Anne ve Çocuk

9 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

instagram takipçi hilesi

9 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

Dokuz aylık bebekler artık ilk yıllarının dörtte üçünü doldurdular ve bebekler şimdi ilk doğduklarından çok farklılar. Artık kasları üzerinde daha fazla kontrole sahip, daha agresif ve meraklı bir bebektir. 9 aylık bebekler çok meraklı oldukları için uzmanlar gibi her şeyi araştırmaya başlarlar. Bu, araştırmak istediği veya araştıracağı çevresindeki nesneler veya kişiler olabilir.

9 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

İlk altı ay anne sütü zorunluyken, bu aylarda bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür. Her gün en az yarım litre anne sütü içmek bebeğin gelişimi için önemlidir. Ancak emzirme süresi bir önceki döneme göre azalacaktır. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği ile emzirmek genellikle yeterlidir. Emzirirken bebeğinize katı besinler verin. Gün içinde 3-4 porsiyon karbonhidrat, 3-4 porsiyon meyve veya sebze, 2 porsiyon protein ve sağlıklı bir ara öğün bebeğiniz için iyi bir beslenmedir.

Bu süre zarfında bebeğiniz kendi kendine beslenmeyi öğrenmeye başlamalıdır. Bu bebekler için bir oyun gibidir ve kendini özgür hissetmesi açısından önemlidir. Küçük bir kaşıkla kendi başına yiyecek tüketmeye çalışırken özgürlüğün tadını çıkaracaktır. İlk başta bu elbette dağınık ve biraz kirli olacak. Ancak bu, sürekli olarak desteklenmesi gereken kas gelişimi ile ilgilidir. Kendi yemeğini yemeye devam ederse kas gelişimi diğer çocuklara göre daha uygun ve hızlı olacaktır.

9 aylik bebek gelisimi nasil olmalidir5 486x405 1

Ayrıca 5 yaşından küçük tüm bebeklerin yarım litre süt verilmediği sürece ekstra A, C ve D vitaminlerine ihtiyaç duyduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle sütün önemi göz önünde bulundurulmalıdır.

Bir bebeğin yürümesi için kritik dönem 0-2 yaş arasıdır. Bu yaşta yürüme her an gösterilebilir. Ancak genel olarak bebeğin 1 yaşından sonra yürümeye başlayacağı görülmektedir. Ancak 9 aylık bebeklerin sıklıkla mobilya üzerinde veya ebeveyn desteği ile yürümeye çalıştıkları gözlemlenmiştir.

Bu dönemdeki bebekler oyun oynarken konuşmayı severler. Oyun sırasında bebeğin bazı heceleri art arda tekrarladığı görülebilir. Bunun nedeni bebeğin konuşmaya istekli olmasıdır.

Bu ayı takip eden aylarda hece sayısı önemli ölçüde artar. Ancak çoğu bebek 2 yaşına kadar genelde konuşamaz. Bu dil gelişimi için normaldir. Elbette bazı bebeklerin 2 yaşından önce de konuştuğu görülebilir. Aslında bu durum bebeğin IQ’sunun yüksek olmasına bağlanabilir. Ancak, erken konuşmayı yüksek IQ’ya bağlamak her zaman yanlıştır.

9 aylik bebek gelisimi nasil olmalidir2

9 aylık bebeklerin çoğu gece boyunca uyur ve gün boyunca bir ila iki saat olmak üzere iki veya üç şekerleme yapar. Bebeğiniz gece boyunca iyi uyurken, bazı geceler hastalık, diş çıkarma veya büyüme atakları nedeniyle kesintiye uğrayabilir. Bu normaldir, ancak ebeveynleri endişelendirebilir. Ancak bu faktörlerin uyku üzerindeki etkisini azaltmak için bebeğinizi uykusu geldiğinde uyutun.

9 Aylık Bebeğin Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

9 aylik bebek gelisimi nasil olmalidir3 768x511 1

Her bebek farklı gelişir. Bu nedenle bebekler birbirleriyle karşılaştırılmamalıdır. Çünkü gelişimde bireysel farklılıklar vardır. Elbette bazı ortalamalar var ama bu sayıların üzerindeki bebeklerin sağlıksız olduğunu söylemek yanlış olur.

  • Bu dönemde kız bebeklerin ağırlığı genel olarak 6,5-10,5 kg civarındadır. Boyları ise 60 ila 76 cm arasındadır.
  • Erkek bebeklerin ağırlığı 6,5-11,5 kg arasındadır. Erkek bebeklerin boyları ise 64 cm ile 77,5 cm arasında değişebilmektedir.

Ancak bunların dışında değerler her zaman olacaktır. Unutulmamalıdır ki bu, bebeğin sağlıksız olduğu anlamına gelmez.

9 Aylık Bebeğin Sağlık Kontrolü Ne Zaman Yapılmalıdır?

9 aylik bebek gelisimi nasil olmalidir1 768x512 1

9 aylık bir bebek böyle gelişir. Bebeğinizin normal bir şekilde gelişmediğinden endişe ediyorsanız, sağlık kontrolü için bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. 9 ayına girmiş olan bir bebeğe kan tahlili yapılmalıdır. Eksik değerlerin tamamlanması gerekir.

Bebek Gelişimi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu