sayesinde bağışıklık ve sindirim sistemini olumlu etkiler, kabızlığı önler. Hamilelik döneminde tüketilen bu sebzeler düşük yapma riskini azaltır.

Et

hamilelikte et tüketimi

Gebelikte kan ihtiyacı arttığı için daha fazla demire ihtiyaç vardır. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında çok önemlidir. Sığır eti, demir, kolin ve diğer B vitaminleri açısından oldukça zengindir. Bu nedenle hamilelik döneminde yeterli düzeyde et tüketmek önemlidir.

Tahıllar

hamilelikte tahıl tüketimi

Özellikle gebeliğin ikinci ve üçüncü dönemlerinde kalori ihtiyacı artar. Kepekli tahıllar, bu ihtiyacı karşılamak için en zengin besin kaynağıdır. Ayrıca gebelerin ihtiyaç duyduğu B vitaminleri, lif ve magnezyum açısından oldukça zengindir.

Avokado

hamilelikte avokadonun önemi

Avokado, lif oranı yüksek, B vitaminleri, C, E ve K vitaminler, potasyum ve bakır içeren, ayrıca tekli doymamış yağları da en çok içeren meyvedir. Sağlıklı yağlar, potasyum ve folat içerdiği için hamile kadınlar için oldukça sağlıklı bir besin kaynağıdır.

Kuru Meyveler

kuru meyve tüketimi

Kuru meyveler çeşitli vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Kurutulmuş bir porsiyon meyvede hamileler için gerekli olan folat, demir ve potasyum gibi birçok vitamin ve mineral bulunur . Aynı zamanda doğal şeker içerdiği için hamilelik döneminde rahatlıkla tüketilebilir. Normal meyvelerden tek farkı içinde suyu olmamasıdır.

Su

hamilelik döneminde suyun önemi

Hamilelik süresince kan hacmi 1.5 litre artar. Bu nedenle hamilelik döneminde su tüketimi normalden daha fazla önemlidir. Bebeğiniz ihtiyacı olan her şeyi sizden alır. Yeterli miktarda su tüketmezseniz sizinle beraber bebeğiniz de susuz kalabilir. Hamilelik döneminde su alımını arttırarak aynı zamanda kabızlık sorununu çözebilir idrar yolu enfeksiyonu problemini ortadan kaldırabilirsiniz.

Kaynak
kadınlarkulubuMynet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu