Bilim ve TeknolojiAlışveriş RehberiOtomobil

Araç Alım Satımında Yeni Düzenleme: Güvenli Ödeme Sistemi Nedir?

instagram takipçi hilesi

Güvenli ödeme sistemi, ikinci el araç alımı ve satımında havale, EFT ya da FAST sistemi ile alıcı tarafından satıcıya ödenecek olan tutarı güvence altına alan bir güvenlik sistemidir. Dolandırıcılığın önüne geçmek için hayata geçirilen bu sistem ile ödeme işlemlerinin hem alıcı hem de satıcı için daha güvenli olmasını sağlamaktadır.

İlginizi çekebilir: EFT ve Fast EFT Nedir, Nasıl Yapılır?

27 Ağustos 2024 itibariyle yetki belgesine sahip olan kişi ve işletmeler 1 yıl içinde üçten fazla araç alım satımı yaparsa güvenli ödeme sistemini kullanmak zorundalar. 27 Eylül 2024 itibariyle de gerçek ve tüzel kişiler için de kullanımı zorunlu hale getirildi.

Güvenli ödeme sistemi ücretli mi? sorusu da merak edilen sorular arasında. Sistemin kullanılması karşılığında Yönetmelik gereği Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen ücret sistemi kullanan kişilerden tahsil edilecek. 2024 yılı için bu ücret 105 TL’dir.

guvenli odeme sistemi 2

Güvenli Ödeme Sistemi Faydaları Nelerdir?

Güvenli ödeme sistemi, nakit taşıma riski ve parayı sayma zorluğu gibi sorunları ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda sahte para kullanılma ihtimalini de engelliyor. Araç satış işlemi gerçekleştiğinde, satış tutarı otomatik olarak satıcının hesabına aktarılıyor, bu da ödememe riskini tamamen ortadan kaldırıyor.

Böylece birçok hukuki anlaşmazlık önlenirken, sahtecilik ve dolandırıcılık girişimlerine de fırsat tanınmıyor. Ek olarak, mali denetim sayesinde vergi kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor. Sunulan bu hizmetin kolaylığıyla vatandaş memnuniyeti artıyor ve kişi haklarının korunması sağlanıyor, bu da devlete olan güveni güçlendiriyor.

Güvenli Ödeme Sistemi Nasıl Kullanılır?

Bu sistemde, taraflar ilk olarak Güvenli Ödeme Sistemi’ne dahil olan bir banka, elektronik para ya da ödeme kuruluşunu seçiyor. Satıcı, tercih ettikleri banka, elektronik para veya ödeme kuruluşunun web sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden gerekli bilgileri ve alıcının telefon numarasını girerek sisteme kaydoluyor.

Sistem, alıcının sisteme kayıt edilen cep telefonuna otomatik olarak bir referans numarası iletiyor. Alıcı, kendisine gönderilen referans numarasıyla satıcının işlemi başlattığı banka, elektronik para veya ödeme kuruluşunun web sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden Güvenli Ödeme Sistemi’ne giriş yapıyor ve gerekli bilgileri doldurarak belirtilen tutarı yatırıyor.

İlginizi çekebilir: Fast Para Transfer Ödeme Sistemi Nedir?

Alıcı tarafından yatırılan para, satış işlemi tamamlanana kadar güvenli hesapta bloke ediliyor. Noter huzurunda satış gerçekleştiğinde, tutar otomatik olarak satıcının hesabına aktarılıyor.

Eğer alıcı, sisteme girilen tutarı yatırmamışsa, sistem aracın satışına izin vermiyor ve noterlik işlemi engelleniyor. Satıştan vazgeçilmesi durumunda, başvuru iptal edilebiliyor ve alıcıya yatırdığı tutar, ilgili banka, elektronik para ya da ödeme kuruluşu tarafından geri ödeniyor.

guvenli odeme sistemi 3

Güvenli Ödeme Sistemi Hangi Bankalarda Var?

  • Ziraat Bankası
  • Vakıfbank
  • Halk Bankası
  • QNB Finansbank
  • Akbank
  • Garanti BBVA
  • Yapı Kredi
  • Albaraka
  • İş Bankası
  • Türkiye Ekonomi Bankası (TEB)
  • Kuveyt Türk
  • Fibabanka

Güvenli Ödeme Sistemi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu