Anne ve Çocuk

6 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

instagram takipçi hilesi

6 aylık bebek gelişimi: Fiziksel ve zihinsel mile taşları. Bebeğinizin bu dönemdeki aktivitelerini destekleyen kıyafet seçimi ve gelişim süreci hakkında bilgiler. Sağlık kontrolleri ve aşılar.

6 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

6 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

Bebek gelişimi oldukça önemlidir. 6.ayda bebeğiniz fiziksel ve zihinsel olarak çok hareketlidir ve bebeğinizin kıyafetleri onun aktivitelerini kısıtlamayacak şekilde seçilmelidir. Sert düğmeler ve cilde zarar veren aksesuarlar gibi ayrıntıların bulunmadığı giysiler, onu egzersiz sırasında kazara küçük yaralanmalardan korumaya yardımcı olurken onu güvende tutar.

Hareket Halindeki Bebek

6 aylık bebeğin hareket halinde ilerlemesi de farklı bir dönemin başlangıcı sayılabilir. Bebek destekle tek başına oturabilir ve dans etme, zıplama gibi aktivitelerden hoşlanır. 6 aylık bebeğin gelişim döneminde bebek emekleme aktivitelerini ilk gördüğünde yüzüstü pozisyonda vücudunu kaldırabilir, başını ve vücudunu istediği yöne çevirebilir.

Kollarında Tutabilme Yetisi

Vücudunu bir süre kollarında tutabilir. Bu süre zarfında bebekler, ebeveynleri ve sık sık gördükleri diğer aile üyelerini gülümseyerek çekmeye çalışırken, yabancılara dik dik bakabilir veya ağlayarak yanıt verebilir. Gelişiminin ilk altı ayını tamamladıktan sonra bebeğiniz çevresinde olup biten her şeyle daha fazla ilgilenir.

Oturma Yeteneği ve Emekleme Dönemi

6 aylik bebek gelisimi4

Otururken çevresini daha iyi gözlemleyebilenler, oturmak isteme eğilimindedir. Tüm bu merak, bebeğin kendi başına hareket etme isteğini artırır. Kollarınız, bebeğinizin tüm vücudunu karın üstü kaldırabilir veya ara sıra dizlerinizin üzerinde durmayı deneyebilirsiniz. Bu süre zarfında bebek emeklemeye başlar.

İlk Emekleme Denemesi ve Bağımsızlık İpucu

6 aylık bir bebeğin ilk emekleme denemesi genellikle geriye doğru olur. Bu hareketlilik bebeğin fiziksel gelişimine de olumlu etki eder. Etrafındaki oyuncaklara veya diğer nesnelere uzanabilir ve onları alabilir. Biberonu bir elinde tutarken dengeli bir şekilde kendi kendine yemek yiyebilir. Biberonu artık kendi kendine tutabilen bebek, zaman zaman biberonu tutmaya çalışan ebeveyne kızabilir.

İletişim ve Dil Gelişimi

Uzun süre elindeki şeyleri kontrol etmek isteyen bir bebek, yataktan kalkmak ya da kucağına alınmak istediğinde anne babasına kollarını uzatabilir. Eline takıldığında ayaklarının üzerine basmaya çalışabilir. Ba-ba ya da ma-ma gibi yinelenen hecelerden oluşan anlamlı sözcükleri henüz bilinci yerinde olmadığı halde söyleyebilir.

Dil gelişimini desteklemek için bebeğinizle sık sık konuşun ve konuşma formatında iletişim kurmasına izin verin. Ayrıca bebeğinize kitap okumaya, müzik dinlemeye ve birlikte dans etmeye devam edebilirsiniz. Kendi başlarına hareket edebildiğini fark eden bebekler bu dönemde dans etme, zıplama gibi hareketlerden keyif alırlar.

Fiziksel Aktiviteler ve Bebeğinizin Dikkati

Ebeveynleriyle fiziksel aktiviteler sırasında yüksek sesle gülebilir. Ancak unutmayın, tüm bu fiziksel aktivite bebeğinizin narin vücudunu incitmemek için hafif hareketlerle yapılmalıdır. Zihni çok aktif olan bebekler bu dönemde çevreleriyle daha fazla ilgilenirler. Kendi kişiliği ile ilgili ilk ipuçlarının görülebildiği bu dönemde bebek, çevresindekilerden bağımsız olduğunu ve onlarla iletişim ve etkileşim kurabildiğini fark eder.

6 aylik bebek gelisimi3

Bebek gelişim haritası, bir bebeğin aynı cinsiyet ve yaş grubundaki diğer bebeklere kıyasla fiziksel olarak ne kadar geliştiğini belirleyebilen, doğum anından itibaren bebeğin gelişimini değerlendirmek için kullanılan bir araçtır. Elde edilen verileri bebek gelişim tablosundaki değerlerle karşılaştırarak bebeğin fiziksel gelişimini değerlendirin. Bu ay itibariyle

  • 6 aylık kız bebek en az 59 cm boyunda ve 72 cm uzunluğa kadar ve 5400 ile 9250 gr ağırlığında olması gerekir.
  • Erkek bebek 60-73 cm boyunda ve 5500-9600 gram ağırlığındadır.

6 Aylık Bebeğin Sağlık Kontrolü Ne Zaman Yapılmalıdır?

Diş muayenesinden sonra diş hekimi aileye bebeğin sesi, elleriyle ne yaptığı, hareketliliği, uyku ve beslenme düzeni hakkında sorular soracaktır. 6 ayın sonunda 3. doz hepatit B aşısı, 3. doz DaBT-IPA-Hib (5 çeşit karma aşı) aşısı ve 1. doz OPA (polio, oral polio aşısı) aşısı yapılır.

Bebek Gelişimi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu