Anne ve Çocuk

Boş Gebelik Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Yöntemleri Neler?

instagram takipçi hilesi

Boş Gebelik Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Boş gebelik, döllenmiş bir yumurtanın rahme yerleşmesidir. Ancak kese içinde embriyo oluşmaz. Tıp dilinde anembriyonik gebelik olarak da adlandırılmaktadır. Embriyo olmadan bile hamilelik hormonu insan koryonik gonadotropini (B-hCG) üretmeye devam eder.

Boş Gebelik Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Yöntemleri Neler?

Beta hCG, hamilelik testlerinde kanda ve idrarda bulunabilen hamileliği teşvik eden bir hormondur. Bu nedenle gebelik kesesinde embriyo olmasa bile gebelik testi pozitiftir. Kadınlar ayrıca, hepsi hamilelikle ilgili şikayetler olan mide bulantısı, göğüste sıkışma ve baş dönmesi yaşayabilir.

Embriyonun normal olarak geliştiği gebelik kesesi, embriyo olmasa bile embriyosuz bir gebelikte büyümeye devam eder. Genellikle gebeliğin erken evrelerinde teşhis edilir. Gebeliğin 3 ayı yani ilk trimesterde teşhis edilen boş gebelik, ilk trimester düşüklerinin yaygın nedenlerinden biridir.

Boş Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte idrara çıkma, düşüklerin önde gelen nedenlerinden biridir ve semptomları hamileliktekine benzer, ancak bazen semptomlara neden olmaz. Boş gebeliğin belirtileri şunlardır;

  • Göğüs ağrısı ve göğüs hassasiyeti hassasiyeti
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kasık ağrısı
  • Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan şişlikler ve ödemler
  • Pozitif sonuçlanmış gebelik testi
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Düzensiz regl süreci

Hamileliğin sona ermesinden sonra şu belirtiler ortaya çıkabilir;

  • Vajinal lekelenme ve kanama
  • Karın ağrısı
  • Göğüs hassasiyetinin kaybolması

Boş Gebeliğin Nedenleri Nelerdir?

bos gebelik nedir 2

Boş gebeliğin en olası nedeni, döllenmeden sonra ortaya çıkan erken embriyoda olması gereken genetik bir anormalliktir. Özel yollar ile elde edilen gebelik dokusuyla bazı genetik testler yapılabilir. Ancak tüm genetik anormallikler test edilemediği için kesin nedeni bulma konusunda çok sınırlı olabilir. Dolayısıyla negatif bir sonuç genetik bir anormalliği dışlamaz.

Yumurta ya da spermin kalitesi boş gebeliğe katkıda bulunmuş olabilir. Çünkü bu döllenmeden sonra meydana gelir. Ancak başta ağır eşyalar kaldırmak gibi egzersizler ve diyet boş gebeliğe sebep olmaz.

Boş Gebeliğin Tedavisi

bos gebelik nedir 3

Doktorunuz size boş bir gebeliğiniz olduğunu söylerse, muhtemelen birkaç seçeneğiniz olacaktır. Örnek vermek gerekirse, bazı kadınlar vücudun kalan dokuları dışarı atmasına yardımcı olan ilaçlar alabilirler. Ancak bu acı verici olabilir ve genellikle kanamaya neden olur.

Öte yandan, bir cerrah işlem ile rahim ağzınızı genişletebilir ve kalan dokuyu rahminizden çıkarılabilir. Bu işlem daha iyi bir tercihtir. Tabi en doğru kararı doktorunuz verir.  İşlem teşhis konulur konulmaz da yapılabilir. Cerrahi müdahale ile kan görmeyeceğiniz için süreci daha iyi bir şekilde atlatabilirsiniz.

Son olarak, boş bir gebelik geliştirirseniz, bunun sizin ya da eşinizin suçu olmadığını, boş gebeliği önlemenin mümkün olmadığını kabul etmek son derece önemlidir. Boş gebeliğin ikinci defa başınıza gelme olasılığının düşük olmasıdır. Oran  vermek gerekir ise %1-2 diyebiliriz. Boş gebeliğin ardından düşük yapan kadınların çoğu başarılı ve sağlıklı bir gebelik geçirebilmektedir.

Boş Gebelik İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu