Sağlıklı Yaşam

Fil Hastalığı (Lenfödem) Nedir?

Halk arasında fil hastalığı olarak bilinen lenfödem, günden güne daha çok görülmeye başlayan bir rahatsızlıktır. Genellikle kol ya da bacakta şişerek kendini belli etmeye başlayan hastalık, kişiyi hem estetik hem de fiziksel olarak etki altına almaya başlar. Ayrıca, hastalığa yakalanan kişiler kendilerinde gözlemlenen rahatsız durumlar nedeniyle psikolojik açıdan da sıkıntı yaşar. Bu yazımızda fil hastalığı nedir, belirtileri ve tedavisi nedir konularını açıklayacağız

Fil Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Fil hastalığı nedir?

  • Genellikle vücutta görülen ufak tefek şişlikler dikkate alınmaz. Ancak, vücutta aniden ortaya çıkan tüm semptomlar dikkate alınması ve tedavi edilmeye başlamalıdır. Fil hastalığı da ilk olarak şişlik ile kendini belli eder.
  • Kol ya da bacaklarda şişlikler meydana gelir. Hastalar aksesuar takmakta zorlanır. Gün içinde şişlikler artabilir ya da azalabilir. Parmak aralarında yaşanan şişlik hastaları rahatsız eder. Ayrıca, bu bölgelerde ağrı hissi oluşur. Derideki sertlik hastayı rahatsız eder.
  • Enfeksiyonlar oluşur, derinden sıvı akar.
  • Hasta, her zaman yaptığı basit hareketleri bile yapmakta zorlanır.

Fil Hastalığının Oluşma Nedeni Nedir?

Fil hastalığı nedir?

Fil hastalığı, lenf sıvısının deri altına girmesi sonucu meydana gelir. Lenf sıvısı normal şartlar altında kan dolaşımına girmelidir. Genellikle kanser tedavisi gören hastalara uygulanan tedavi  yöntemi fil hastalığını ortaya çıkartır.

Bunların yanı sıra; ameliyat, mantar, enfeksiyon, parazit ve travma fil hastalığının edenleri arasında yer alır. Ancak hastalık kalıtsal olarak  da meydana gelebilir. Kalıtsal olan lenfödem’e primer denir.

Fil Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıldır?

lenfödemfl

  • Fil hastalığının tedavisi henüz kesin olarak bulunamamıştır. Ancak, hastalığın erken teşhis edilerek bulguların kontrol altına alınması gerekir. Doktorlar, hücreler arasındaki sıvı birikimini en aza indirmek için tedavi uygulamaya başlar.
  • Şişliğin oluştuğu bölge inceleme altına alınır. Alt kısmında biriken sıvı çıkartılmaya çalışılır Bu esnada cilt bakımı ve temizliği yapılır. Ancak bu süreç özen ister. Bu nedenle cildiye uzmanı kontrolünde temizlik işlemleri yapılmalıdır.
  • Hastaların düzenli olarak egzersiz yapması gerekir. Kasların çalıştırılması lenf boşaltımını iyi hale getirir. Bu nedenle uzman bir hekim kontrolünde egzersiz yapılmalıdır.
  • Hastalığın tedavi edilmesi için kasların yoğun şekilde çalıştırılması son derece önemlidir. Bu nedenle hareketsiz yaşam tarzından vazgeçilmesi gerekir. Yapılan kas çalışmaları hastada oluşan estetik görüntünün düzeltilmesini hedefler.
  • Tüm tedavi sürecinde en önemi olan konu tedavide geç kalmamaktır. Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse bulgular o kadar kısa sürede kontrol altına alınacaktır. Bu nedenle en ufak bir şişlik bile ciddiye alınmalıdır.

İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu