Alışveriş Rehberi

Fazla Oyuncak Almak Neden Zararlıdır? Çocuklara 7 Olumsuz Etkisi

instagram takipçi hilesi

Çocukların zihinsel ve bedensel gelişimi için oyuncaklarla oynaması oldukça önemlidir. Özellikle günümüzün zararlı teknolojik aygıtlarından uzak duran ve oyuncaklarla zaman geçiren çocuklar kolayca fark edilir. Oyuncaklarla oynamanın birçok faydası vardır. Fakat çocuklara gereğinden fazla oyuncak almamak gerekir. Bu yazımızda “fazla oyuncak almak neden zararlıdır?” konusu hakkında araştırma yaptık.

1. Fazla Oyuncak Almak Neden Zararlıdır? Çocukta Doyumsuzluk Hissi Meydana Gelir

Fazla Oyuncak Almak Neden Zararlıdır?

Çocuklara oyuncak almanın en olumsuz etkileri arasında doyumsuzluk yer alır. Büyüklerimizin hayatına baktığımızda onların sayılı oyuncağı olduğu görülür. Hatta birçok büyüğümüzün hiç oyuncağı olmadığı ve evdeki nesnelerle zaman geçirdiğine sıklıkla rastlanır.

Fakat günümüzdeki çocuklara baktığımızda sayısız oyuncağı bulunur. Bu kadar fazla oyuncağı olan çocuklarda doyumsuzluk görülür. Çocuk, her zaman daha fazla oyuncağı olsun ister ve evdeki oyuncaklarla oynarken zevk alamaz hale gelir.

2. Oyuncakların Değerini Bilmez

Fazla Oyuncak Almak Neden Zararlıdır?

Aslında çocukların da yetişkinlerden hiçbir farkı yoktur. Bir yetişkinin ne kadar çok fazla eşyası varsa değer verme konusunda o kadar rahat davrandığı görülür. Genellikle yetişkinler ev ve araba gibi çok pahalı şeylere değer verirler.

Çocuklarda da durum aynıdır. Sayısız oyuncağı olan çocuklar değer bilmeden hoyratça davranış sergiler. Onlar için kaybolan ya da kırılan oyuncakların hiçbir değeri yoktur. Nasıl

olsa başka onlarca oyuncağı daha vardır.

3. Hayal Dünyasını Olumsuz Yönde Etkiler

Fazla Oyuncak Almak Neden Zararlıdır?

Çocuklar, oyuncaklarıyla zaman geçirirken bir bağ kurar ve hayal dünyasında yolculuğa çıkar. Fakat fazla oyuncağa sahip olan çocuklar, hangisiyle bağ kuracağını bilemez. Hayal dünyalarında bir karmaşa meydana gelir. Ayrıca dikkat dağınıklığı da fazla oyuncağı olan çocuklarda görülen bir durumdur.

4. Fazla Oyuncak Almak Neden Zararlıdır? Bencillik Hissi Meydana Gelir

Fazla Oyuncak Almak Neden Zararlıdır?

Çocuklar, çarşıya çıktığı andan itibaren bir şeyler ister. Genellikle yiyecek ve oyuncak tarzındaki istekler, ebeveynin tutumlarına göre şekillenir. Bazı ebeveynler bir çocuğa “hayır” dediği anda çocuk istemekten vazgeçer. Fakat bazı çocuklar bir türlü ikna olmaz. Aslında fazla oyuncağı olan çocuklarda bu durum sıklıkla görülür. Çocuk, bencilleşmeye başlar ve “yok” lafından kesinlikle anlamaz. İstediği şeylere bir an önce sahip olmak için çaba sarf eder.

5. Arkadaşlık İlişkileri Sekteye Uğrar

Fazla Oyuncak Almak Neden Zararlıdır?

Oyuncaklarla oynayan çocuklar kendi içlerine dönük olur. Bazı çocuklar arkadaşlarıyla birlikte oynamayı tercih ederken; bazıları tamamen oyuncaklarla zaman geçirmeyi tercih eder. Gereğinden fazla oyuncağı olan çocuklar, sosyalleşmek yerine kendi başına zaman geçirmeyi ister. Bu durum hem şimdi hem de gelecekte sosyalleşmeyi engeller.

Oyuncak Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

6. Fazla Oyuncak Almak Neden Zararlıdır? Dağınıklık Meydana Gelir

Fazla Oyuncak Almak Neden Zararlıdır?

Fazla oyuncak, fazla dağınıklık demektir. Genellikle ebeveynler çocukların oyuncaklarıyla mücadele etmekte zorlanır. Bu nedenle oyuncaklardan bazılarını kutulara, baza altlarına ya da dolaplara saklar. Bu şekilde düzen elde etmeye çalışır. Aslında az miktarda oyuncak olsa, çocuk kendi dağınıklığını kendisi toparlayacaktır.

7. Ebeveynleri ile İletişim Kurmak İstemezler

Fazla Oyuncak Almak Neden Zararlıdır?

Tıpkı arkadaşlarıyla vakit geçirmek istemediği gibi ebeveynleriyle de oynamak istemezler. Çünkü oyuncaklarıyla başbaşa kalmak, onlarla sıkılana kadar zaman geçirmek daha ilgi çekici gelir. Genellikle ebeveynler de çocukların bu tutumundan hoşnut kalır. Özellikle çalışan anne babalar dinlenmek için bunu bir fırsat olarak görür. Fakat hiçbir oyuncak bir anne – babanın sıcaklığını veremez.

Fazla Oyuncak Çocuğun Gelişimini Sekteye Uğratır isimli yazıyı da okumanızı tavsiye ederiz.

Fazla Oyuncak Almak Neden Zararlıdır? Videoları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu