Kişisel Bakım

Güneş Alerjisi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Güneş alerjisi, bağışıklık sistemi güneş ışığına tepki gösterdiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Bağışıklık sistemi güneş değiştiren cildi yabancı hücreler olarak görür ve reaksiyona yol açar. Oluşabilecek reaksiyonlar arasında döküntü, kabarcıklar ya da kovan şeklinde lekeler bulunur.

Sadece güneşe karşı hassasiyeti olan insanlar semptomlar gösterecektir. Bazıları için, reaksiyon güneşe yalnızca birkaç saniye maruz kaldıktan sonra meydana gelebilir. Güneş alerjileri, sıklıkla bildirilmemelerine rağmen oldukça yaygındır.

güneş alerjisi 1

Güneş Alerjisi Türleri Nelerdir?

Birkaç tür güneş alerjisi vardır. Bunlar şunlardır;

Aktinik prurigo: Bu, güneş alerjisinin kalıtsal bir sürümüdür. Belirtiler diğer türlerden daha güçlüdür ve Kafkasyalılar dahil tüm ırkları etkilemesine rağmen, Kızılderili toplulukları arasında yaygındır. Belirtiler çocuklukta başlayabilir.

Fotoalerjik reaksiyon: Bu tip cilde uygulanan bir kimyasal güneş ışığı ile reaksiyona girdiğinde oluşur. Güneşten koruyucular, kozmetikler ve kokuların yanı sıra çeşitli ilaçlar da reaksiyona neden olabilir. Belirtiler bazen 2-3 gün boyunca gösterilmez.

Polimorfik ışık patlaması (PMLE): Bu, güneş alerjisinin en yaygın şeklidir. Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür ve genellikle gençlerde ve yirmili yaşlarda başlar. PMLE genellikle kaşıntıya neden olan bir döküntü olarak görülür ve kabarcıklar veya küçük kızarıklıklar olarak görünebilir. Çoğu durumda ilkbaharda ortaya çıkar. Bu türün semptomları genel olarak  güneşe maruz kaldıktan birkaç saat sonra meydana gelir.

Güneş ürtikeri: Bu güneş alerjisi nadirdir ve kurdeşen üretir. Kovanlar yalnızca birkaç dakikalık güneş ışığına maruz kaldıktan sonra ortaya çıkabilir. Çoğunlukla genç kadınları etkiler. Belirtiler anafilaktik şok noktasına kadar hafif veya şiddetli olabilir.

güneş alerjisi 2

Güneş Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Aktinik prurigo: Bu tür genellikle çok kaşıntılı kabuklu yumrular (nodüller) olarak ortaya çıkar.

PMLE ve fotoalerjik reaksiyon: Bir yanma veya kaşıntılı kızarıklık ve sıvı dolu kabarcıklar yaygındır. Döküntü, güneş ışığına maruz kaldıktan 2 saat sonra görülür.

Güneş ürtiker: Kurdeşen bu reaksiyonu insanlar için dakika içinde oluşur. İlk başta yanma ve batma hissi oluşabilir. Döküntü günlerden haftalara kaybolur. Bazı durumlarda, reaksiyondan sonra cilt kararabilir.

Güneş alerjisi çoğunlukla ilkbahar ve yaz aylarında görülür. Yaz aylarında güneşe maruz kalmanın devam etmesi ile cilt sertleşir ve güneş alerjisi gelişme olasılığı azalır.

Vücudun Hangi Bölgeleri Güneş Alerjisinden En Çok Etkilenir?

Güneş alerjisi reaksiyonu vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilirken, en sık vücutta güneşe maruz kalan kısımlarında görülür. Bu yerler genellikle kollar, bacaklar, eller ve boynun arkasıdır.

Ciddi güneş alerjisi durumlarında, giysilerden korunan alanlar bile etkilenebilir. İlginçtir ki, normalde güneşe maruz kalan cildin alanları genellikle güneş alerjisinden korunur.

Güneş Alerjisine Ne Neden Olur?

Güneş alerjilerinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, bazı güneş alerjileri kalıtsal olabilir.

Aşağıdaki ilaçlar gibi bazı ilaçlar cilt hassasiyetine neden olabilir;

  • Antibiyotikler
  • Antihistaminikler
  • Kemoterapi ilaçları
  • Kardiyak ilaçlar
  • Diüretikler
  • Diyabet hastaları için ilaçlar

güneş alerjisi 3

Güneş Alerjisi ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu