Fethi Kabir Nedir, Nasıl Yapılır? Fethi Kabir Şartları Nelerdir?
3 Mart 2009 günü İstanbul’da korkunç bir cinayet işlendi. 17 yaşında olan Münevver Karabulut sevgilisi Cem Garipoğlu tarafından katledildi. Münevver Karabulut’un cesedi, parçalara ayrılmış ve çeşitli çöp konteynırlarına atılmıştı. Katil zanlısı Cem Garipoğlu olayından ardından kaçmış ve 197 gün sonra teslim olmak zorunda kalmıştı.
Mahkeme süreci 18 Kasım 2011 günü sona erdi. Katil zanlısına yaşı küçük olduğu için en üst sınır olan 24 yıl hapis cezası verildi. Soruşturma süreci çok zorlu geçmiş ve pek çok delil karartılmıştı. (Garipoğlu ailesi epey varlıklı bir aile) 10 Ekim 2014 günü bir haber geldi. Katil zanlısı Cem Garipoğlu, cezaevinde bir ip ve poşet kullanarak intihar etti. Cenazesi Karacaahmet mezarlığına defnedildi.
İlginizi çekebilir: Şiddet Eğilimli Erkek Nasıl Anlaşılır?
Münevver Karabulut’un babası Süreyya Karabulut, 17 Aralık 2022 günü, Cem Garipoğlu’nun ölmediğini cezaevinden kaçırıldığını iddia etti. Fethi kabir yapılması için savcılığa birkaç kez başvuruldu ancak red cevabı geldi. 2024 yılının Eylül ayının son haftasında alınan karar ile Cem Garipoğlu’nun mezarı 3 Ekim 2024 günü açıldı.
Fethi Kabir Nedir?
Cesedin otopsi yapılmak üzere mezardan çıkarılmasına fethi kabir adı veriliyor. Bu işlem, genellikle mahkeme veya savcılık kararıyla gerçekleştiriliyor. Bazı yerlerde “Feth-i kabir” olarak yazıldığını da görebilirsiniz. Fethi kabir işlemi, yasal mevzuatlara uygun şekilde ve yetkili mercilerin onayıyla yapılır. İşlem sırasında cesedin durumu, mezarın yapısı ve çevresel şartlar dikkatle değerlendirilir.
Yasal defin prosedürlerine uyulmadığında, fethi kabir işlemi devreye giriyor. Bu duruma izinsiz gömülme, şikayetler, savcılık kararları ya da sigorta talepleri gibi çeşitli nedenlerle başvurulabiliyor. Otopsi ise ölüm sebebini ve şeklini netleştirmek için cesedin detaylı olarak incelendiği bir tıbbi prosedürdür. Aynı zamanda varsa mevcut hastalık veya yaralanmaların tespit edilmesine de olanak tanır.
Fethi Kabrin Hukuki Dayanağı Nedir?
Fethi kabir, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 87/4 maddesinde düzenlenmiştir.
“Gömülmüş bulunan bir ceset, incelenmesi veya otopsi yapılması için mezardan çıkarılabilir. Bu husustaki karar, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde mahkeme tarafından verilir. Mezardan çıkarma kararı, araştırmanın amacını tehlikeye düşürmeyecekse ve ulaşılması da zor değilse ölünün bir yakınına derhâl bildirilir.”
Fethi Kabir Şartları Nelerdir?
Fethi kabir yapılması için sağlanması gereken şartlar şunlardır;
- Mezar açıldığında işe yarar delillerin elde edilebilmesi gerekir.
- Soruşturma aşamasında cumhuriyet savcısının, kovuşturma aşamasında ise mahkemenin kararı olmalı.
- Mezarın açılması kararı, ölen kişinin bir yakınına mutlaka bildirilir.
- Mezar açma ve ceset çıkarma işlemi dikkatli ve yasal kurallara uygun şekilde yapılmalı.
- Toksikolojik inceleme yapılacaksa, cesedin kefeni ve mezar toprağından da numune alınması gerekiyor.
Fethi Kabir Nasıl Yapılır?
- Mezrın açılması kararı, soruşturma aşamasında cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında ise mahkeme tarafından verilir. Karar, ölen kişinin bir yakınına bildirilir.
- Mezar açma işleminde kullanılacak olan tüm araç ve gereçler önceden hazırlanır. Açma işlemi dikkatli bir şekilde gerçekleştirilir.
- Mezar içinde ceset olması ve uzun süredir kapalı olması sebebi ile zehirli gazlar olur. Bu yüzden, kabir açılır açılmaz girilmez, ilk olarak havalandırma yapılır.
- Ceset çıkarıldıktan sonra, ceset yeni ise örnekler alınır. Eğer ceset çürümüş veya kokmuşsa, sadece gerekli organlar ya da kemikler üzerinde inceleme yapılır.
- Toksikolojik inceleme istenirse, cesedin kefeni, mezar toprağı ve tabuttan da örnekler alınır. Zehirlenme şüphesi varsa, bu yerlerde de zehir kalıntıları bulunabilir.
- Cesedin fotoğraf ve video kaydı yapılır, ardından otopsi ve diğer incelemeler gerçekleştirilir.